17 C
Athens

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο εξαρτάται από την κυβέρνηση»

Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Κορνίλιους Σιρχάουζ, θυμάται τη φωτοβολίδα στην εξέδρα του Ολυμπιακού, «κρεμάει κουδούνια» διεθνώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το παρομοιάζει με καζάνι που βράζει

«ΟΧΙ! ΠΟΤΕ!», απάντησε κατηγορηματικά ο Κορνίλιους Σιρχάουζ σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν θα ξανακαθόταν στον προεδρικό θώκο της ΑΕΚ. Άλλωστε, ο πάλαι ποτέ πρόεδρος της Ένωσης δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις από τη χώρα μας. Γεγονός που είναι εύλογο, αν αντιπαραβάλλουμε απότομα την ηρεμία που επικρατεί στο ειρηνικό χωριό της Βόρειας Ολλανδίας στο οποίο διαμένει με τη «ζούγκλα» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Το χάος είναι μια ελληνική λέξη και αντικατοπτρίζει πλήρως την ισχύουσα κατάσταση στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου» συμπληρώνει, σε μια συνέντευξη-κόλαφο στην ιστοσελίδα telegraaf.nl για το ποδόσφαιρο μας, υπονομεύοντάς το δυστυχώς ακόμη περισσότερο.

«Εργαζόμουν για την Naspers, μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης της Νότιας Αφρικής που είχε κανάλι συνδρομητών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στις αρχές του 1997 μου ζητήθηκε να πάω στην Αθήνα ως υπεύθυνος οικονομικών. Με τη σύζυγό μου Μάουρεν πέρασα ένα σαββατοκύριακο εκεί και συμφωνήσαμε να πάμε μαζί». Κάπως έτσι αρχίζει η συνέντευξη του Σιρχάουζ, που μοιάζει, όμως, περισσότερο με μαρτυρική κατάθεση.

«Φυσικά, αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΑΕΚ, είχαμε υπολογίσει μια σειρά από αποτυχίες, αλλά πραγματικά ξαφνιαστήκαμε όταν ο ένας μετά τον άλλο, απλήρωτοι λογαριασμοί εμφανίζονταν». Το οικονομικό πεδίο της δουλειάς του ήταν ο μικρότερος του πονοκέφαλος, όπως αναφέρει στη συνέχεια.

«Ήμουνα στο club όταν η Αθήνα επλήγη από ισχυρή σεισμική δόνηση. Πρώτα έπρεπε να αναζητήσουμε νέα ποδοσφαιρική στέγη, καθώς δεν μπορούσαμε να παίξουμε στο δικό μας στάδιο. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και οι οπαδοί ήταν έξαλλοι…» εξιστορεί αρκετά κυνικά ο Σιρχάουζ.

«Υπήρχαν συνεχή επεισόδια μεταξύ των οπαδών, ταραχές έξω και μέσα στο γήπεδο, πρόστιμα από την ελληνική ομοσπονδία και την UEFA λόγω των φωτοβολίδων, τα οποία ήταν αναπόφευκτα με αυτό που συνέβαινε».

«Σε έναν αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, σκεφτήκαμε ότι ήταν καλό για την αντίπαλη ομάδα να αποχωρήσει από το γήπεδο για την ασφάλεια τους. Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ΑΕΚ ήταν πίσω από το ένα τέρμα, οι φανατικοί υποστηρικτές του Ολυμπιακού 120 μέτρα μακριά από την άλλη εστία. Οι παίκτες και ο διαιτητής ήταν έτοιμοι για να ξεκινήσει το ματς, όταν ξαφνικά από «εμάς» εκτοξεύθηκε φωτοβολίδα σαν να είναι πύραυλος, η οποία προσγειώθηκε στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Και θέλετε να μάθετε τι συνέβη; Απλά συνεχίσαμε να παίζουμε παρά τους τραυματίες…»

Ο Σιρχάουζ συνεχίζει λέγοντας: «Μάλιστα, μας ενημέρωσαν μετά το τέλος του ματς ότι θα ήταν πιο συνετό να μείνουμε στο γήπεδο για άλλες δύο ώρες, γιατί πιθανόν οι δικοί μας υποστηρικτές ωρύονταν λόγω της εντός έδρας ήττας από τον Ολυμπιακό. Δεν ανησυχούσα, αλλά αισθάνθηκα άβολα την εποχή εκείνη. Δεχόμουν απειλές θανάτου… Στην αρχή τα μηνύματα ήρθαν στο σύλλογο, αλλά αργότερα στο τηλέφωνό μου. Τότε έρχεται πολύ κοντά που αναρωτιέσαι: πώς κατάφεραν να πάρουν τον αριθμό μου; Μήπως έχουν επίσης τη διεύθυνσή μου; Γίνεσαι πολύ ευάλωτος επειδή έχεις μια γυναίκα και δύο παιδιά στο σπίτι».

«Είχα πραγματικά πολλά προβλήματα ακόμα και τα επόμενα χρόνια. Αλλά στην εποχή που ήμουν στην ΑΕΚ δεν ήταν απλώς ένα πρόβλημα υγείας και μια ασθένεια. Βέβαια έχω συγκρατήσει και ωραίες στιγμές, όπως τα Μπουζούκια, που πηγαίναμε μετά από μεγάλες νίκες».

«Χαίρομαι τώρα για την ΑΕΚ» προσέθεσε ο Κορνίλιους Σιρχάουζ. «Έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και σίγουρα κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα» είπε, κάνοντας παράλληλα και ένα σχόλιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο κακά τα ψέματα αντανακλά στην πραγματικότητα:

«Στο τέλος, όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ευκαιρίες για ουσιαστική ανάπτυξη, επειδή το ποδόσφαιρο εξαρτάται από την κυβέρνηση, αλλά και από τους ανεξέλεγκτους οπαδούς».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς