Ελλάδα – ΗΠΑ 81-109: Κόντραρε μέχρι εκεί που μπορούσε

Η εθνική πάλεψε για ένα ημίχρονο, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποφύγει τον εντός προγράμματος διασυρμό από τις ΗΠΑ και πλέον στρέφει το ενδιαφέρον της στον τελικό-πρόκρισης κόντρα στη Νέα Ζηλανδία

Οι ΗΠΑ είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, πάτησαν γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο και έφτασαν στην εντυπωσιακή νίκη κόντρα στην Ελλάδα με 81-109.

Ήταν μια ήττα εντός του προγράμματος και ένα παιχνίδι στο οποίο δόθηκε η ευκαιρία στον Δημήτρη Ιτούδη να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα πριν το ματς τελικό κόντρα στη Νέα Ζηλανδία για την πρόκριση.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσίασε μία αξιοπρεπέστατη εικόνα στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο μερικές στιγμές αδράνειες αλλά και διαστήματα που οι Αμερικανοί… πετούσαν, δημιούργησαν μια διαφορά 13 πόντων μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι ΗΠΑ πάτησαν για τα καλά το πόδι στο γκάζι, η εθνική μας ήταν δύσκολο να ακολουθήσει και από ένα σημείο και μετά ξεκίνησε και το ροτέισον από τον Ιτούδη, με το μυαλό στον μεθαυριανό (30/8) τελικό-πρόκρισης κόντρα στη Νέα Ζηλανδία.

Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού η Ελλάδα αιφνιδίασε τις ΗΠΑ μπορώντας να ακολουθήσει τον δικό τους γρήγορο ρυθμό. Αυτό έγινε χάρη στους Τόμας Γουόκαπ και Γιώργο Παπαγιάννη, με τον πρώτο να παίζει με αυταπάρνηση στην άμυνα, να μοιράζει στην επίθεση αλλά να πετυχαίνει και σημαντικά καλάθια και τον δεύτερο να κάνει το… δεκάλεπτο της ζωής του.

Ο Παπαγιάννης αναστάτωσε την άμυνα των Αμερικανών και τα έβαζε όπως ήθελε, κλείνοντας την πρώτη περίοδο με 11 πόντους έχοντας 5/6 σουτ (4/5 δίποντα και 1/1 τρίποντο). Ο Τόμας Γουόκαπ από την πλευρά του «έκλεισε» το δεκάλεπτο με 4 πόντους, 3 ασίστ και 1 ριμπάουντ.

Οι δύο ομάδες μέχρι το 13′ πήγαιναν μαζί στο σκορ (25-29), με τις ΗΠΑ να έχουν το προβάδισμα μετά το καλό ξεκίνημα της εθνικής αλλά να μην μπορούν να ξεφύγουν. Εκεί χωρίς να έχουν κάποιον που ξεχώρισε αλλά παίρνοντας από αρκετούς παίκτες πόντους, πάτησαν το πόδι στο γκάζι και μέσα σε ένα τρίλεπτο έτρεξαν ένα σερί 13-0 κάνοντας το 25 -42.


Σε εκείνο το σημείο ένα καλάθι του Παπανικολάου ξεκόλλησε την εθνική μας, που έκανε το δικό της μίνι σερί (7-0) για να μειώσει στους 10.

Η διαφορά έμεινε γύρω από τους 10 πόντους μέχρι να μπούμε στο τελευταίο λεπτό του δευτέρου δεκαλέπτου, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να χάνει την ευκαιρία να τη μειώσει ακόμη παραπάνω και τους Αμερικανούς να την ανοίγουν και να πάνε στα αποδυτήρια μπροστά με 13 (37-50).

Όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι δεν άλλαξαν πολλά για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, με τους δύο πρωταγωνιστές του πρώτου δεκαλέπτου να συνεχίσουν να τραβάνε κουπί και τον Παπανικολάου να μπαίνει στην εξίσωση με 5 πόντους. Ο Παπαγιάννης έκλεισε το ημίχρονο με 15, ενώ ο Γουόκαπ συνέχισε να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του φτάνοντας τις 6 ασίστ και προσθέτοντας άλλους 7 στο σκοράρισμα.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν κάποιο παίκτη διψήφιο κάτι που αποδεικνύει τον πλουραλισμό στο σκοράρισμα, με τον Μπράνσον να είναι πρώτος με μόλις 8.

Μεγάλη διαφορά έπαιξαν και οι Βολές, με τους Αμερικανούς να έχουν στο πρώτο μέρος το εκπληκτικό 18/18, ενώ η εθνική μας πήρε μόλις 3 πόντους από τη γραμμή των βολών.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου οι Αμερικανοί πάτησαν ακόμη παραπάνω το πόδι στο γκάζι, κάτι που είχαν κάνει και στην πρεμιέρα τους στη διοργάνωση κόντρα στη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρώτος σκόρερ των ΗΠΑ μέχρι εκείνο το σημείο, Μπράνσον, ήταν κεφάτος και είχε συμπαραστάτη του τον Έντουαρντς για να φτάσει η διαφορά στους 17 (40-57). Την ίδια ώρα η αστοχία στις βολές συνεχιζόταν για την εθνική μας, με τον Θανάση Αντετοκούνμπο να σπαταλάει 4 διαδοχικές.

Μετά από λίγο η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στους 20 και κινούταν εκεί και λίγο πάνω μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου.

Έτσι ο Δημήτρης Ιτούδης άρχισε να ξεκουράζει πόδια και να δίνει ρυθμό σε άλλα που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα στη συνέχεια, με τον Παπαπέτρου να παίρνει αρκετές προσπάθειες και να κλείνει το δεκάλεπτο με 9 πόντους.

Η τρίτη περίοδος έκλεισε με το σκορ στο 56-79, με τον Ριβς στην έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου να κάνει τα… δικά του και να φτάνει τους 13 πόντους.

Ο Ρογκαβόπουλος άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία στην τελευταία περίοδο και ηγήθηκε του σκοραρίσματος πιάνοντας διψήφιο αριθμό πόντων στα πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου και κλείνοντας τελικά τον αγώνα με 14 πόντους.

Οι Αμερικανοί δεν κατέβασαν ταχύτητα και συνέχισαν στο ρυθμό που συνηθίζουν, για να φτάσουν τη διαφορά ακόμη και στους 30 (71-101).

Με δύο λεπτά να απομένουν για το τέλος, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πήγε κουτσαίνοντας στον πάγκο και ευχή όλων είναι να μην αντιμετωπίζει κάτι το σοβαρό.

Το αποτέλεσμα είχε κριθεί από πολύ νωρίς και αυτό προς το τέλος άρχισε να επηρεάζει τους διεθνείς μας που έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο και έδιναν την ευκαιρία στους Αμερικανούς να ανοίξουν ακόμη περισσότερο τη διαφορά. Η… μπίλια κάθισε στο 81-109 και πλέον οι παίκτες του Ιτούδη έχουν στο μυαλό τους ήδη το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στη Νέα Ζηλανδία.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κόντε, Ματσόνι, Γκαρσία

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-23, 37-50, 56-79, 81-109

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Αντετοκούνμπο 2 (1/5 σουτ, 0/4 βολές, 4 ριμπάουντ), Μποχωρίδης 8 (2/2 τρίποντα, 3 ασίστ), Χατζηδάκης, Λαρεντζάκης 7 (3/8 σουτ), Λούντζης 4 (2/5 σουτ), Μωραΐτης 3, Παπαγιάννης 17 (7/12 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Παπανικολάου 8 (1), Ππαπέτρου 9 (1), Ρογκαβόπουλος 14 (3/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/3 βολές), Γουόκαπ 9 (4/7 δίποντα, 7 ασίστ)

ΗΠΑ (Κερ): Μπανκέρο 8 (6/8 βολές), Μπρίτζες 9 (1), Μπράνσον 13 (3/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 4/4 βολές), Χαλιμπάρτον 9 (1), Χαρτ 6 (2/2 δίποντα, 2/2 βολές, 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ίνγκραμ 5 (1), Τζάκσον 9 (1), Τζόνσον 8 (2), Κέσλερ 4, Πόρτις 10(4/4 δίποντα, 2/2 βολές), Ριβς 15 (3/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 6/6 βολές, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα)

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 26/46 δίποντα, 7/23 τρίποντα, 8/16 βολές, 25 ριμπάουντ (18 αμυντικά – 7 επιθετικά), 17 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 12 λάθη, 23 φάουλ

Τα ομαδικά στατιστικά των ΗΠΑ: 26/39 δίποντα, 9/22 τρίποντα, 30/34 βολές, 40 ριμπάουντ (30 αμυντικά – 10 επιθετικά), 26 ασίστ, 8 κλεψίματα, 7 μπλοκ, 11 λάθη, 15 φάουλ

 

 

 

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Νότιγχαμ – Κρίσταλ Πάλας 1-0: Στη ζώνη των ευρωπαϊκών εισιτηρίων οι Κόκκινοι, πρώτη εντός έδρας νίκη με Γουντ

Η συγκομιδή της Νότιγχαμ Φόρεστ στις πρώτες επτά αγωνιστικές...

Σφαιρόπουλος για Μπολομπόι: «Είναι σοβαρός ο τραυματισμός του, θα ξέρουμε περισσότερα την Τρίτη»

Ο φορμαρισμένος σέντερ του Ερυθρού Αστέρα έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο σύμφωνα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και όλα δείχνουν πως οι πρωταθλητές της Αδριατικής Λίγκας θα βγουν στην αγορά αναζητώντας αντικαταστάτη

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 94-74: Βρήκε κέφι και… Μπράουν μετά το σοκ της διαβολοβδομάδας

Ο Λορέντζο Μπράουν ήταν εξαιρετικός, οι Πράσινοι προέρχονταν από δυο ήττες στην Ευρωλίγκα και η Ένωση ήταν εκείνη που πλήρωσε τα σπασμένα, γλιτώνοντας από διαφορά-μαμούθ στο τελευταίο δεκάλεπτο

Μπαρτζώκας: Δεν είμαι ευχαριστημένος από το πώς παίξαμε, υπήρχαν πεντάλεπτα που αδιαφορήσαμε πλήρως

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση των παικτών του και υποστήριξε πως απαιτείται για 40' η απαιτούμενη σοβαρότητα και σωστή προσέγγιση για μια ομάδα όπως αυτή των Ερυθρόλευκων

Καρδίτσα – Ολυμπιακός 61-77: «Αποθεραπεία» στον Κάμπο με επιστροφή κεφάτου Μιλουτίνοφ

Η δυναμική επιστροφή του Μιλουτίνοφ ήταν η πιο ευχάριστη είδηση για τον Ολυμπιακό στην Καρδίτσα μετά την επίπονη διαβολοβδομάδα, με τον Σέρβο να γίνεται διψήφιος σε μόλις 14' συμμετοχής

Καλαμάτα: Νέος προπονητής ο Σπανός, ολοκληρώθηκε η τρίτη θητεία Αναστόπουλου

Τη συνεργασία της με τον Νίκο Αναστόπουλο έλυσε η...

Νότιγχαμ – Κρίσταλ Πάλας 1-0: Στη ζώνη των ευρωπαϊκών εισιτηρίων οι Κόκκινοι, πρώτη εντός έδρας νίκη με Γουντ

Η συγκομιδή της Νότιγχαμ Φόρεστ στις πρώτες επτά αγωνιστικές...

Βαλένθια – Λας Πάλμας 2-3: Πρώτη νίκη μετά από 10 μήνες στο ντεμπούτο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Από τις 10 Φεβρουαρίου που κέρδισε τη Βαλένθια με...

Μπράουν: Δουλεύω κάθε μέρα όσο πιο σκληρά γίνεται, θέλω να προσαρμοστώ και να φαίνομαι στην ομάδα

Ο Λορέντζο Μπράουν αγωνίστηκε για 3’39” απέναντι στη Ρεάλ στη Μαδρίτη...

Σφαιρόπουλος για Μπολομπόι: «Είναι σοβαρός ο τραυματισμός του, θα ξέρουμε περισσότερα την Τρίτη»

Ο φορμαρισμένος σέντερ του Ερυθρού Αστέρα έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο σύμφωνα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και όλα δείχνουν πως οι πρωταθλητές της Αδριατικής Λίγκας θα βγουν στην αγορά αναζητώντας αντικαταστάτη

Ντέμης κατά Λουτσέσκου: «Προσβάλλει τη χώρα, δεν θυμάμαι άλλον προπονητή να έχει πει τόσα»

Στον Ραζβάν Λουτσέσκου αναφέρθηκε στην εκπομπή Monday FC στη...