16.9 C
Athens

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Θέλουμε να δείξουμε τι σημαίνει να εκπροσωπείς τη χώρα

Ο διεθνής φόργουορντ μίλησε για την αγωνιστική του νοοτροπία και το μάθημα που θέλει να περάσει στους νέους παίκτες: «Ζω τη ζωή που προσευχόμουν να ζήσω - Θέλω να δείξω στα νέα παιδιά πως σημασία έχει να τα δώσεις όλα κι ας χάσεις»

Έτοιμος να συνεχίσει τη μάχη στο Μουντομπάσκετ φορώντας τη φανέλα της Εθνικής δήλωσε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ενόψει της επόμενης πρόκλησης για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μετά την πρόκριση στους 16 του τουρνουά.

Ο φόργουορντ των Μπακς μίλησε για το ματς με τη Νέα Ζηλανδία, τη διαιτησία, τους νέους παίκτες που παίζουν για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση με τη γαλανόλευκη, αλλά και το πώς έχει αλλάξει η προσωπική του νοοτροπία:

Για το ματς με τη Νέα Ζηλανδία και τη διαιτησία:

«Συγχαρητήρια στα παιδιά που τα έδωσαν όλα. Ξέρω ότι τα προηγούμενα χρόνια παιχνίδια σαν αυτό με την Ιορδανία και τη Νέα Ζηλανδία τα θεωρούσαμε εύκολα, όμως έτσι όπως είναι οι συνθήκες φέτος, τα έχουμε καταφέρει με ό,τι έχουμε. Το σημαντικό είναι ότι τα δώσαμε όλα, κάθε παίκτης ήταν σταρ στον δικό του ρόλο και ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο δείξαμε πως δεν είχε τίποτα άλλο σημασία εκτός από τη νίκη και την πρόκριση.

Θέλαμε να δείξουμε τι σημαίνει να εκπροσωπείς τη χώρα. Μερικές φορές η θέληση να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου είναι μεγαλύτερη από το ταλέντο. Ο κόουτς μας είπε κάποια πράγματα, μας άφησε και λίγο μόνους μας να μιλήσουμε και τα πράγματα πήγαν καλά. Μπήκαμε μέσα και τα δώσαμε όλα. Ποτέ σε όλα τα τουρνουά που έχω παίξει από το 15 μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο.

Νομίζω ότι στο πρώτο ημίχρονο με τη Νέα Ζηλανδία παίζαμε το δικό τους μπάσκετ, απλώς απαντούσαμε σε ό,τι έκαναν. Στο δεύτερο βάλαμε το δικό μας παιχνίδι, παίξαμε το δικό μας μπάσκετ σε κάθε επίπεδο. Θα ήθελα να υπάρχει συνέπεια στα σφυρίγματα. Να μην είναι ένα ματς έτσι κι ένα αλλιώς. Κάποιες ομάδες έχουν μια ταυτότητα, θα παίξουν σκληρά κλπ. Σε ένα τέτοιο ματς θα πρέπει να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια και στις δύο πλευρές».

Για την αγωνιστική του νοοτροπία και τα νέα παιδιά:

«Ως αουτσάιντερ πια μπορούμε επιτέλους να χαρούμε μια νίκη! Είναι ευχάριστο αυτό, αλλά από την άλλη είναι θετικό ότι έχουμε βάλει κάποια στάνταρντ ως χώρα. Πιο πολύ καλό μάς έχει κάνει που δε μας θεωρούν φαβορί. Προσωπικά έχω ξεφύγει λίγο από το «πρέπει»: ζω τη ζωή που προσευχόμουν να ζήσω. Ειδικά σε αυτή την Εθνική, δεν έχω «πρέπει». Αυτά τα νέα παιδιά που είναι εδώ θα είναι το μέλλον της Εθνικής και θέλω να τους δείξω πως σημασία έχει να τα δώσεις όλα, να μπεις στο αεροπλάνο και να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Αυτό που έχει σημασία είναι να τα δώσεις όλα και ας χάσεις».

Για την ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ:

«Οι Εθνικές ομάδες συνδέονται με την προσωπική ανάπτυξη του παίκτη. Δεν γίνεται η Εθνική ομάδα να έχει παικταράδες αν δεν υπάρχουν παίκτες στις ομάδες. Αυτό ξεκινά από τους συλλόγους και τις υποδομές. Πρέπει να πετάξουμε τα παιδιά αυτά στα βαθιά. Όταν ήμουν νεότερος είχαμε Εθνική ομάδα Α’ και Εθνική ομάδα Β’. Αν μεγαλώσει και το πρωτάθλημά μας και δεν αναγκάσουμε πολλούς παίκτες να φύγουν αλλά τους κρατήσουμε στην Ελλάδα, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και να το δούμε αυτό σε λίγα χρόνια στην Εθνική.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ισπανία παίζει καλά. Ο Ρούμπιο έπαιζε επαγγελματικά από τα 14, τον πέταξαν μέσα και ας έκανε λάθη. Βάλτε να δείτε. Είναι ο Ρούμπιο, είναι ο Ντόντσιτς όμως… Όλα αυτά τα παιδιά μας κοιτάνε, λένε θέλω να γίνω σαν τον Γιάννη, τον Θανάση, τον Παπανικολάου και τον Παπαπέτρου, αλλά πάνε στις ομάδες τους και δεν παίρνουν την ευκαιρία. Δεν μιλάω για ευνοϊκή μεταχείριση. Ξέρω ότι όλοι κρινόμαστε από νίκες, τίτλους και μετάλλια, αλλά βάλτε τα παιδιά να παίξουν, γιατί χρειαζόμαστε σπόρους. Είναι σημαντικό για το μέλλον».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς