17.8 C
Athens

Παναθηναϊκός – Βιγιαρεάλ 2-0: Ιστορική νίκη μετά από 11 χρόνια για τους Πράσινους (vid)

Ο Παναθηναϊκός πήρε ιστορική νίκη σε ευρωπαϊκούς ομίλους μετά από 11 χρόνια, τιμωρώντας σκληρά την αλαζονεία του Πατσέτα που κατέβηκε στο ΟΑΚΑ με τα «δεύτερα»

Από τη νικηφόρα αναμέτρηση κόντρα στη Μάριμπορ στο ΟΑΚΑ, μεσολάβησαν 11 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε σε ομίλους και μετά το μακρινό 2012 πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε αυτή τη φάση στο Europa League για να δώσει τεράστιο ενδιαφέρον σε έναν πολύ απαιτητικό όμιλο με Ρεν και Μακάμπι Χάιφα (οι Γάλλοι επικράτησαν των Ισραηλινών και μαζί με τους Πράσινους έφτασαν τους τρεις βαθμούς).

 

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξεσήκωσε τους περισσότερους από 55.000 οπαδούς της που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ πετυχαίνοντας μια σπουδαία ευρωπαϊκή νίκη με 2-0 που τη βάζει από νωρίς στο κόλπο της πρόκρισης.

Για τον Παναθηναϊκό το πλάνο λειτούργησε άψογα απέναντι στους Ισπανούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν με αλαζονικό τρόπο στο ΟΑΚΑ και εννέα αλλαγές (!) στη βασική ενδεκάδα: κάτι που αποδείχθηκε καταστροφικό στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Πατσέτα, ο οποίος γνώρισε την πρώτη του ήττα ως κόουτς της Βιγιαρεάλ και θα αντιλήφθηκε με σκληρό τρόπο πως «εύκολα» ματς δεν υπάρχουν, εκτός αν φυσικά δεν υπολογίζει στην Ευρώπη. Κάτι που δύσκολα ισχύει μιας και μιλάμε για μια ισπανική ομάδα, η οποία κατέκτησε και το Europa League το 2022.

Οι δύο ομάδες μπήκαν με συντηρητικό τρόπο στο ξεκίνημα του αγώνα για αυτό και οι καλές στιγμές αλλά και ο γρήγορος ρυθμός απουσίασαν για αρκετά λεπτά. Οι Πράσινοι απείλησαν με μια κεφαλιά του Σένκεφελντ στο 8′ μετά από εκτέλεση κόρνερ και δέκα λεπτά αργότερα το Κίτρινο Υποβρύχιο δημιούργησε τη μοναδική αλλά πολύ καθαρή φάση του στο πρώτο μέρος.

Ο Καπού ξεδίπλωσε την αντεπίθεση κι ο Μοράλες έφυγε ταχύτατα στην κόντρα, έκανε ωραία ντρίμπλα αλλά το πλασέ του έφυγε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών στην πιο καθαρή φάση των φιλοξενούμενων.

Οι Πράσινοι βρήκαν ξανά τον τρόπο να απειλήσουν με μια κεφαλιά του Ιωαννίδη κι ένα απελπιστικά άστοχο σουτ του Παλάσιος αλλά στο 38′ δημιούργησαν τον χώρο για να προηγηθούν.

Ο Κώτσιρας έκανε την ατομική ενέργεια κινούμενος κεντρικά και άφησε κάθετα στον Ιωαννίδη που κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας για να πετύχει με δύσκολο πλασέ το 1-0 και να προκαλέσει την έκρηξη πανηγυρισμών στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

 

Η ομάδα του Πατσέτα δεν μπήκε στο πνεύμα του αγώνα και ο Ισπανός τεχνικός (που ήδη είχε κάνει μια αναγκαστική αλλαγή στο 30′ με τον Πίνο να περνά στη θέση του Σουάρεθ) άρχισε να γίνεται πιο πιεστική μετά το 60′ και την τριπλή αλλαγή.

Ως τότε, όμως, οι Πράσινοι είχαν καθαρές ευκαιρίες για να βρουν δεύτερο γκολ. Αρχικά ο Ιωαννίδης έφυγε πάλι στην πλάτη της άμυνας στο 52′, αλλά άργησε να εκτελέσει κι ο Μαντί έβαλε σωτήριο τάκλιν.

Οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν μπερδεμένοι, ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε και βρήκε το 2-0 για να σφραγίσει το τρίποντο. Ο Άντραζ Σπόραρ ήταν εκείνος που πέτυχε το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού στο 78ο λεπτό κι αφού μετρούσε μόλις 10′ στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Σλοβένος φορ βρήκε τον χώρο κι έπιασε το συρτό σουτ, με τον Πέπε Ρέινα να αντιδρά πολύ άσχημα και να βρίσκει ελάχιστα την μπάλα η οποία αναπαύτηκε στα δίχτυα του για δεύτερη φορά.

 

Εκεί τελείωσαν όλα, με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μη δέχεται την παραμικρή τελική και αντίθετα να δημιουργεί φάσεις για τρίτο γκολ.

Το σουτ του Βιλένα πέρασε ελάχιστα έξω από το αριστερό δοκάρι του Ρέινα ενώ στις καθυστερήσεις η μπάλα στο σουτ του Αϊτόρ δεν κατέληξε στα δίχτυα αφού ο Μάγκνουσον δεν πρόλαβε να τη σπρώξει σε αυτά.

Το μεγάλο αποτέλεσμα πάντως ήρθε κι αυτό ήταν το σημαντικό για τους Πράσινους που βλέπουν την ευρωπαϊκή φετινή τους πορεία στους ομίλους να ξεκινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ 2-0

Γήπεδο: OAKA

Σκόρερ: 38′ Ιωαννίδης, 78′ Σπόραρ

Διαιτητής: Πόουσουν

Κίτρινες: Αϊτόρ / Κίκο Φεμενία, Σέρλοτ, Μπαένα, Πεδράθα

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Μλαντένοβιτς, Ρουμπέν Πέρεθ (76′ Αράο), Τσέριν, Μπερνάρ (76′ Τζούρισιτς), Παλάσιος (88′ Αϊτόρ), Μαντσίνι (68′ Βιλένα), Ιωαννίδης (68′ Σπόραρ)

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ (Πατσέτα): Ρέινα, Κίκο Φεμενία, Μαντί, Γκάμπια, Πεδράθα, Ντένις Σουάρεθ (30′ λ. τρ. Πίνο), Καπού, Τριγέρος (60′ Παρέχο), Κομεσάνια (60′ Ζεράρ Μορένο), Μπρέρετον (60′ Σέρλοτ), Μοράλες (76′ Μπαένα)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς