24 C
Athens

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Αποχώρησε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας: «Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας και την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες, στις οποίες δε θα είμαι υποψήφιος»

Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο έπειτα από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

«Θα ήταν υποκριτικό να προτείνω μια προσπάθεια επανίδρυσης μόνο με τον λόγο, αν δεν την υπηρετήσω και στην πράξη. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας και την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες, στις οποίες δε θα είμαι υποψήφιος. Αυτή η απόφαση έχει για μένα ένα στοιχείο οδύνης, αλλά και προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή και την πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και ίσως ακόμα πιο χρήσιμος χωρίς αξιώματα. Η μάχη για την προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, απέναντι στην ιστορία, σε όσους σε πίστεψαν και απέναντι στον εαυτό σου. Τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ, αλλά με ψυχραιμία. Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου προσωπικό ρίζοντα. Πρέπει να αποτιμήσουμε έναν ιστορικό κύκλο και να ανοίξουμε έναν νέο. Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων, την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας, να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά.

Προσθέτω την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαβάζει τις νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν πρώτο εμένα. Παρέλαβα στα 34 μου ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό. Εγινε το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα μας και την ΕΕ. Είχα την τύχη και την τιμή να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός στη χώρα. Αυτό το ταξίδι, κάθε του μέρα, ήταν μέρα μάχης.

Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, έξοδος από μνημόνια, ρύθμιση του χρέους, για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε, για τη συμφωνία των Πρεσπών που πετύχαμε. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Το ταξίδι είχε τραύματα, φθορά και δύσκολους συμβιβασμούς, αλλά άφησε αποτύπωμα στην ιστορία. Οι επιτυχίες, οι μάχες που κερδίσαμε αλλά κι εκείνες που χάσαμε αποτελούν την αποκατάστατη παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει η αρχή αυτού του νέου κύκλου. Διπλή εντολή: να ανταποκριθούμε στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξουμε άμεσα χωρίς χρονοτριβή, δραστικά. Να μη χαθεί ούτε μία μέρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας πριν ανακοινώσει την παραίτησή του, επισημαίνοντας πως «Δε θα είμαι υποψήφιος, αλλά θα είμαι παρών, πριν τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια και μετά».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς