19.2 C
Athens

Απορρίφθηκε το αίτημα να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Αρνητική απόφαση έβγαλε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας

Παραμένει μουσείο η Αγία Σοφία, όπως αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, καθώς απέρριψε την προσφυγή με την οποία ένας ιδιωτικός οργανισμός ζητούσε να μετατραπεί σε τζαμί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος ν αποδεχτεί το αίτημα της Ενωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος για να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Η συγκεκριμένη Ενωση είχε προσφύγει το 2004, προκειμένου να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Ακολούθησε η προσφυγή το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Ενωσης. Οι υπεύθυνοι της Ενωσης, ωστόσο, το 2015 προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό πως η άρνηση στο αίτημα να επιτραπεί η προσευχή στην Αγία Σοφία παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Διευκρινίζεται πως ακόμα κι αν η απάντηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν θετική, αυτό δεν θα σήμαινε πως η Αγία Σοφία θα μετατρεπόταν σε τζαμί, καθώς ο οργανισμός που έκανε την προσφυγή ήταν ιδιωτικός (κάτι σαν ΜΚΟ). Απλώς σε εκείνη την περίπτωση θα άνοιγε η συζήτηση για το θέμα, που βεβαίως θα τραβούσε σε μάκρος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς