24.2 C
Athens

Υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Φλόρενς, παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού οι ΗΠΑ

Επεσε στην κατηγορία 2, αλλά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος • Τζόρτζια, Ουάσινγκτον, Βιρτζίνια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το θαύμα που όλοι περίμεναν, προκειμένου ο τυφώνας Φλόρενς που απειλεί τις ανατολικές ΗΠΑ να μην είναι ο τυφώνας-«τέρας» που όλοι φοβόντουσαν, έγινε!  Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε από την κατηγορία 4 στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, όμως ο κίνδυνος συνεχίζει να παραμένει υψηλός για τους κατοίκους των περιοχών.

Όπως τόνισε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC), οι άνεμοι εξασθένησαν το βράδυ της Τετάρτης, όμως εξακολουθούν να είναι επικίνδυνοι.

Ο Φλόρενς βρίσκεται 520 χιλιόμετρα ανατολικά της ακτής Μιρτλ της Νότιας Καρολίνας, με ανέμους 175 χιλιομέτρων την ώρα. Κινείται προς βορειοδυτική κατεύθυνση και διανύει περίπου 28 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι.

Αναμένεται να πλησιάσει τις ακτές της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας αργότερα σήμερα Πέμπτη, πριν κινηθεί κοντά ή φθάσει στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και της Νότιας Καρολίνας το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή, συμπλήρωσε το NHC.

Παρότι μια αργή εξασθένιση αναμένεται να αρχίσει έως αργά σήμερα, ο Florence παραμένει ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας κυρίως μόλις θα πλησιάζει τις αμερικανικές ακτές αργά σήμερα και την Παρασκευή, προσθέτει το NHC.

Νωρίτερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Τζόρτζια, ενώ ήδη 1,5 εκατ. πολίτες έχουν εκκενώσει τις παράκτιες περιοχές.

Εκτός από την Τζόρτζια, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί τόσο η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, όσο και οι Πολιτείες της Βιρτζίνια, της Νότιας και της Βόρειας Καρολίνας.

Οι παράκτιες κοινότητες στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα ερήμωσαν, καθώς ο τυφώνας ακολουθεί μια πορεία τέτοια που δείχνει ότι ο πυρήνας της θα πλήξει τα νότια παράλια της Βόρειας Καρολίνας την Παρασκευή.

Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του NHC, οι σφοδρές βροχοπτώσεις μπορεί να συνεχιστούν για μέρες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες από τη Νότια Καρολίνα -όπου σε ορισμένες περιοχές θα πέσει ακόμη και 1 μέτρο βροχή- μέχρι τη Βιρτζίνια.

Ο Τζεφ Μπάιαρντ, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA), προειδοποίησε τους κατοίκους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ακτές της Καρολίνας μπορεί να δεχτούν μια γροθιά σαν του Μάικ Τάισον».

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαταχθεί να φύγουν άμεσα από τα παράλια και στις τρεις Πολιτείες. Πανεπιστήμια, σχολεία και εργοστάσια έκλεισαν, ενώ οι αρχές οργάνωσαν καταφύγια, προετοίμασαν τα 16 εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και τροποποίησαν την κυκλοφορία, ώστε όλοι οι μεγάλοι δρόμοι να οδηγούν τα αυτοκίνητα μακριά από την ακτογραμμή.

Πολύ σοβαρός θεωρείται ο κίνδυνος από τα φουσκωμένα νερά της θάλασσας, τα κύματα που θα πλήξουν τις ακτές, προειδοποίησε ο διευθυντής της FEMA Μπροκ Λονγκ μιλώντας στην εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC.

«Οι άνθρωποι δεν θα επιβιώσουν για να αφηγηθούν την εμπειρία τους», αν πληγούν από τέτοια κύματα, τόνισε.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει διοχετεύσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τη FEMA στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων, που ελέγχει τα σύνορα. Αυτή η μείωση του προϋπολογισμού όμως δεν επηρεάζει τις δυνατότητες της ανταπόκρισης της FEMA, διαβεβαίωσε ο Μπάιαρντ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς