18.1 C
Athens

Ολυμπιακός: Το κομβικό και πανάκριβο «λίφτινγκ» στον άξονα

Οι προσθαφαιρέσεις και το πολύ χρήμα που... έπεσε στην «ερυθρόλευκη» μεσαία γραμμή αποτελούν τη βασικότερη διαφορά του φετινού Ολυμπιακού

«Δείξε μου τα χαφ σου, να σου πω ποιος είσαι» λέει μια ποδοσφαιρική παροιμία, καφενειακών κυρίως συζητήσεων και στον Ολυμπιακό έκαναν ένα πανάκριβο… λίφτινγκ για να τα βελτιώσουν.

Κι όμως, μόνο ως «καφενειακή» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η… ρήση αφού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η μεσαία γραμμή κάνει όλη τη «λάντζα».

Οι παίκτες του κέντρου οφείλουν να συνδέσουν την αμυντική γραμμή της ομάδας με την επιθετική. Απαιτείται λοιπόν ταχύτητα, τόσο σε σκέψη όσο και σε εκτέλεση, τεχνική και φυσικά, ικανότητα. Όλα αυτά δηλαδή που, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, δεν είχε ο περσινός Ολυμπιακός.

Οι 34αρηδες Ρομαό και Ζιλέ υστερούσαν σημαντικά σε ταχύτητα, όπως και ο Ταχτσίδης, ενώ οι Μαρτίνς και Ανδρούτσος δε φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών όσες φορές κλήθηκαν να βοηθήσουν (η περίπτωση του Οφόε δεν εντάσσεται στον κλάδο μας, απαιτείται ειδικός επιστήμων σε τέτοια περιστατικά). Αποτέλεσμα; Απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα με φυσιολογική επιθετική λειτουργία, ο Ολυμπιακός κοβόταν στη μέση με δυο μπαλιές.

ΤΟ ΕΙΔΕ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Αυτό ακριβώς ήταν και εκείνο που πρώτα απ’ όλα εντόπισε ο Πέδρο Μαρτίνς, όταν κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του «ερυθρόλευκου» πάγκου. Έτσι, λίγους μήνες μετά, η μεσαία γραμμή των Πειραιωτών αποτελεί ένα πραγματικό οπλοστάσιο, το οποίο συνδυάζει την ταχύτητα με την τεχνική και τις φιλοδοξίες με την εμπειρία.

Τα… μαγικά του Μοντεστό έφεραν νέο «λαυράκι» στον Πειραιά, αφού ο Μαντί Καμαρά αποτελεί αναμφισβήτητα την έκπληξη του φετινού Ολυμπιακού, μέχρι στιγμής.Ο «σκύλος» από τη Γουινέα καταπίνει αμέτρητα χιλιόμετρα στο γήπεδο, ενώ οι καίριες επεμβάσεις του τον κάνουν πραγματικά απροσπέλαστο. Μεταξύ μας, αν διέθετε και λίγο καλύτερες μεταβιβάσεις δε θα ερχόταν στο πρωτάθλημα της εξυγίανσης, έτσι;

Στην ίδια θέση υπάρχει ο Γκιγιέρμε, η πιο ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού στο ελληνικό ποδόσφαιρο με γεμάτες χρονιές σε Serie A και La Liga. Τη θέση «6» συμπληρώνει ο τίμιος Ανδρέας Μπουχαλάκης, ο οποίος μετά τη θητεία του στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας με τη Νότιγχαμ, επέστρεψε στο μεγάλο Λιμάνι για να δώσει βάθος στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού. Ο «Μπούχα», βέβαια, αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια και στη θέση «8».

ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Εκεί, όπου συναντάμε τον αρχηγό της Εθνικής Ισραήλ, Μπίμπαρς Νάτχο, με πολυετή καριέρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έρχεται να ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (να μην πούμε κάτι περισσότερο…) φέρνοντας πίσω στην Ελλάδα τον Ιβοριανό σούπερ σταρ Γιάγια Τουρέ. Ακόμη και στα 35 του, δε χωρά αμφιβολία ότι ο πρώην παίκτης των Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη με τους Πειραιώτες.

Το… λίφτινγκ που έγινε είναι πανάκριβο, αν υπολογίσει κανείς τα 7 εκατ. ευρώ, που θα κοστίσει ο Τουρέ για δύο χρόνια, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον Γκιγιέρμε και το υψηλότατο συμβόλαιο του Νάτχο.

Οι διαφορές με πέρυσι; Εμφανέστατες! Το αποτέλεσμα; Μέχρι στιγμής θετικότατο! Και το σημαντικότερο: μετά από χρόνια, μπορούμε να ακούμε τη λέξη «ροτέισον» και να μην κάνουμε τον σταυρό μας. Ακόμη και στην εποχή του Μιλιβόγεβιτς, οι «ρεζέρβες» βρίσκονταν επίπεδα κάτω από τον Σέρβο. Φέτος δε δείχνει να υπάρχει καμιά χαοτική διαφορά. Κι εκεί έρχεται ο ευχάριστος πονοκέφαλος για τον Μαρτίνς…

*Να σημειωθεί πως στο ρόστερ βρίσκεται ακόμα ο Θανάσης Ανδρούτσος, που δεν υπολογίζεται από τον προπονητή των «ερυθρολεύκων». Επίσης, ο Βασίλης Τοροσίδης μπορεί να αγωνιστεί με μεγάλη ευχέρεια και ως αμυντικό χαφ, πέρα από όλη τη γραμμή άμυνας.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς