16.4 C
Athens

Γερμανία – Σερβία 83-77: Παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά, έγραψε ιστορία στη Μανίλα!

Ο τρομερός Σρέντερ πήρε σβάρνα τους Σέρβους που προδόθηκαν από τον πάγκο και η Γερμανία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της

Παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της η συγκλονιστική Γερμανία στη Μανίλα! Αυτή η εκπληκτική ομάδα με την αήττητη και συγκλονιστική πορεία της στο Μουντομπάσκετ 2023 επιβραβεύτηκε απόλυτα και κατέκτησε τον τίτλο επικρατώντας με 83-77 της Σερβίας του Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Από την τελευταία επιτυχία του Πέσιτς σε υψηλό επίπεδο έχουν περάσει 20 χρόνια. Τότε, στις αρχές του μιλένιουμ ο νυν 74χρονος τεχνικός είχε κατακτήσει το Eurobasket (2001) και το Μουντομπάσκετ με τη Σερβία (στον περιβόητο τελικό του 2002 κόντρα στην Αργεντινή, με την ελληνική «υπογραφή» του Νίκου Πιτσίλκα…) και εντέλει το 2003 όταν πήρε την πρώτη Ευρωλίγκα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Η σημερινή ήταν μάλλον η τελευταία ευκαιρία της καριέρας του για ένα ακόμη μεγάλο τρόπαιο, αφού όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα του παρουσιαστεί κάτι αντίστοιχο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Οι Σέρβοι έμειναν ξανά με την πικρή γεύση του φιναλίστ, αλλά σε αντίθεση με το 2014 αυτή τη φορά έχασαν από μια σαφώς πιο γήινη ομάδα

Με τον Μπογκνάνοβιτς σε κακή μέρα και τον Μιλουτίνοφ να φαίνεται ότι δεν έχει ρόλο στο επιθετικό πλάνο, οι Σέρβοι προσπάθησαν να πάρουν το κύπελλο βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στον Αλέκσα Αβράμοβιτς. Τον μοναδικό παίκτη της Σερβίας στον τελικό που δεν άξιζε να φύγει ηττημένος από το παρκέ. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί έκαναν τη μεγαλύτερη μπασκετική υπέρβαση της ιστορίας τους, δίχως να σκοράρουν κατά ριπάς όπως έκαναν κόντρα στις ΗΠΑ.

Ιστορική στιγμή στις Φιλιππίνες για την πολύ καλά οργανωμένη ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ με ηγέτη τον Ντένις Σρέντερ (28π.) και τον Φραντς Βάγκνερ, τον Βόιτμαν και τους υπόλοιπους να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο λειτουργώντας ως ομάδα και με συγκεκριμένο πλάνο.

Αυτό ήταν που έλειψε αρκετά από τη Σερβία, η οποία έχασε τον Ντόμπριτς στην αρχή του αγώνα και είδε τον Μπογκντάνοβιτς να «εξαφανίζεται» στο δεύτερο μέρος, με τον Αβράμοβιτς της Παρτιζάν να είναι συγκλονιστικός και να παλεύει μόνος του να αποτρέψει την ήττα. Δεν το πέτυχε και οι Σέρβοι έμειναν ξανά με το αργυρό μετάλλιο, για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Όσοι περίμεναν γρήγορο ρυθμό και εκατέρωθεν σκοράρισμα δικαιώθηκαν από πολύ νωρίς αν και ένας σοβαρός τραυματισμός του Ντόμπριτς στα 2′ μετά το τζάμπολ λίγο έλειψε να επισκιάσει το πρώτο καλό διάστημα του αγώνα. Ο περιφερειακός της Βίρτους αποχώρησε υποβασταζόμενος κι άφησε με δεκάδα τους Σέρβους (εκτός τουρνουά εδώ και καιρό ο Σίμανιτς), οι οποίοι πάντως είχαν ένα εξαιρετικό διάστημα με 4/7 τρίποντα και τον (καλά κλεισμένο) Μιλουτίνοφ να μοιράζει τέσσερις ασίστ πραγματοποιώντας ατομικό ρεκόρ!

Η πρώτη «σημαντική» διαφορά για τους Σέρβους ήρθε στην αρχή του δευτέρου δεκαλέπτου (23-28) ωστόσο πολύ γρήγορα οι Γερμανοί έτρεξαν σερί 7-0. Ο Μπογκντάνοβιτς το πήρε… προσωπικά για να ανακτήσει το προβάδισμα των Σέρβων (38-42) αλλά ο Σρέντερ άρχισε να ανεβάζει κι αυτός ρυθμό στο σκοράρισμα και να βοηθά τον Φ. Βάγκνερ και τον Μπόνγκα για το 47-47 του ημιχρόνου.

Η επιστροφή από τα αποδυτήρια βρήκε τη Γερμανία σε… δαιμονισμένη κατάσταση με τον Σρέντερ να παίρνει πάνω του όλες τις επιθέσεις και τους Σέρβους να βρίσκουν μόλις 10 πόντους σε 10′.

Οι Γερμανοί έκλεισαν τους πάντες με φανταστική άμυνα και τρομερές καλύψεις, το σκοράρισμα ερχόταν με ευκολία και το πλάνο ήταν πολύ καλύτερο και η διψήφια διαφορά έφερε στα… σχοινιά την ομάδα του Πέσιτς που διαμαρτυρήθηκε για φάουλ στον πολύ καλύτερα κλεισμένο Μιλουτίνοφ και είχε μεγάλο εκνευρισμό με τα ποσοστά της να πέφτουν κατακόρυφα (ειδικά στο μακρινό σουτ).

Η προσπάθεια για αντεπίθεση έγινε στην τέταρτη περίοδο με τον Αλέξα Αβράμοβιτς να γίνεται το απόλυτο σημείο αναφοράς για τους Σέρβους. Κερδισμένα φάουλ, κλέψιμο, προσωπική άμυνα και 12 πόντους (!) για να ρίξει τη διαφορά στους τρεις με ένα εντυπωσιακό προσωπικό show (78-75) πριν αστοχήσει ο Γκούντουριτς για τρεις στο ένα λεπτό πριν το τέλος κι ο Σρέντερ βάλει 1/2 βολές.

Ο γκαρντ/φόργουορντ της Φενέρ μείωσε στους δύο (79-77) στα 39.5″, ο Σρέντερ με προσωπική τρομερή προσπάθεια πήρε όλο τον διάδρομο και στα 21.4″ έβαλε το λέι απ (81-77). Τα πάντα τελείωσαν εκεί αφού ο Αβράμοβιτς αστόχησε για τρεις κι ο Γκούντουριτς που πήρε το μακρινό ριμπάουντ έκανε το λάθος που ουσιαστικά καταδίκασε τους Σέρβους και ταυτόχρονα χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στους Γερμανούς σε μια ιστορική στιγμή για εκείνους στη Μανίλα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-26, 47-47, 69-57, 83-77

Τα ομαδικά στατιστικά της Γερμανίας: 20/33 δίποντα, 7/22 τρίποντα, 22/25 βολές, 35 ριμπάουντ (24 αμυντικά – 11 επιθετικά), 13 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 14 λάθη, 21 φάουλ

Τα ομαδικά στατιστικά της Σερβίας: 17/33 δίποντα, 9/29 τρίποντα, 16/19 βολές, 29 ριμπάουντ (17 αμυντικά – 12 επιθετικά), 14 ασίστ, 9 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 12 λάθη, 22 φάουλ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χέρμπερτ): Μπόνγκα 7 (1), Γκιφάι, Λο, Ομπστ 7 (1), Σρέντερ 28 (7/11 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 8/10 βολές, 2 ασίστ), Τάις 2, Τίμαν, Φόγκτμαν 12 (2/2 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Φραντς Βάγκνερ 19 (3/7 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 10/11 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μο Βάγκνερ 8 (4/7 δίποντα

ΣΕΡΒΙΑ (Πέσιτς): Αβράμοβιτς 21 (4/8 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 4/5 βολές), Μπογκντάνοβιτς 17 (3/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Νταβίντοβατς 2, Ντόμπριτς, Γκούντουριτς 4 (0/4 σουτ), Νίκολα Γιόβιτς 9 (1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ), Στέφαν Γιόβιτς 3 (1), Μαρίνκοβιτς 9 (1), Μιλουτίνοφ 2, Πετρούσεφ 10 (4/5 δίποντα)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς