21.9 C
Athens

Βιθέντε Ιμπόρα: Το προφίλ του παίκτη που πλησιάζει στον Ολυμπιακό

Ο Ανδρέας Καταχανάς παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του Βιθέντε Ιμπόρα που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν

Από την πρώτη μέρα που ήρθε στον Ολυμπιακό, ο Αντόνιο Κορδόν έδειξε πως θα κινηθεί στην ισπανική αγορά που γνωρίζει πολύ καλά και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται στις μεταγραφικές κινήσεις του.

Το τελευταίο όνομα που ήρθε στο προσκήνιο για τους Ερυθρόλευκους είναι αυτό του πολύπειρου Βιθέντε Ιμπόρα. Ο 35χρονος μέσος αποχωρεί από τη Λεβάντε όπου αγωνίστηκε ως δανεικός την περασμένη σεζόν από τη Βιγιαρεάλ και προβάρει τα ερυθρόλευκα για να ενισχύσει τον άξονα των Πειραιωτών με την εμπειρία και την ποιότητά του.

«Η αξία του Ιμπόρα είναι μεγάλη και μας είναι δύσκολο να πληρώσουμε για να τον έχουμε στο ρόστερ μας. Αν πετυχαίναμε τον στόχο της ανόδου, θα μπορούσαμε να τον κρατήσουμε γιατί έχουμε μεγαλύτερο μισθολογικό χώρο», υποστήριζε την Παρασκευή (7/7) στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αθλητικός διευθυντής των Γκρανότας, Φελίπε Μινιάμπρες.

Η Βιγιαρεάλ ποντάρει αλλού για τη μεσαία της γραμμή και ο Ισπανός είναι έτοιμος για μια νέα πρόκληση.

Γέννημα-θρέμμα της Λεβάντε, ο Ιμπόρα έκανε εκεί το ξεπέταγμά του και επέστρεψε για να τη βοηθήσει να ανέβει κατηγορία μετά από έναν χρόνο.

Προέρχεται από μια γεμάτη χρονιά με 40 συμμετοχές και ίσως την καλύτερη της καριέρας του τις τελευταίες τέσσερις σεζόν. Παρά το βαρύ κορμί του (1,90μ.) και την καταπόνηση, δεν πέρασε ούτε μυϊκούς τραυματισμούς τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν.

Σταδιακά ξεκίνησε να χρησιμοποιείται περισσότερο σε ρόλο αμυντικού μέσου παρότι τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στο παρελθόν – και τα καλύτερα παιχνίδια – τα είχε σε ρόλο αμυντικού μέσου που έχει παίκτη δίπλα του (στο 4-2-3-1) και προωθείται για να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη περιοχή.

Κι αυτό γιατί ο Ισπανός χαφ διαθέτει απίστευτο σουτ και είναι ικανότατος στο ψηλό παιχνίδι με πολύ ηγετικό προφίλ στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Ένας σοβαρός τραυματισμός (ρήξη χιαστού) πριν από δύο χρόνια τον πήγε πίσω όπως κάθε αθλητή σε μια τέτοια κατάσταση ωστόσο σταδιακά ξαναβρήκε τον εαυτό του και δεν αντιμετώπισε περαιτέρω προβλήματα. Αποκορύφωμα η περσινή γεμάτη του χρονιά στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του Ιμπόρα αρκεί – για όσους δεν τον γνωρίζουν – ώστε να αντιληφθούν τον λόγο που στην καριέρα του έχει κάνει νούμερα σε ασίστ και κυρίως γκολ (57).

Ο Ισπανός πατάει αρκετά στην περιοχή – εφόσον φυσικά του δοθεί και η εντολή για να παίξει ελεύθερα – και δοκιμάζει το πόδι του, χτίζει συνεργασίες με τους συμπαίκτες του και είναι πολύ επικίνδυνος αν βρει χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την αλματώδη εξέλιξη στην καριέρα του την είχε στη Σεβίλλη. Με τους Ανδαλουσιάνους κατέκτησε τρία Europa League (έχει και ένα με τη Βιγιαρεάλ) και μάλιστα σε σύνθετους ρόλους υπό τις οδηγίες του Ουνάι Έμερι.

Τότε έκανε και τις πιο παραγωγικές χρονιές του ειδικά στο γκολ καθώς αγωνίστηκε είτε ως καθαρό 8άρι είτε ως… ψευτοδεκάρι που βοηθάει και ανασταλτικά για να κλείσει τους χώρους. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ γνωρίζει τι να περιμένει από τον Ιμπόρα αν σκεφτεί κανείς πως τον είχε στη Σεβίλλη ως άμεσος συνεργάτης του Έμερι.

Το βαρύ κορμί που διαθέτει δεν του δημιούργησε προβλήματα στους ρυθμούς του ισπανικού πρωταθλήματος διαχρονικά και πλέον ο πολύπειρος χαφ καλείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού όταν επισημοποιηθεί η μεταγραφή.

Οι όποιες ενστάσεις διατυπωθούν μεταξύ των φίλων του συλλόγου προφανώς θα έχουν να κάνουν με την ηλικία του παίκτη κι αυτό επί της ουσίας είναι και το μοναδικό ερωτηματικό στην περίπτωσή του, αφού για την ποιότητά του δεν υπάρχει αμφιβολία. Κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσα από το πλούσιο βιογραφικό του με τη φανέλα σημαντικών ομάδων όπως η Σεβίλλη και η Βιγιαρεάλ. Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο που αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του θα ήταν από δύσκολο ως αδύνατο να έρθει στο ελληνικό πρωτάθλημα σε νεότερη ηλικία.

Υ.Γ: Για την ιστορία, πριν από δέκα χρόνια ο Ιμπόρα είχε τεθεί αντιμέτωπος του Ολυμπιακού στα δύο ματς με τη Λεβάντε, τόσο στο… διαβόητο 3-0 της Ισπανίας (με μια από τις πιο κακές διαιτησίες στην ευρωπαϊκή ιστορία των Ερυθρόλευκων) όσο και στο 0-1 του Καραϊσκάκη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς