21.5 C
Athens

Ο Μπρόνι Τζέιμς ήταν τυχερός: Καρδιακή ανακοπή, η Νο 1 αιτία θανάτου νεαρών αθλητών στις ΗΠΑ

Είναι η περίπτωση του Μπρόνι Τζέιμς σπάνια; Μελέτη 5ετίας -προ Covid- αποκαλύπτει πως περισσότεροι από τους μισούς θανάτους αθλητών του NCAA οφείλονται σε ανακοπή

Ένας υγιής, γυμνασμένος 18χρονος να φτάνει ένα βήμα πριν από τον θάνατο στη διάρκεια της προπόνησης. Ακούγεται εντελώς παράλογο, όμως είναι; Ο Μπρόνι Τζέιμς, ο μεγάλος γιος του ΛεΜπρόν, που προετοιμάζεται για την πρώτη του χρονιά στο κολέγιο με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, κατέρρευσε ενώ προπονούταν το απόγευμα της Τρίτης, καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Απαραίτητη διευκρίνιση, πρόκειται για ανακοπή και όχι καρδιακή προσβολή, η οποία προκαλείται κυρίως από απόφραξη που σταματά τη ροή του αίματος στην καρδιά. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου έχει να κάνει με το θάνατο καρδιακού μυϊκού ιστού που οφείλεται στην απώλεια της αιμάτωσης, ενώ η ανακοπή οφείλεται σε δυσλειτουργία του καρδιακού ηλεκτρικού συστήματος, σε περιπτώσεις που η καρδιά ξαφνικά σταματά να λειτουργεί σωστά.

Η άμεση ιατρική επέμβαση του έσωσε τη ζωή

Ο θάνατος από καρδιακή ανακοπή μπορεί να αποφευχθεί αν το θύμα λάβει ιατρική θεραπεία εντός λίγων λεπτών (έγκαιρη Κ.Α.Ρ.Π.Α. και άμεση απινίδωση όταν χρειάζεται), όπως έγινε στην περίπτωση του Μπρόνι Τζέιμς, ο οποίος δέχθηκε άμεσα τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο. Στα λεπτά πάντως που μεσολάβησαν μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, ο νεαρός αθλητής είχε χάσει τις αισθήσεις του. Νοσηλεύτηκε για λίγο στην εντατική και πλέον αναρρώνει στο σπίτι του.

Απίστευτο κι όμως αληθινό, η ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι η κύρια ιατρική αιτία θανάτου στους αθλητές κολεγίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πολύ πριν από την εποχή του Covid. Στην κορυφή βρίσκονται οι άνδρες μπασκετμπολίστες, καθώς στο πέρασμα των ετών έχουν πεθάνει από την νόσο χωρίς καμία προειδοποίηση μαθητές γυμνασίου, αθλητές κολεγίων και της G-League, ενώ πολλοί από όσους επιβίωσαν αναγκάστηκαν να σταματήσουν πρόωρα την καριέρα τους.

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους αθλητών του NCAA οφείλονται σε ανακοπή

Στις 4 Μαρτίου του 1990, ο 23χρονος σταρ του Loyola Marymount University, Χανκ Γκάδερς, καταρρέει στο παρκέ μετά από κάρφωμα στο ματς με το Πόρτλαντ. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του και η αυτοψία έδειξε ότι έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Ήταν η στιγμή που ο Τζόναθαν Ντρέζνερ, φοιτητής τότε στο Μπράουν και έπειτα καθηγητής καρδιολογίας, αποφάσισε να ασχοληθεί επισταμένα με το πόσοι φαινομενικά υγιείς αθλητές έχαναν τη ζωή τους από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Μελετώντας μια βάση δεδομένων από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2008, το ποσοστό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μεταξύ των αθλητών του NCAA αποδείχθηκε περίπου πέντε φορές υψηλότερο από ό,τι έδειχναν προηγούμενες μελέτες.

Οι άνδρες -και ειδικά οι μαύροι- αθλητές ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγάλο ρόλο παίζει το γεγονός ότι το μπάσκετ απαιτεί ξαφνικές εκρήξεις καρδιαγγειακής προσπάθειας που μπορεί να είναι πιο πιθανό να αποκαλύψουν καρδιακές διαταραχές, ενώ παράλληλα ο ψηλός, με μακριά άκρα σωματότυπος, φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά.

Κατά τη διάρκεια της 5ετούς περιόδου, στο NCAA σημειώθηκαν 273 θάνατοι, οι 187 (68%) οφείλονταν σε μη ιατρικά ή τραυματικά αίτια, οι 80 (29%) σε ιατρικά αίτια και οι 6 (2%) σε άγνωστα αίτια. Ο καρδιαγγειακός αιφνίδιος θάνατος αποδείχθηκε η κύρια αιτία θανάτου σε 45 (σε περισσότερες από τις μισές δηλαδή, σε ποσοστό 56%) από τις 80 ιατρικές περιπτώσεις και αντιπροσώπευε το 75% των αιφνίδιων θανάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ως συμπέρασμα, η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή αποτελεί την κύρια ιατρική αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια άσκησης σε αθλητές του NCAA.

Η επιβίωση, το σοκ, ο φόβος

13 χρόνια πριν, ο Άλαν Τσέινι, υποσχόμενος φοιτητής στο Virginia Tech, εγκατέλειψε τα όνειρά του για καριέρα στο NBA όταν κατέρρευσε στην προπόνηση και διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα. Αψηφώντας τις συμβουλές των περισσότερων γιατρών, επιχείρησε να συνεχίζει να αγωνίζεται με εμφυτεύσιμο απινιδωτή, ωστόσο αποφάσισε ότι δεν άξιζε να ρισκάρει τη ζωή του για μια ενδεχόμενη καριέρα στα παρκέ.

Όταν ο Τσέινι έμαθε ότι ο Μπρόνι Τζέιμς υπέστη καρδιακή ανακοπή θυμήθηκε ξανά όλα εκείνα τα συναισθήματα: το σοκ του να σταματήσει η καρδιά σου όταν βρίσκεσαι σε κορυφαία φυσική κατάσταση. Τον πόνο της πιθανής εγκατάλειψης του μεγάλου σου πάθους και του φόβου να μην είσαι ποτέ πια ο ίδιος.

«Δε θα το ευχόμουν αυτό σε κανέναν, ούτε στον χειρότερο εχθρό μου. Ο Μπρόνι είναι 18. Έχει τα δικά του όνειρα που θέλει να πετύχει. Ελπίζω να μην τεθούν σε αναμονή», λέει ο Τσέινι, εκφράζοντας την ευχή ο γιος του ΛεΜπρόν Τζέιμς να μη μάθει ποτέ πώς είναι να βλέπεις τα μπασκετικά σου όνειρα να διαλύονται σε μία στιγμή.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς