21 C
Athens

Αλαφούζος στο BBC: «Η διαφθορά γεννά τη βία στην Ελλάδα, επέλεξα τον δύσκολο δρόμο για τον Παναθηναϊκό»

Αποκαλυπτικός ήταν ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στη συνέντευξή του στο BBC, όπου απέδωσε την οπαδική βία στη διαφθορά που παρατηρείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μίλησε για τα δύσκολα χρόνια στην διοικητική ηγεσία των Πρασίνων

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης για τη μέχρι τώρα πορεία του στην διοικητική ηγεσία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός παραχώρησε ο Γιάννης Αλαφούζος στο BBC.

Ο ισχυρός άνδρας των Πρασίνων μίλησε για την επιλογή του να μην οδηγήσει τον ΠΑΟ στη χρεωκοπία, για το θέμα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα την οποία όπως δημιουργεί η διαφθορά που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ αναφέρθηκε και στο μέλλον του στο “τριφύλλι” μέσα από ένα υγιές και βιώσιμο οικονομικό πλάνο.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

-Για το εάν θα βλάψει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τα μικρότερα πρωταθλήματα τα μεγάλα συμβόλαια που προσφέρει σε παίκτες η Σαουδική Αραβία…

«Πιστεύω ότι θα το βλάψει αρκετά και θεωρώ ότι θα επηρεάσει αρκετές μικρές χώρες που θα σταματήσουν να είναι στο προσκήνιο».

-Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την πτώση του στη κατάταξη στα ranking της UEFA τα τελευταία χρόνια:

«Ρόλο σε αυτό έχει παίξει η διαφθορά που υπάρχει. Χάσαμε χορηγούς, χάσαμε έσοδα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά βίας, κάτι στο οποίο έχει συντελέσει η διαφθορά. Η διαφθορά αυξάνει την βία. Δεν λέω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος που υπάρχει χουλιγκανισμός, αλλά όταν μια μερίδα οπαδών αισθάνεται ότι τους κλέβουν τα παιχνίδια, τότε αυτό προκαλεί τον εκνευρισμό τους και γίνονται βίαιοι. Επίσης θέλω να πω ότι η διαφθορά έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές να φύγουν στο εξωτερικό».

Για το πως θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά και κατ΄ επέκταση η βία:
«Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η απόλυτη διαφάνεια. Με το VAR και τα ψηφιακά μέσα γενικότερα οι διαιτητές αλλά και ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Τώρα πλέον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπάρξουν λάθος αποφάσεις γιατί όλοι μπορούν να δουν τι συμβαίνει».

Για τα περιστατικά βίας το τελευταίο χρονικό διάστημα:
«Αν και η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν. Στη συνάντηση που έγινε τα συζητήσαμε αυτά με τον πρόεδρο της UEFA και ήταν εκεί και ο πρωθυπουργός της χώρας. Είναι κάτι θετικό αυτό».

Για τον Παναθηναϊκό και το 2012 που πήρε στα χέρια του την ΠΑΕ:
«Από τότε που λειτουργούσα σαν οπαδός και όχι σαν πρόεδρος πίστευα ακράδαντα ότι ένας σύλλογος δεν μπορεί να ανήκει σε ένα άτομο, αλλά στους οπαδούς της ομάδας. Είχαμε κάνει μια έρευνα στην οποία ανακαλύψαμε ότι στους 11 εκατ. Έλληνες, τα 2 εκατ. είναι Παναθηναϊκοί. Από αυτούς οι 100.000 ήταν οι πιο σκληροπυρηνικοί και θα ήταν διατεθειμένοι να δίνουν 500 ευρώ για την ομάδα τους.

Όταν ανέλαβα τον Παναθηναϊκό ήταν μια περίοδος που η χώρα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας. Εκείνη ήταν μια δύσκολη περίοδος και η αλήθεια είναι ότι κανείς τότε δεν ήθελε να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Είχα την επιλογή να αφήσω την ομάδα να χρεοκοπήσει και να ξεκινήσω από την αρχή. Αποφάσισα να μην προχωρήσω σε αυτή την καταστροφική διαδρομή και γι΄ αυτό είχαμε μπροστά μας να δώσουμε ένα σκληρό αγώνα. Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο».

Για την περίοδο 2017-18:
«Κάποια περίοδο σκέφτηκα να τα παρατήσω και είπα ότι ήθελα να φύγω. Είχα την ελπίδα ότι κάποιος θα αναλάβει επειδή δεν είχα τα οικονομικά μέσα να στηρίξω την ομάδα, αλλά κανείς δεν το έκανε. Οπότε μετά το 2017-18 σιγά σιγά άρχισα πάλι να αποπληρώνω το χρέος, κάνοντας τα οικονομικά μας υγιή».

Για τη φάση που βρίσκεται η ομάδα τώρα:
«Τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και έχουμε επενδύσει στην ομάδα ελπίζοντας ότι θα γίνουμε κάποια στιγμή οικονομικά αυτάρκης. Αν είχαμε προκριθεί στους ομίλους του Champions League θα το είχαμε καταφέρει από φέτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ