17.9 C
Athens

Μαρσέιγ – Παναθηναϊκός 2-1 (3-5 πεν.): Ιστορική πρόκριση με ήρωα… Γκεντουζί για τους Πράσινους!

Ο Μπρινιόλι γλίτωσε τον Παναθηναϊκό από πρωτοφανή διασυρμό στα πρώτα 60 λεπτά του ματς με το σκορ μόλις στο 2-0, οι Πράσινοι πήγαν το ματς στην παράταση δια χειρός... Γκεντουζί στο 99' και ο ίδιος παίκτης αστόχησε στο πρώτο πέναλτι ανοίγοντας την πόρτα της πρόκρισης στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς

Η υπέρβαση που έψαχνε ο Παναθηναϊκός στο Βελοντρόμ ήρθε με τον πιο σαδιστικό τρόπο για τη Μαρσέιγ, η οποία δεν κατάφερε να τελειώσει το ματς στο πρώτο ημίχρονo. Οι Φωκαείς προηγήθηκαν με 2-0 αλλά έχασαν μοναδικές ευκαιρίες και οι Πράσινοι με ήρωα τον… Γκεντουζί έφτασαν σε μια μεγάλη πρόκριση (2-1 παρ.) μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι (3-5 πεν.).

Ο Γάλλος μέσος όχι μόνο έκανε το ανόητο πέναλτι στις καθυστερήσεις του ματς για να κρατήσει ζωντανό τον Παναθηναϊκό αλλά έχασε και το μοναδικό πέναλτι (!) εκτελώντας πρώτος στη διαδικασία της ρώσικης ρουλέτας για να υπογράψει τον οδυνηρό αποκλεισμό της ανανεωμένης ομάδας του Μαρθελίνο, η οποία πλέον θα βρίσκεται στους ομίλους του Europa League και θα έχει να διαχειριστεί τους πρώτους σοβαρούς τριγμούς στη σεζόν.

Οι Πράσινοι έκαναν την υπέρβαση και θα δώσουν δύο ματς με την Μπράγκα με στόχο να φτάσουν στους ομίλους του Champions League. Δεν το λες και λίγο, ούτε και απλό και σίγουρα η τύχη του έδειξε πως υπάρχει στον δρόμο του.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είδε τη Μαρσέιγ να προηγείται μόλις στα 88″ μετά τη σέντρα του επαναληπτικού. Από το κόρνερ των Πράσινων (!), ο Πάου Λόπεθ βρήκε στα δεξιά τον Κλος και εκείνος άνοιξε την αντεπίθεση με τον Σαρ να κουβαλά την μπάλα και να ανοίγει κάθετα στον Ομπαμεγιάνγκ που έφυγε στην πλάτη της άμυνας των φιλοξενούμενων, πέρασε τον Μπρινιόλι και πλάσαρε για το 1-0.

 

Ο Μπρινιόλι έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει το σκορ στα επίπεδα του 1-0 στη Μασσαλία παρά τις κατά κύματα επιθέσεις της Μαρσέιγ στην εστία του.

Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού δέχθηκε δεύτερο γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Κλος από τα δεξιά γύρισε παράλληλα για τον Ομπαμεγιάνγκ κι εκείνος πέτυχε το δεύτερο γκολ του για το 2-0.

 

Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός είχε μόλις μία αναιμική τελική στο πρώτο μέρος (0 xG) και μια απογοητευτική εικόνα. Δεν μπόρεσε να κρατήσει μπάλα και το γρήγορο γκολ τού έκοψε τα πόδια χωρίς να μπορεί να διαχειριστεί την πίεση του εκρηκτικού Βελοντρόμ και ο Μπρινιόλι χρειάστηκε να κάνει τα πάντα.

Ο Ιταλός σταμάτησε τον Ομπαμεγιάνγκ στο 9′ (στην επαναφορά ο Ουναχί έστειλε την μπάλα άουτ) στο 33′ και στο 43′, τον Εντιαγέ στο 21′ (ο Σενεγαλέζος είχε χάσει νωρίτερα μεγάλη ευκαιρία) και τον Ζιγκό στο 31′. Το 2-0 έμοιαζε τιμητικό, με την εικόνα να αλλάζει άρδην στο δεύτερο μέρος και τους Φωκαείς να κατεβάζουν ταχύτητα.

 

Μετά το 75′ και με τις αλλαγές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να κερδίζουν μέτρα και να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες. Ο Πάου Λόπεθ είχε απάντηση στην κεφαλιά του Γέντβαϊ και το σουτ του Μαντσίνι, ενώ το πλασέ του Παλάσιος πέρασε ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι του Ισπανού τερματοφύλακα. Όμως, οι Πράσινοι είχαν τη στιγμή τους.

Ένα χέρι-πέναλτι του Γκεντουζί στις καθυστερήσεις, έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να μείνει ζωντανός και να διεκδικήσει στην παράταση ή στα πέναλτι.

Ο Γάλλος χαφ της Μαρσέιγ βρήκε την μπάλα με απλωμένο χέρι εντός της περιοχής της ομάδας του στο κόρνερ των Πράσινων και λίγα λεπτά αργότερα ο Όλιβερ έλεγξε τη φάση στο VAR. Αμέσως ο Άγγλος υπέδειξε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Ιωαννίδης στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων για να μειώσει σε 2-1.

 

Η ελπίδα διατηρήθηκε ζωντανή για τους Πράσινους που στην παράταση βίωσαν αντίστοιχη πίεση με αυτή του πρώτου μέρους. Ο Λόντι και ο Κλος έχασαν μεγάλες ευκαιρίες με διαγώνια σουτ, ενώ στο 104′ ο Βερετού γύρισε για τον Βιτίνια με τον Πορτογάλο να βλέπει τον Μάγκνουσον να απομακρύνει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή και με τον Μπρινιόλι εξουδετερωμένο!

Στο 110′ οι Γάλλοι σκόραραν με τον Βιτίνια μετά το γύρισμα του Γκεντουζί από τα δεξιά, ωστόσο έπειτα από σύσκεψη στο VAR κι έλεγχο της φάσης από τον Όλιβερ, υποδείχθηκε οφσάιντ του Σαρ που ήταν εκτεθειμένος στην περιοχή χωρίς να βρει την μπάλα.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε διαμαρτυρίες, με τον ρυθμό να χαλάει αλλά τη Μαρσέιγ να βρίσκει ξανά καθαρή ευκαιρία στο 119′ με τον Βιτίνια που όμως αυτή τη φορά αστόχησε και λίγο αργότερα οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Εκεί όπου η Μαρσέιγ έπαιξε με τερματοφύλακα τον Ρουμπέν Μπλάνκο στη θέση του Πάου Λόπεθ!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ:

0-1 Εύστοχος ο Ιωαννίδης
0-1 Ο Μπρινιόλι σταματά τον Γκεντουζί
0-2 Εύστοχος ο Μπερνάρ
1-2 Εύστοχος ο Βερετού
1-3 Εύστοχος ο Κλέινχεϊσλερ
2-3 Εύστοχος ο Σαρ
2-4 Εύστοχος ο Παλάσιος
3-4 Εύστοχος ο Βιτίνια
3-5 Εύστοχος ο Μλαντένοβιτς

ΜΑΡΣΕΪΓ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ2-1 παρ., 3-5 πεν. [Συνολικό σκορ 2-2]

Γήπεδο: Βελοντρόμ

Σκόρερ: 2′, 45+1′ Ομπαμεγιάνγκ / 90+9′ πεν. Ιωαννίδης

Διαιτητής: Όλιβερ (ΑΓΓ)

Κίτρινες: Ομπαμεγιάνγκ, Βερετού / Γέντβαϊ, Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Μαντσίνι, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ, Τσέριν

ΜΑΡΣΕΪΓ (Μαρθελίνο): Πάου Λόπεθ (120+4′ Μπλάνκο), Κλος, Ζιγκό, Εμπεμπά, Λόντι, Ρονζιέ, Βερετού, Σαρ, Ουναχί (59′ Αρίτ), Εντιαγέ (68′ Γκεντουζί), Ομπαμεγιάνγκ (80′ Βιτίνια)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γέντβαϊ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ (70′ Μλαντένοβιτς), Ρουμπέν Πέρεθ, Βιλένα (70′ Τσέριν), Τζούρισιτς (63′ Μπερνάρ), Μαντσίνι (106′ Κλεϊνχέισλερ), Βέρμπιτς (46′ Παλάσιος), Σπόραρ (63′ Ιωαννίδης)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς