21.7 C
Athens

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

«Προτεραιότητα, όπως έχει τεθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός. Είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον οκτώ οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ.Μέτιος.

«Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές», τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. «Έχουμε εκκενώσει σε πρώτη φάση Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα και σε δεύτερη φάση Λουτρά, Άνθεια, Αρίστινο, Δωρικό και Αγνάντια. Εμείς ως πολιτική προστασία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργανωμένη εκκένωση και την ασφάλεια των κατοίκων και ό,τι άλλο σημαίνει αυτό, την φιλοξενία τους, τη διανυκτέρευσή τους κτλ. Τώρα είμαστε στα Λουτρά που έχουν περικυκλωθεί από την βόρεια πλευρά τους. Ακόμη δεν μπορούμε να βρούμε κανένα διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχεία για φιλοξενία καθώς είναι όλα γεμάτα. Χρησιμοποιούμε τα στρατόπεδα για να κοιμίσουμε τους δασοπυροσβέστες που έχουν έρθει για ενίσχυση και τις παιδικές κατασκηνώσεις για τους νέους Τώρα υπάρχουν σκέψεις μήπως μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το Οικοτροφείο», υπογράμμισε ο κ.Ζαμπούκης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα από όπου πέρασε νωρίτερα η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άμφεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο πυκνός καπνός, που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία, οι άνεμοι πού πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα οκτώ μποφόρ κάποια στιγμή, ενώ οι προβλέψεις «μιλούν» για συνέχισή τους με ένταση τουλάχιστον πέντε μποφόρ και κατά την διάρκεια της νύχτας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς