27.7 C
Athens

ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-2: Πρόκριση-θρίλερ με πέναλτι και Βίντα στο 90+10′ (vid)

Η Ένωση γύρισε από την κόλαση του 0-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια και αφού έμεινε ζωντανή στο 90+2' με τον Αραούχο, έφτασε σε μια δραματική πρόκριση στα play offs του Champions League με τον Βίντα στην τελευταία φάση του πιο δραματικού αγώνα

Το όνειρο της επιστροφής της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στην εκπλήρωσή του. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφτασε μια ανάσα από τα play offs της διοργάνωσης ωστόσο η Ένωση στις καθυστερήσεις όχι μόνο έμεινε ζωντανή αλλά στην τελευταία φάση του αγώνα ισοφάρισε (2-2) μετά από πραγματικό θρίλερ για να πάρει εκείνη την πρόκριση!

 

Η πρωταθλήτρια Βελγίου Αντβέρπ είναι το τελευταίο εμπόδιο της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα που έπαιξε πάρα πολύ με τη φωτιά αλλά δεν κάηκε και πέτυχε έναν σπουδαίο στόχο και ένα αποτέλεσμα που αφιέρωσε στον δικό της Μιχάλη που δολοφονήθηκε έξω από τη Φιλαδέλφεια από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Παναθηναϊκού στα αιματηρά επεισόδια που οδήγησαν σε 106 συλλήψεις.

 

Οι Κροάτες είχαν καλή κυκλοφορία μπάλας, ήταν καλύτερα διαβασμένοι συγκριτικά με το πρώτο ματς (δεν έκαναν ούτε μία αλλαγή στην ενδεκάδα) και μπλόκαραν εντελώς τον άξονα της Ένωσης. Ο Λιβάκοβιτς πάλευε μόνος του – έπιασε και πέναλτι – αλλά η άμυνά του τον πρόδωσε καθώς αυτή ήταν το πραγματικό πρόβλημα των φιλοξενούμενων στα δύο παιχνίδια.

Η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε όσα μπορούσε για να γυρίσει από την… κόλαση του 0-2 και το πέτυχε στις καθυστερήσεις με τις στατικές φάσεις να κάνουν τη διαφορά.

Οι Κιτρινόμαυροι είχαν σημαντικές ευκαιρίες στα πρώτα 20′ με τον Χατζισαφί και τον Τσούμπερ όμως σταδιακά οι Κροάτες βρήκαν τα πατήματά τους και ξεκίνησαν να απειλούν με μοχλό στην επίθεση τον Ιβανούσετς. Ο Μπουλάτ προειδοποίησε για τελευταία φορά στο 44′ πριν γίνει το 0-1 απολύτως δίκαια βάσει της εικόνας του αγώνα.

Μετά από γέμισμα από τα αριστερά, ο Πέτκοβιτς πήρε την πρώτη κεφαλιά για τον Μιχαϊλιτσένκο, ο Στάνκοβιτς απέκρουσε από κοντά αλλά ο αμαρκάριστος Σούταλο στο δεύτερο δοκάρι πλάσαρε και σημείωσε το 0-1, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.

 

Η Ένωση άγγιξε το γκολ της ισοφάρισης στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους αλλά ο εντυπωσιακός Λιβάκοβιτς σταμάτησε όλες τις κιτρινόμαυρες τελικές. Οι Κροάτες το πίστεψαν και βρήκαν δεύτερο γκολ στο 65ο λεπτό.

Ο Λιούμπιτσιτς συνεργάστηκε με τον Πέτκοβιτς κι αυτός τροφοδότησε κάθετα τον συμπαίκτη του που κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας πλασάρε για το 0-2 μετά από καταπληκτική συνεργασία.

 

Όποτε οι φιλοξενούμενοι είχαν την μπάλα, έμοιαζαν ικανοί να κάνουν τη ζημιά είτε με τον Σπίκιτς είτε με τον Μπουλάτ (ο πρώτος έχασε τετ α τετ απέναντι στον Στάνκοβιτς).

Ωστόσο, έκαναν το λάθος να αμυνθούν χαμηλά χωρίς συγκέντρωση (ο Μπίστσαν δεν έκανε αλλαγές) με τον Αραούχο στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων να δημιουργεί μετά από εκτέλεση κόρνερ ένα σκορ… παράτασης.

 

Δεν ήθελε όμως η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να φτάσει εκεί και έτσι πίεσε ως το τέλος. Το πέναλτι που έκανε ο Λιούμπιτσιτς (βρήκε την μπάλα με το χέρι στην προσπάθεια του Αραούχο) έδωσε την ευκαιρία στον Λιβάι Γκαρσία να στήσει την μπάλα στην άσπρη βούλα στην τελευταία φάση του αγώνα.

Ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε σε πρώτο χρόνο (τι άλλο να κάνει αυτός ο εκπληκτικός τερματοφύλακας που οδεύει στη Σεβίλλη ως αντι-Μπουνού) αλλά ο Βίντα (που είχε μπει στην περιοχή μαζί με τον Μίτσιτς) με κεφαλιά ξέρανε τους συμπατριώτες του και σφράγισε την πρόκριση.

ΑΕΚ – ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ 2-2

Γήπεδο: OPAP Arena

Σκόρερ: 90+2′ Αραούχο, 90+10′ Βίντα / 45+2′ Σούταλο, 65′ Λιούμπιτσιτς

Διαιτητής: Έσκας (ΝΟΡ)

Κίτρινες: Μουκουντί / Ιβανούσετς, Μίσιτς, Μιχαϊλιτσένκο, Σούταλο, Μάριν

ΑΕΚ (Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Γιόνσον (76′ Μάνταλος), Σιμάνσκι (67′ Γκατσίνοβιτς), Άμραμπατ (67′ Ελίασον), Πινέδα (76′ Γαλανόπουλος), Τσούμπερ (67′ Αραούχο), Λιβάι Γκαρσία

ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Μπίστσαν): Λιβάκοβιτς, Μοχαράμι, Ριστόφσκι, Σούταλο, Λιούμπιτσιτς, Μίσιτς, Μπουλάτ, Σπίκιτς (87′ Μάριν), Μιχαϊλιτσένκο, Ιβανούσετς, Πέτκοβιτς

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς