21.4 C
Athens

Ιορδανία – Ελλάδα 71-92: Αυτοί που έμειναν θα το παλέψουν ως το τέλος

Η Ελλάδα των πολλών και μεγάλων απουσιών, δυσκολεύτηκε ανά διαστήματα στην πρεμιέρα αλλά έφτασε στο τέλος στη νίκη με τους Γουόκαπ και Λαρεντζάκη να δίνουν τον ρυθμό

Η Ελλάδα τα… χρειάστηκε στην πρεμιέρα της στο MundoBasket κόντρα στην Ιορδανία, ωστόσο στο τέλος επικράτησε με 71-92.

Η σημερινή εμφάνιση πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στον Δημήτρη Ιτούδη και το τελικό σκορ δεν πρέπει να κρύψει τις αδυναμίες κάτω από το χαλάκι. Γουόκαπ και Λαρεντζάκης ήταν οι δύο που έδειξαν τον δρόμο για την εθνική μας, με τον πρώτο να τελειώνει το ματς με 13 πόντους και 7 ασίστ αγγίζοντας το double – double και τον δεύτερο να είναι ο πρώτος σκόρερ με 19 πόντους και να δίνει πολλές λύσεις και στην άμυνα.

Οι πρεμιέρες σε μεγάλες διοργανώσεις πάντα κρύβουν παγίδες και η μοναδική που μπορούσε χάσει πράγματα από τη σημερινή αναμέτρηση ήταν η εθνική μας. Αυτό το ήξεραν πολύ καλά οι Ιορδανοί και το εκμεταλλεύτηκαν στα πρώτα λεπτά του αγώνα.

Μάλιστα η Ελλάδα μπήκε στην πρεμιέρα μετά το χθεσινό σοκ με τον Ντίνο Μήτογλου, που έμεινε εκτός για τη διοργάνωση εξαιτίας ενός τραυματισμού, με την απόφαση του που πάρθηκε από κοινού με τον Παναθηναϊκό να σηκώνει μεγάλη κουβέντα.

Οι τυπικά γηπεδούχοι αιφνιδίασαν τους παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη και με μπροστάρηδες τους Χόλις – Τζέφερσον και Αχμέτ Ντουβερίογλου πήραν προβάδισμα στο σκορ με 10-4. Ο πρώτος ωστόσο χρεώθηκε με 2 φάουλ στα πρώτα 6 λεπτά και δεν απασχόλησε ξανά την εθνική μας μέχρι το δεύτερο δεκάλεπτο, που ξαναπήρε φόρα.

Με 2 γρήγορα φάουλ χρεώθηκε και ο Παπαγιάννης και άφησε τη θέση του στο φιλότιμο Χατζηδάκη, που για όσο έμεινε στο παρκέ βοήθησε με 3 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Μετά την πρώτη παγωμάρα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άρχισε να ανεβάζει στροφές και ροκάνισε τη διαφορά για να μειώσει σε 14-10. Σε εκείνο το σημείο ήταν που ξεκίνησε και η μεγάλη αντεπίθεση, με την Ελλάδα να προσπερνάει και να τρέχει συνολικά μέχρι και τις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου ένα σερί 13-0 για το προβάδισμα με 13-24.

Σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε κάποιος που σήκωσε στις πλάτες του στο σκοράρισμα, ωστόσο ο Δημήτρης Ιτούδης είχε την τύχη να πάρει λίγα από πολλούς. Λαρεντζάκης και Ρογκαβόπουλος βοήθησαν σε άμυνα και επίθεση.

Απαραίτητη ήταν και η ενέργεια του Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος κέρδισε πολλά φάουλ από τους αντιπάλους του και συνέβαλε όσο μπορούσε στο σκοράρισμα.


Η διαφορά είχε παγιωθεί γύρω από τους 10 πόντους για την εθνική μας και δεν ανέβαινε εξαιτίας της εμφάνισης του Τζέφερσον που ανέβασε και πάλι την απόδοση του και έκλεισε το πρώτο μέρος με 15 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, αλλά και 3 φάουλ.

Ο Παπαπέτρου βοήθησε με γρήγορους 5 πόντους και από εκεί και πέρα ανέβαλε δράση ο Τόμας Γουόκαπ για να κλείσει το ημίχρονο με το σκορ στο 33-46. Ο… Θωμάς από τον Πειραιά έκανε πάρτι, ανέβασε τη διαφορά και ήταν ο πρώτος σκόρερ της εθνικής στο τέλος του ημιχρόνου με 13 πόντους και 3/3 τρίποντα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο όπως ακριβώς το πρώτο. Μουδιασμένα. Οι Ιορδανοί πάλι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και μείωσαν γρήγορα γρήγορα σε 41-49. Ωστόσο είδαν τον Τζέφερσον να χρεώνεται με τέταρτο φάουλ στο 23′ της αναμέτρησης και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα.

Ο Μπζάι μπήκε και αυτός στην εξίσωση του σκοραρίσματος για την Ιορδανία και ήταν καυτός από τη γραμμή του τριπόντου για να μειώσει σε 47-54.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όσο περνούσε η ώρα τόσο και περισσότεροι παίκτες της Ιορδανίας έβρισκαν πιο εύκολα τον δρόμο προς το καλάθι και η διαφορά όλο και έπεφτε.

Στην επίθεση τα πράγματα επίσης δεν πήγαιναν καλά και οι Ιορδανοί όλο και ψαλίδιζαν το προβάδισμα για να μειώσουν σε 56-60 στο 29′.

Με το σκορ στο 58-61, ο Λαρεντζάκης το πήρε πάνω του και με 5 δικούς του διαδοχικούς πόντους η Ελλάδα ανέβασε ξανά τη διαφορά ξανά στους 8. Ωστόσο στα λίγα δευτερόλεπτα που απέμεναν, ο Ιμπραϊμ που έκανε τρομερό τρίτο δεκάλεπτο, κέρδισε φάουλ πάνω σε σουτ τριών πόντων που δοκίμασε και ευστοχώντας σε δύο από τις τρεις βολές διαμόρφωσε το σκορ στο 60-66 πριν ξεκινήσει το τέταρτο δεκάλεπτο.

Ο Λούντζης έδωσε ανάσα στην εθνική μας στην αρχή του τέταρτου δεκαλέπτου, προσφέροντας λύσεις σε άμυνα και επίθεση για να φτάσει η διαφορά ξανά στους 9 (62-71).

Στα τελευταία λεπτά φάνηκε η απειρία της Ιορδανίας, που η αλήθεια είναι πως το προσπάθησε πάρα πολύ και άγχωσε σε πολλά σημεία του αγώνα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οι προσπάθειες που έπαιρναν οι τυπικά γηπεδούχοι όσο το χρονόμετρο άδειαζε ήταν οι περισσότερες τραβηγμένες και οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη υπερασπίστηκαν με ψυχραιμία το υπέρ τους προβάδισμα.

Η διαφορά εκτοξεύθηκε με σόου των Λαρεντζάκη και Ρογκαβόπουλου και ένας δύσκολος συνολικά αγώνας κατέληξε σε ήρεμα λεπτά στο τέλος για την εθνική μας, που τελικά επικράτησε με 71-92.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κόντε, Κάτο, Ατάρντ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-19, 33-46, 60-66, 71-92

ΙΟΡΔΑΝΙΑ (Αλ-Σους): Αμπάς 6 (2), Μπιζάι 11 (3/8 τρίποντα), Ντουβερίογλου 14 (5/8 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Χόλις-Τζέφερσον 24 (6/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 9/11 βολές, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Ιμπραχίμ 10 (2 τρίποντα, 6 ασίστ), Χασίμ Αμπάς 1, Αμπού Χαβάς, Αλναϊντάγουι 2, Χαμαρσέχ 1, Χουσεΐν 2

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Χατζηδάκης 3, Λαρεντζάκης 19 (4/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/4 βολές, 3 ασίστ), Λούντζης 7 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Παπαπέτρου 13 (1), Ρογκαβόπουλος 10 (2), Αντετοκούνμπο 9 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Μποχωρίδης 4, Παπαγιάννης 8 (3/6 δίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 6 (0/6 τρίποντα), Γουόκαπ 13 (3/6 τρίποντα, 7 ασίστ)

Τα ομαδικά στατιστικά της Ιορδανίας: 15/35 δίποντα, 8/20 τρίποντα, 17/25 βολές, 31 ριμπάουντ (20 αμυντικά – 11 επιθετικά), 17 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 14 λάθη, 20 φάουλ

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 23/36 δίποντα, 12/32 τρίποντα, 10/18 βολές, 41 ριμπάουντ (24 αμυντικά – 17 επιθετικά), 23 ασίστ, 9 κλεψίματα, 5 μπλοκ, 11 λάθη, 20 φάουλ

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς