23.1 C
Athens

Παναθηναϊκός – Μπράγκα 0-1: Ο πρώην ερυθρόλευκος Μπρούμα άφησε τους Πράσινους εκτός Champions League (vid)

Ο πρώην ερυθρόλευκος Μπρούμα πέτυχε ένα από τα σημαντικότερα γκολ στην ιστορία της Μπράγκα, στέλνοντας τους Πορτογάλους στους ομίλους του Champions League και τον Παναθηναϊκό σε εκείνους του Europa

Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε σε ομίλους του Champions League ο Ότο Ρεχάγκελ είχε μόλις αφήσει τη θέση του στον Φερνάντο Σάντος μετά το μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, στο τιμόνι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός βρίσκονταν οι «σύμμαχοι» Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας, ο Αντώνης Νικοπολίδης φορούσε ακόμα γάντια, ενώ πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το μόνο πράγμα που ένωνε το μακρινό τότε με την αποψινή βραδιά ήταν το ΟΑΚΑ. Το οποίο γέμισε από τους οπαδούς του ΠΑΟ, αλλά μόνο γουρλίδικο δεν αποδείχθηκε. Οι Πράσινοι προσπάθησαν να αναζητήσουν το γκολ συντηρητικά και χωρίς τρέλες, δεν το βρήκαν στις λίγες καλές ευκαιρίες που δημιούργησαν και όταν ο χρόνος άρχισε να πιέζει, η Μπράγκα τιμώρησε σκληρά το υποχρεωτικό ρίσκο που πήραν οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς.

Στον ρόλο του τιμωρού, ο Αρμίντο Τουέ Να Μπάνια, περισσότερος γνωστός ως Μπρούμα. Και ακόμα πιο γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους, αφού τη σεζόν 2020/21 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Όπως τότε αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League, έτσι θα αγωνιστεί φέτος και με τα ερυθρόλευκα της Μπράγκα…

 

Οι Πορτογάλοι μπήκαν σαφώς πιο απειλητικά στο ματς, αφήνοντας την μπάλα στον Παναθηναϊκό και πιέζοντας ψηλά για να βγάλουν φάσεις. Τότε ήταν που χρειάστηκε η παρέμβαση του Μπρινιόλι, προκειμένου να αποτραπεί το μοιραίο από νωρίς. Νωρίς έφυγε από το ματς και ο Γεντβάι, αφήνοντας λόγω τραυματισμού τη θέση του στον Σένκεφελντ.

Η μεγαλύτερη στιγμή για τον Παναθηναϊκό ήρθε ακριβώς στο 45′. Το κόρνερ του Βιλένα έφτασε στον Ιωαννίδη που με γυρισμένη πλάτη στο τέρμα βρήκε την μπάλα με τον σβέρκο, ο Βαγιαννίδης προσπάθησε από κοντά να σκοράρει με κεφαλιά ωστόσο ο Ματέους σήκωσε το δεξί του χέρι και την έστειλε πάνω από τα δοκάρια.

Με την αρχή του β’ μέρους η Μπράγκα είδε τον Νιακατέ να ζητά αναγκαστική αλλαγή, ενώ λίγο αργότερα άλλαξε και τον δεύτερο στόπερ του ο Αρτούρ Ζόρζε, βάζοντας στη θέση του Ζοσέ Φόντε τον 20χρονο Σερντάρ Σαάτσι. Οι Πράσινοι ήταν αναγκασμένοι όσο περνούσε η ώρα να γίνουν πιο αποφασιστικοί, η άμυνα της Μπράγκα άντεξε στη σχετική πίεση που της ασκήθηκε και σε δυο περιπτώσεις που χρειάστηκε τον Ματέους, ο γκολκίπερ της ήταν εκεί που έπρεπε. Η ώρα περνούσε, το γκολ δεν ερχόταν και όταν ο Μπρούμα εκτέλεσε τον Μπρινιόλι στο 83′, τα πάντα είχαν τελειώσει…

Όσο κι αν αναζήτησαν την ισοφάριση οι Πράσινοι, ήταν αδύνατον να την πετύχουν. Στα λεπτά που ακολούθησαν ο Παναθηναϊκός δημιούργησε μαζεμένες όσες ευκαιρίες δεν είχε κάνει στα προηγούμενα 85 λεπτά, αυτή τη φορά όμως η τύχη του γύρισε την πλάτη…

 

Ο Μπρούμα το είχε ξανακάνει

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του που o Μπρούμα σκοράρει εναντίον του Παναθηναϊκού. Το είχε ξανακάνει με τη φανέλα του Ολυμπιακού τον Απρίλιο του 2021 στο 3-1 του Καραϊσκάκη. Αν και είχε παίξει μόλις 22 λεπτά, είχε προλάβει να δώσει μια ασίστ αλλά και να κλείσει το σκορ στις καθυστερήσεις.

 

Στις καθυστερήσεις ο Παναθηναϊκός έχασε και τον Χουάνκαρ με 2η κίτρινη, αλλά ουδείς ήταν διατεθειμένος να δώσει σημασία. Η πίκρα από το επώδυνο γκολ του Μπρούμα και τον επερχόμενο αποκλεισμό ήταν πολύ μεγάλη για να επισκιαστεί από οποιαδήποτε αποβολή. Πλέον, οι Πράσινοι ετοιμάζονται για τους ομίλους του Europa League, μια έτσι κι αλλιώς ιστορική επιστροφή αφού πάνε χρόνια από την προηγούμενη φορά.

Όσο γι’ αυτούς του Champions League, θα συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς τον Παναθηναϊκό, όπως συμβαίνει αδιαλείπτως από το 2011 και για τουλάχιστον 12 μήνες ακόμη…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς / 4-3-3): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γέντβαϊ (43’ Σένκεφελντ), Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Βιλένα, Πέρεθ (78’ Τσέριν), Μπερνάρ (77’ Τζούρισιτς), Παλάσιος (62’ Αϊτόρ), Ιωαννίδης (62’ Σπόραρ), Μαντσίνι.

ΜΠΡΑΓΚΑ (Αρτούρ Ζόρζε / 4-3-3): Ματέους, Γκόμεζ, Νιακατέ (49’ Σαατζί), Φόντε, Μαρίν, Α. Ορτα (65’ Ζαλαζάρ), Καρβάλιο, Ρ. Ορτα, Ντζαλό (65’ Πίτσι), Αμπέλ Ρουίθ, Μπρούμα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς