19.3 C
Athens

ΑΕΚ: Ο Ουζουνίδης… ανοίγει το rotation

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τους αγώνες «φωτιά» που έχει η ΑΕΚ το επόμενο διάστημα και το rotation που θα κάνει ο Μαρίνος Ουζουνίδης

Η ΑΕΚ μπαίνει απόψε σε μια μακρά και δύσκολη σειρά αγώνων, με συνεχόμενα παιχνίδια, εκ των οποίων δύο είναι για το Champions League και δύο ντέρμπι με τους άμεσους ανταγωνιστές της στην μάχη του τίτλου. Η Ένωση υποδέχεται τον Πανιώνιο, αντιμετωπίζει στην Ολλανδία τον Άγιαξ, ταξιδεύει για τη Θεσσαλονίκη και το ματς με τον ΠΑΟΚ, από εκεί πηγαίνει στην Κρήτη για να αγωνιστεί απέναντι στον ΟΦΗ, στις 2 Οκτωβρίου υποδέχεται την Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ και αμέσως μετά τον Ολυμπιακό!

Όπως γίνεται αντιληπτό οι εβδομάδες που έρχονται είναι «φωτιά» για την ΑΕΚ, η οποία θα ξεκινήσει τον δικό της Γολγοθά, με στόχο να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Μιλάμε άλλωστε για παιχνίδια με ξεχωριστή σημασία που αν και νωρίς στη σεζόν, θα κρίνουν πολλά.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα πρέπει να βρει τις λύσεις έτσι ώστε η ομάδα του να διατηρηθεί φρέσκια και να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις των αγώνων που έρχονται. Ο Έλληνας τεχνικός, που έχει μεταξύ άλλων να διαχειριστεί και απουσίες είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω τιμωριών, καλείται να… μοιράσει την τράπουλα, αξιοποιώντας όσο περισσότερους ποδοσφαιριστές μπορεί. Χωρίς, ωστόσο, να αλλοιωθεί η ομοιογένεια της Ένωσης και παράλληλα η ομάδα να υστερήσει σε ποιότητα.

Οι… αναγκαστικές αλλαγές

Οι Μάρκο Λιβάγια και Έλντερ Λόπες δεν θα είναι διαθέσιμοι για τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του Champions League, με τον Ουζουνίδη να τους υπολογίζει έτσι για το συγκεκριμένο διάστημα μονάχα για τα εγχώρια ματς. Ο Πορτογάλος αναμένεται να καλύπτει το αριστερό άκρο της άμυνας στα παιχνίδια του πρωταθλήματος, με τον Χουλτ να ξεκινά βασικός στα ματς της Ευρώπης. Οι δύο παίκτες αναμένεται να… μοιράζονται τον χρόνο συμμετοχής στη θέση του αριστερού μπακ, χωρίς αυτό να διαφοροποιεί ιδιαίτερα τα πλάνα της ομάδας.

Αντίθετα, για να καλυφθεί το κενό του Λιβάγια στην Ευρώπη τα πράγματα φαίνονται πιο σύνθετα. Ο Κροάτης φορ αποτελεί παίκτη-κλειδί για τη λειτουργία της ΑΕΚ και ως εκ τούτου η αντικατάστασή του δεν είναι απλό πράγμα. Στα ευρωπαϊκά ματς το βάρος στην επίθεση αναμένεται να σηκώσουν οι Πόνσε και Κλωναρίδης. Ενώ στην εξίσωση για τη θέση πίσω από τον φορ μπορούν να μπουν επίσης οι Μάνταλος, Μπακασέτας, αλλά και ο Γιαννιώτας.

Οι τρεις συν μία επιλογές του άξονα

Για τις θέσεις των χαφ σε αυτό το 4-4-1-1 που εφαρμόζει ο Ουζουνίδης οι βασικές επιλογές του προπονητή της ΑΕΚ αναμένεται να είναι οι Σιμόες, Γαλανόπουλος και Άλεφ. Ωστόσο μετά τον αποκλεισμό του δεύτερου, σιγά σιγά μπαίνει στην εξίσωση και ο Μοράν ο οποίος θα πάρει μία ακόμα ευκαιρία…

«Γεμίζουν» τα άκρα

Η ένταξη του Γιαννιώτα στην αγωνιστική εξίσωση λύνει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του Ουζουνίδη, που ελλείψει του Μπογέ, αποκτά μια επιπλέον λύση για τα άκρα. Ο Έλληνας άσος προστίθεται στις επιλογές των Μπακασέτα, Μάνταλου, ενώ κατά συνθήκη εκεί μπορεί να δούμε και τον Γκάλο. Που αγωνίστηκε με επιτυχία στον ρόλο του δεξιού εξτρέμ απέναντι στην Σέλτικ.

Σταθερός ο «1», πολλές λύσεις για τα μετόπισθεν

Από τη στιγμή που ο Τσιγκρίνσκι επέστρεψε στη δράση οι λύσεις για την άμυνα της ΑΕΚ έχουν γίνει αυτόματα τέσσερις. Ο Ουκρανός, μαζί με το δίδυμο των Οικονόμου, Λαμπρόπουλου, αλλά και τον Τσόσιτς, παρέχουν στον προπονητή της ΑΕΚ τη δυνατότητα να διατηρήσει τη φρεσκάδα στο κέντρο της άμυνας, που δείχνει κάτι παραπάνω από πλήρης.

Αντίθετα, όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής, για τη θέση του τερματοφύλακα δεν θα υπάρξει rotation. Το πιθανότερο είναι η ΑΕΚ να αγωνιστεί με τον Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια της στο πρόγραμμα που περιγράψαμε, με τον Τσιντώτα να παίρνει στην πορεία χρόνο συμμετοχής.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς