25 C
Athens

Ελλάδα – Ουγγαρία 13-14: Λύγισε στο 7ο πέναλτι η εθνική, παγκόσμιοι πρωταθλητές για 4η φορά οι Ούγγροι

Η εθνική με τις περισσότερες διακρίσεις στο ελληνικό αθλητισμό έμεινε για ακόμα μια φορά χωρίς χρυσό μετάλλιο στη συλλογή της, χάνοντας στα πέναλτι από τους πανίσχυρους Ούγγρους

Η εθνική με τις περισσότερες διακρίσεις στο ελληνικό αθλητισμό έμεινε για ακόμα μια φορά χωρίς χρυσό μετάλλιο στη συλλογή της. Η ομαδάρα του Θοδωρή Βλάχου λύγισε στο 7ο πέναλτι κόντρα στους πανίσχυρους Ούγγρους, μένοντας όπως και το 2021 με τη γλυκόπικρη γεύση του αργυρού μεταλλίου. Τότε ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Φουκουόκα…

Αν και άνοιξε το σκορ με τον Παπαναστασίου, η ελληνική ομάδα ζορίστηκε πάρα πολύ στο πρώτο κομμάτι του τελικού. Οι κακές επιθετικές επιλογές αλλά και οι πολλές ανανεώσεις στις επιθέσεις των Ούγγρων έφεραν το 4-2 στο τέλος του πρώτου 8λεπτου. Τα ελληνικά μπλοκ ήταν ανύπαρκτα και οι πολλές επεμβάσεις του εκπληκτικού Ζερδεβά ήταν συχνά χωρίς αντίκρισμα, αφού η Ουγγαρία έβρισκε γκολ σε δεύτερες επιθέσεις.

Παρότι η επίθεσή μας παρέμεινε αναποτελεσματική και στο δεύτερο 8λεπτο, η άμυνα ήταν εκείνη που έδωσε το σύνθημα για την αντεπίθεση. Η εθνική δέχτηκε μόλις ένα γκολ μέχρι τη λήξη του και το 5-4 υπέρ των Ούγγρων ανατράπηκε στο ενθουσιώδες ξεκίνημα του τρίτου 8λεπτου. Τα τρία γκολ του Γενηδουνιά έφεραν την Ελλάδα μπροστά στο σκορ (6-5) και το θρίλερ είχε ήδη ξεκινήσει.

Απέναντι σε μια ομάδα με τεράστια ποιότητα και παλμαρέ που ζαλίζει, οι Έλληνες παίκτες έβρισκαν διαρκώς τον τρόπο να ισοφαρίζουν το ματς. Με το σκορ στο 10-10 και λιγότερα από 40” στο ρολόι ο τρομερός Γκιουβέτσης έκανε το κλέψιμο του αιώνα, η ελληνική ομάδα έκανε επίθεση με παίκτη παραπάνω αλλά το σουτ σταμάτησε στο απροσπέλαστο ουγγρικό μπλοκ και ο τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Στη ρώσικη ρουλέτα ο Ζερδεβάς έπιασε το πρώτο πέναλτι, στη συνέχεια έπιασε και άλλα δυο, αλλά οι απώλειες από Φουντούλη, Γκιουβέτση και Αργυρόπουλο οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο. Ο Βάμος ευστόχησε στο 7ο πέναλτι των Ούγγρων, ο Παπαναστασίου δεν κατάφερε να σκοράρει ξανά και η Ουγγαρία πρόσθεσε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στην αμέτρητη συλλογή της. Ακριβώς 10 χρόνια μετά το προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει στη Βαρκελώνη…

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 4, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης 2, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου 2, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαΐδης, Γκίλλας, Τζωρτζάτος.

Ουγγαρία (Ζολτ Βάργκα): Λεβάι, Άνγκιαλ, Μάνχερτς 3, Πολ, Βάμος 2, Νάγκι, Ζάλανκι 3, Φέκετε 1, Νέμετ, Βάργκα, Γιάνσικ 1, Μόλναρ, Βόγκελ.

Τα πέναλτι

Βάργκα Απόκρουση Ζερδεβά
Φουντούλης Απόκρουση Βόγκελ
Βάμος 0-1
Παπαναστασίου 1-1
Ζάλανκι 1-2
Γκιουβέτσης Απόκρουση Βόγκελ
Γιάνσικ Δοκάρι
Αργυρόπουλος Απόκρουη Βόγκελ
Φέκετε Απόκρουση Ζερδεβά
Γενηδουνιάς 2-2
Βάργκα 2-3
Φουντούλης 3-3
Βάμος 3-4
Παπαναστασίου Απόκρουση Βόγκελ

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς