21.4 C
Athens

Μαρινάκης: Θέλουμε μια ομάδα να κερδίζει και τη διαιτησία, ανοιχτή η πόρτα για όποιον θέλει να επενδύσει

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έπλεξε το εγκώμιο των Κορδόν και Μαρτίνεθ, έθεσε τους στόχους της νέας σεζόν κι αναφέρθηκε στην κατάσταση στο ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να συνδράμει είτε στον Ερασιτέχνη είτε στην ΠΑΕ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρουσίασε τους Αντόνιο Κορδόν και Ντιέγκο Μαρτίνεθ στη συνέντευξη Τύπου του Ολυμπιακού, με τον πρόεδρο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ να γνωστοποιεί τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην επιλογή των δύο ανδρών.

Ο κ. Μαρινάκης εστίασε στο βαρύ βιογραφικό του Ισπανού τεχνικού διευθυντή καθώς και στο ταλέντο του προπονητή που ήρθε από την Πριμέρα Ντιβισιόν υποστηρίζοντας πως τους περιμένει πολύ σκληρή δουλειά και θα χρειαστεί χρόνος για να φτιαχτεί μια ομάδα που στόχος είναι να πρωταγωνιστεί να κερδίζει και τη διαιτησία και να κατακτά τίτλους παρουσιάζοντας ωραία εικόνα στο γήπεδο

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ έκανε λόγο για σήψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αναφέρθηκε στην Ολιστική Μελέτη που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα αλλά και στην εμπλοκή της ΕΠΟ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Υπογράμμισε, δε, πως είναι σημαντικό ευκατάστατοι Ολυμπιακοί να προσφέρουν στον σύλλογο και να επενδύσουν είτε στον Ερασιτέχνη είτε στην ΠΑΕ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου:

«Να έχουμε μία καλή ποδοσφαιρική χρονιά. Αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω την χρονιά που πέρασε, που ήταν δύσκολη. Δεν είναι τόσο τραγική όσο την παρουσιάζουν. Φέρνουμε στον Ολυμπιακό ίσως τον καλύτερο τεχνικό διευθυντή που έρχεται στην Ελλάδα, με επιτυχίες σε μεγάλες ομάδες, με επιτυχίες τεράστιες, όχι μόνο στο πρωτάθλημα, αλλά και σε παίκτες που έπαιξαν στις ομάδες του και μεγαλούργησαν. Και έναν προπονητή επιπέδου Πριμέρα Ντιβιζιόν. Νέος, ταλαντούχος προπονητής που διψάει για επιτυχίες. Έχει δουλέψει μαζί του.

Όταν τον είδα και μιλήσαμε, κατάλαβα ότι ξέρει πολύ καλά πού έρχεται και τι θέλουμε. Μια ομάδα να πρεσάρει, να παίζει επίθεση, επίθεση, επίθεση, να κερδίζει όμορφα, να χαιρόμαστε το θέαμα και τους παίκτες μας. Όλα αυτά δεν είναι εύκολα, χρειάζονται πολλή δουλειά και πολύ χρόνο μέσα στο γήπεδο. Αυτοί οι δύο άνθρωποι και οι ομάδες τους έχουν δουλέψει σκληρά στο παρελθόν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Το σίγουρο είναι ότι και διάθεση έχουν. Είχαμε αποφασίσει αν έχουμε μία συνέντευξη Τύπου για να ρωτήσετε ό,τι θέλετε για το τι έγινε στην προηγούμενη σεζόν, τι γίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τι κάνουμε σαν χώρα και ομάδα. Δεν είναι η κατάλληλη μέρα για αυτό, αλλά είμαστε εκεί να απαντήσουμε. Να πάμε στο παρόν», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση.

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Η ομορφιά της δημοκρατίας είναι ότι τα ανέχεσαι όλα αυτά, τα συζητάς. Σε μια κοινωνία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Δυστυχώς τους ανεχόμαστε και προσπαθούμε με πολιτισμένο τρόπο να βρούμε άκρη. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολλές παθογένειες. Εγώ προσωπικά θα το ήθελα να βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Από το 2010 που ανέλαβα τον Ολυμπιακό προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις οικονομικά και κυρίως δίνοντας πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση για την ομάδα, να ενισχυθεί, να φτιαχτούν καλύτερα οι υποδομές που χρειάζονται και μια επιλογή συνεργατών γύρω από την ομάδα, να αλλάξουμε επίπεδο τον Ολυμπιακό. Να έρθει μια ευρωπαϊκή καταξίωση σε όλα τα επίπεδα.

Η προσπάθεια αυτή έπιασε τόπο. Βρεθήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ποτέ ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, πετύχαμε μεγάλες και ιστορικές νίκες. Προπονητές που εργάστηκαν στον Ολυμπιακό έκαναν τεράστιες καριέρες σε μεγάλες ομάδες ευρωπαϊκές. Ποδοσφαιριστές να παίζουν σε μεγάλους συλλόγους και να πηγαίνουν καλά. Ακόμα και στελέχη διαπρέπουν σε ευρωπαϊκές ομάδες. Δεν το είχαμε ξαναδεί. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί βλέπουμε ότι από την Ελλάδα μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε και στο εξωτερικό. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη. Το τι έχει γίνει τελευταία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχει μια σήψη που τη βλέπεις όλος ο κόσμος και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Για αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο της UEFA, κ. Τσέφεριν, την Ολιστική Μελέτη. Να την εφαρμόσει η ΕΠΟ για καλύτερη λειτουργία της ομοσπονδίας. Μνημόνιο FIFA – UEFA και ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτή η μελέτη με μια τεράστια καθυστέρηση προσαρμόστηκε στα δεδομένα που ήθελε η ΕΠΟ και δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα. Η Ολιστική Μελέτη προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα. Δημιουργία επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Έχει επιτροπές η ΕΠΟ, αλλά δεν υπάρχει κανονισμός πώς θα εφαρμόζεται. Μιλάει για ξένους διαιτητές, αλλά και επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που εμείς θα αποφασίζουμε για την τύχη μας. Η επαγγελματική διαιτησία είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί όπως συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία και την Πορτογαλία με τεράστια επιτυχία. Εδώ για ευνόητους λόγους δεν εφαρμόζεται. Κάποια στιγμή η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει νέες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε μπροστά.

Ο ρόλος μου δεν είναι να παραπονιέμαι κάθε μέρα, ούτε για τη διαιτησία. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα, είμαστε νικητές. Αυτό που μπορώ να παραδεχθώ για φέτος παρότι η σεζόν 2022/23 παρότι ήταν η υψηλότερη στην ιστορία του συλλόγου μισθολογικά (40 εκατ. ευρώ έξοδα για παίκτες και προπονητές σε μισθούς). Θέλαμε μια ομάδα να κερδίζει και το παρασκήνιο. Αν η διαιτησία ήταν 50-50 την περασμένη χρονιά, ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Έχουμε ετοιμάσει ένα video με όλα τα εγκλήματα εις βάρος μας και υπέρ άλλων ομάδων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η δουλειά του κ. Κορδόν και του κ. Μαρτίνεθ είναι πιο δύσκολη γιατί φτιάχνουμε μια ομάδα να κερδίζει και τη διαιτησία. Είναι κάτι δύσκολο, θα το προσπαθήσουμε και στο τέλος ξέρουμε ότι πάντα είμαστε νικητές. Αυτό μπορεί να το νιώσει κανείς μπαίνοντας στο Καραϊσκάκη, στο Ρέντη, στα γραφεία μας. Είμαστε περήφανοι για αυτό».

Για τα χρήματα που έχει βάλει: «Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα. Με τις κατάλληλες υποδομές μπορούν να παίξουν στην Ευρώπη. Έχει μέλλον το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν ανέλαβα την προεδρία της Λίγκας και προσεγγίσαμε επενδυτές και χορηγούς, τους εξηγήσαμε ότι μπορεί να γίνει σωστή δουλειά, να γίνουν πράγματα. Η ΕΠΟ πρέπει να ασχολείται μόνο με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το επαγγελματικό μπορεί να βρει τον δρόμο του. Το ξεφτιλίκι της ΕΠΟ που έχει να κάνει μόνο με τη διαιτησία και παρασκηνιακά με τις επιτροπές και την αδειοδότηση (να δίνουν σε φίλους και όχι σε εχθρούς) πρέπει να σταματήσουν. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που μπήκε στην Ολιστική Μελέτη πρέπει να αποφασίζει για την τύχη του. Συμφέρον όλων των ιδιοκτητών που ασχολούνται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέλουν να πάει το πρωτάθλημα μπροστά.

Ο Ολυμπιακός το 22/23 έχασε 31 εκατομμύρια, δεν πρέπει να συνεχίζεται, Θα πρέπει μια ομάδα από τα έσοδά της να πρωταγωνιστεί. Για να γίνει αυτό πρέπει αυτοί που θα πληρώσουν τα χρήματα, να έχουν τα καλύτερα ανταλλάγματα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να ανέβει επίπεδο. Είμαι αισιόδοξος πλέον ότι όλα αυτά σε δύο μήνες πρέπει να δρομολογηθούν. Είναι και ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, τα τμήματα. Έχει αλλάξει την ιστορία του συλλόγου. Υπάρχουν και πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό, στο πόλο και στο βόλεϊ και στα άλλα αθλήματα.

Δεν έγινε τυχαία αυτό. Πρώτον, είχαμε τους κατάλληλους ανθρώπους που ξοδεύουν χρόνο κι εργάζονται σκληρά. Δεύτερον, τα χρήματα που βάζουμε κάθε χρόνο που αν τα πολλαπλασιάσεις επί 13 χρόνια, μιλάμε για τεράστιο ποσό. Μου κάνει εντύπωση που κάποιοι ευκατάστατοι Ολυμπιακοί δεν αναλαμβάνουν ένα τμήμα με 100 ή 200 χιλιάρικα. Δεν βλέπω κανένας να κάνει κάτι. Θέλει κάποιος να επενδύσει στην ΠΑΕ που ακούω διάφορα; Η πόρτα είναι ανοιχτή. Τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό τον βρήκαμε καταχρεωμένο. Όλα αυτά άλλαξαν μια ιστορία. Πρέπει να έρθουν και άλλοι άνθρωποι να αναλάβουν τα τμήματα. Όποιος θέλει, η πόρτα είναι ανοιχτή στα τμήματα του Ερασιτέχνη ή στην ΠΑΕ».

Για το προφίλ των μεταγραφών: «Ο κ. Κορδόν είναι καταξιωμένος και ό,τι πιο ακριβό έχει έρθει στη χώρα μας. Είναι φιλόδοξος ο προπονητής να κάνει περισσότερα. Να βασιστούμε σε παίκτες που θα έχουνε μέλλον, να πλαισιωθούν με παίκτες που θα έχουν την εμπειρία, να είναι πρωταγνιστές, αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, να φτιάξουμε μία ομάδα που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί.

Φέτος ήταν μια διαφορετική χρονιά για όλους στην Ευρώπη γιατί είχαμε Μουντιάλ τον Δεκέμβριο. Όλα τα πρωταθλήματα καθυστέρησαν. Αναμενόμενο είναι όποια συζήτηση να ξεκινήσει με το τέλος του πρωταθλήματος».

Για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού και τις ετοιμασίες: «Έχουμε ξεκινήσει και θεωρώ ότι οι συνεργάτες μου θα ετοιμάσουν πολλές εκδηλώσεις και ντοκιμαντέρ, όσον αφορά στη χρυσή ιστορία των 100 ετών. Στις εκδηλώσεις που έχουμε κάνει, έχουμε πρωτοτυπήσει κι αυτά που έχουμε δει στο Καραϊσκάκης έχουν γράψει ιστορία. Οπότε να περιμένετε να δείτε μεγάλα πράγματα τα οποία θα αρμόζουν και στη χρυσή ιστορία του τεράστιου συλλόγου, όσον αφορά και στο ποδόσφαιρο και στα άλλα τμήματα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς