19.1 C
Athens

Μάντσεστερ Σίτι – Σεβίλλη 1-1 (5-4 πεν.): Το πρώτο ευρωπαϊκό Super Cup το σήκωσε στο Καραϊσκάκη! (vid)

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Champions League, η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της, πανηγυρίζοντας το UEFA Super Cup μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Το πρώτο ευρωπαϊκό Super Cup της ιστορίας της το κατέκτησε στο Καραϊσκάκη! Σε μια λαμπερή βραδιά στο φαληρικό γήπεδο του Ολυμπιακού, η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με 5-4 στα πέναλτι της Σεβίλλης (1-1 η κανονική διάρκεια) και έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου που είναι και το παρθενικό της: ο Πεπ Γκουαρδιόλα τα σηκώνει όλα στους Πολίτες…

Οι καλά διαβασμένοι Ανδαλουσιάνοι είχαν μεν το know how του συγκεκριμένου αγώνα ωστόσο η παράδοση που τους θέλει να το χάνουν, συνεχίστηκε και στον Πειραιά. Ο Εν Νεσιρί σκόραρε για το 0-1 αλλά έχασε μοναδικές ευκαιρίες για να πετύχει ένα δεύτερο γκολ και να τελειώσει τους πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι ελλείψει Ντε Μπρόινε δεν είχαν καθόλου καλή εικόνα δημιουργικά και κινδύνευσαν σε αρκετές περιπτώσεις.

Η… έμπνευση του Πάλμερ – ο οποίος σκόραρε και στο Community Shield – έφερε την ισοφάριση και οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι, εκεί όπου η Σεβίλλη έχασε το 10ο και καθοριστικό για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου η τρομερή ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα (ο οποίος έχει πάρει το συγκεκριμένο τρόπαιο και με την Μπαρτσελόνα και με την Μπάγερν).

ΤΟ ΜΑΤΣ

Οι πρωταθλητές Αγγλίας ξεκίνησαν να απειλούν με τον Πάλμερ και τον Γκβάρντιολ αλλά οι μεγαλύτερες στιγμές καταγράφηκαν από την κεφαλιά του Άκε στο 8′ και το φαλτσαριστό σουτ του Γκρίλις στο 17′: και στις δύο περιπτώσεις ο Μπουνού έδειξε τα αντανακλαστικά του για να ακολουθήσει η πρώτη μεγάλη φάση των Ανδαλουσιάνων που μετατράπηκε σε γκολ στο 25′.

Οι Ισπανοί βρήκαν χώρο και κατέβασαν την μπάλα, με τον Ακούνια να γίνεται κάτοχος στα αριστερά και με βαθιά σέντρα να σημαδεύει στην περιοχή για τον Εν Νεσιρί. Κινούμενος ανάμεσα σε Άκε και Γκβάρντιολ, ο Μαροκινός φορ έπιασε μια φοβερή καρφωτή κεφαλιά και πέτυχε το 0-1 για τους Ανδαλουσιάνους.

 

Μάταια προσπαθούσαν οι Πολίτες να δημιουργήσουν κάτι, καθώς οι τυπικά φιλοξενούμενοι κλείδωσαν τον άξονα και δεν επέτρεψαν το κάθετο παιχνίδι ενώ στην άμυνα άπαντες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί βγάζοντας off τον Χάλαντ που δεν μπορούσε να τροφοδοτηθεί. Η κατοχή ήταν αναμενόμενα και σε συντριπτικό ποσοστό (72%) υπέρ των Άγγλων, ωστόσο δεν υπήρξαν καθαρές φάσεις.

Το δεύτερο μέρος είχε καλύτερο ρυθμό και πολύ μεγάλες φάσεις εκατέρωθεν: Ως το 60′ η Σεβίλλη κυριάρχησε με τα ανεβάσματα του Οκάμπος από τα δεξιά και έφτασε μια ανάσα από το δεύτερο γκολ. Στο 50′ ο Εν Νεσιρί σημάδεψε τον Έντερσον ενώ είχε όλο τον χρόνο να κάνει κάτι καλύτερο απέναντι από τον Βραζιλιάνο ενώ ακολούθως αστόχησε υπό την πίεση του Ακέ.

Η Σεβίλλη έχανε τις ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο, η Μάντσεστερ Σίτι βρήκε το γκολ της ισοφάρισης αφού σήκωσε την μπάλα σε μια από τις ελάχιστες προσπάθειες που επιχείρησε στο 63ο λεπτό.

Ο Ρόδρι γέμισε γλυκά από τα αριστερά στο δεύτερο δοκάρι εκεί όπου ο Χάλαντ έκανε κίνηση όπως ο Πάλμερ, ο οποίος έφυγε στην πλάτη του Ακούνια και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Μπουνού.

 

Οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ θα δέχονταν ασφυκτική πίεση, αλλά ξανά έπεφταν με… λύσσα πάνω στην μπάλα και μπόρεσαν να περιορίσουν τον Πάλμερ που με την ενέργεια και την επιμονή του έψαξε και δεύτερο γκολ.

Ο Άκε και ο Γουόκερ είχαν κάποιες φάσεις στο φινάλε χωρίς όμως να βρουν την εστία του Μπουνού, ενώ η Σεβίλλη στο τελευταίο δεκάλεπτο είχε πιέσει από… αέρος χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στα πέναλτι.

Απόλυτη ευστοχία εκατέρωθεν μέχρι να σημαδέψει το οριζόντιο δοκάρι ο Γκούντελι στο τέλος και να φτάσει η Μάντσεστερ Σίτι στο Καραϊσκάκη σε μια ιστορική κατάκτηση του πρώτου Super Cup Ευρώπης!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 Εύστοχος ο Χάλαντ
1-1 Εύστοχος ο Οκάμπος
2-1 Εύστοχος ο Άλβαρες
2-2 Εύστοχος ο Μιρ
3-2 Εύστοχος ο Κόβατσιτς
3-3 Εύστοχος ο Ράκιτιτς
4-3 Εύστοχος ο Γκρίλις
4-4 Εύστοχος ο Μοντιέλ
5-4 Εύστοχος ο Γουόκερ
5-4 Δοκάρι ο Γκούντελι

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ – ΣΕΒΙΛΛΗ 1-1 (κ.α.), 5-4 (πεν.)

Γήπεδο: Γ. Καραϊσκάκης

Σκόρερ: 63′ Πάλμερ / 25′ Εν Νεσιρί

Διαιτητής: Λετεσιέ (ΓΑΛ)

Κίτρινες: – / Μπαντέ, Λαμέλα, Χουάνλου

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Πεπ Γκουαρδιόλα): Έντερσον, Γουόκερ, Ακάντζι, Γκβάρντιολ, Άκε, Ρόδρι, Κόβατσιτς, Φόντεν, Πάλμερ (85′ Άλβαρες), Γκρίλις, Χάλαντ

ΣΕΒΙΛΛΗ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Μπουνού, Νάβας (83′ Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι, Ακούνια, Χορδάν, Ράκιτιτς, Όλιβερ Τόρες (74′ Χουάνλου), Λαμέλα, Οκάμπος, Εν Νεσιρί (90+3′ Μιρ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς