17.9 C
Athens

Μπράγκα – Παναθηναϊκός 2-1: Ο Μαντσίνι τού έδωσε οξυγόνο στο 95′ (vid)

Ο Παναθηναϊκός βρήκε ένα ανέλπιστο γκολ στο 95' με τον Μαντσίνι, το οποίο τον κρατά στη ζωή ενόψει του επαναληπτικού στο ΟΑΚΑ

Ζωντανός στις καθυστερήσεις και ελπίδες για πρόκριση στους ομίλους του Champions League για τον Παναθηναϊκό. Οι Πράσινοι ηττήθηκαν μεν με 2-1 από την Μπράγκα στην Πορτογαλία αλλά το γκολ του Μαντσίνι στο πέμπτο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου τους κράτησε ζωντανούς σε ένα εφιαλτικό δεύτερο ημίχρονο.

 

Τα πάντα κρίνονται στο ΟΑΚΑ την Τρίτη (29/8) με τους Πράσινους να κυνηγούν νίκη για να βρεθούν στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ειδάλλως σε αυτούς του Europa League.

Οι παίκτες του Αρτούρ Ζόρζε αντιμετώπισαν προβλήματα στο πρώτο μέρος στην ασφυκτική πίεση των Πράσινων, οι οποίοι είχαν φάσεις για να πετύχουν το γκολ με τον Παλάσιος (κυρίως).

Το σημαντικότερο που πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι ήταν πως κλείδωσαν την ανάπτυξη της Μπράγκα και την έστειλαν στα άκρα από εκεί που ο Μπρούμα δεν ήταν σε θέση να κάνει τη διαφορά. Οι Πορτογάλοι είτε με την αναγκαστική αλλαγή του Αλ Μουσράτι (τραυματίστηκε) και την είσοδο του Αντρέ Όρτα, είτε με κάποιες διορθωτικές κινήσεις τακτικής στο δεύτερο μέρος έφτασαν σε ένα δίκαιο 2-0.

Οι Πράσινοι είχαν μοιραίο τον Σπόραρ που ήταν κατώτερος των περιστάσεων σε μια τέτοια αναμέτρηση απέναντι στην πρώην ομάδα του αλλά ο Μαντσίνι ήταν εκείνος που κράτησε ορθάνοιχτη την υπόθεση πρόκριση.

Η εικόνα της Μπράγκα με την έναρξη του δευτέρου μέρους δεν είχε καμία σχέση με αυτή του πρώτου. Οι Πορτογάλοι άρχισαν να συνεργάζονται και προειδοποίησαν στο 48′ όταν σε γύρισμα από τα αριστερά ο Αμπέλ Ρουίθ από τη μικρή περιοχή νικήθηκε από τον Μπρινιόλι. Ο Ιταλός ωστόσο δεν γλίτωσε το μοιραίο στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης.

Οι Πορτογάλοι κυκλοφόρησαν ωραία την μπάλα, ο Μπρούμα από τα αριστερά γύρισε για τον Όρτα που άφησε την μπάλα να περάσει έξυπνα κάτω από τα πόδια του και ο Αμπέλ Ρουίθ έγινε κάτοχος αυτής και εκτέλεσε εκτός περιοχής για το 1-0.

 

Οι παίκτες του Αρτούρ Ζόρζε πίεσαν υποδειγματικά στη μεσαία γραμμή τους χαφ του Παναθηναϊκού κι ακολούθησαν σημαντικές ευκαιρίες από εκτελέσεις κόρνερ αλλά και με σουτ του Μαρίν.

Ο Παναθηναϊκός είχε ωστόσο τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα στο 63′ σε μια φάση που πραγματικά δεν χάνεται. Ο Μαντσίνι από τα αριστερά ξέφυγε από τον Φόντε και έδωσε έτοιμο γκολ στον Σπόραρ, ο οποίος προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.

 

Ήταν η φάση που θα άλλαζε τις ισορροπίες, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς απογοητευμένος να προχωρά σε αλλαγές. Οι Πορτογάλοι επέμειναν στην τακτική τους και πίεσαν ψηλά, με τους Μπρούμα και Τζαλό να ψάχνουν με σουτ ένα δεύτερο γκολ.

Ο τελευταίος είναι και εκείνος που λίγα λεπτά αφού πέρασε αλλαγή στο ματς έπιασε στον ύπνο την πράσινη άμυνα και πέτυχε το 2-0 στο 74′.

Ο 24χρονος Ισπανός με καταγωγή από τη Γουινέα Μπισάου εκτέλεσε τον Μπρινιόλι με ένα άπιαστο βολέ έπειτα από γύρισμα του Όρτα και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, με τον Αρτούρ Ζόρζε να προχωρά σε συγκεκριμένες αλλαγές για να δώσει φρεσκάδα στη μεσοεπιθετική του γραμμή.

 

Η επόμενη μεγάλη ευκαιρία ανήκε στους γηπεδούχους που με την κεφαλιά του Καρβάλιο δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, ενώ στις καθυστερήσεις ο Ρόνι Λόπες έχασε τετ α τετ με τον Μπρινιόλι να τον σταματά εντυπωσιακά.

Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων και ως… τιμωρία για τους Πορτογάλους ήρθε το 2-1 του Παναθηναϊκού: ο Ιωαννίδης στην πλάτη της άμυνας βρήκε με φοβερή κάθετη τον Μαντσίνι που έφυγε απέναντι από τον Ματέους και με εξαιρετικό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα που αφήνει ελπίδες στους Πράσινους.

 

ΜΠΡΑΓΚΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1

Γήπεδο: Municipal

Σκόρερ: 51′ Ρουίθ, 74′ Τζαλό / 90+5′ Μαντσίνι

Διαιτητής: Τσβάιερ (ΓΕΡ)

Κίτρινες: Νιακατέ, Φόντε, Καρβάλιο / Τζούρισιτς, Αράο, Μπρινιόλι

ΜΠΡΑΓΚΑ (Αρτούρ Ζόρζε): Ματέους, Βίκτορ Γκόμεθ, Φόντε, Νιακατέ, Μαρίν, Αλ Μουσράτι (36′ λ. τρ. Αντρέ Όρτα), Βίτορ Καρβάλιο, Πίζι (66′ Τζαλό), Μπρούμα (85′ Κάστρο), Ρικάρντο Όρτα (85′ Ρόνι Λόπες), Αμπέλ Ρουίθ (85′ Μπανζά)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Μάγκνουσον, Ρουμπέν Πέρεθ (82′ Αράο), Βιλένα (76′ Τσέριν), Τζούρισιτς (65′ Μπερνάρ), Παλάσιος (76′ Αϊτόρ), Μαντσίνι, Σπόραρ (65′ Ιωαννίδης)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς