20.9 C
Athens

Η επανάσταση της FIVB: Παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ με 32 ομάδες κάθε δύο χρόνια, τέλος το προολυμπιακό τουρνουά

Η FIVB έχει δεχθεί δριμεία κριτική για τα πολλά τουρνουά που συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες κάθε καλοκαίρι με αποτέλεσμα οι παίκτες δικαιολογημένα να διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα που ελλοχεύει τραυματισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας βόλεϊ αποφάσισε να προχωρήσει σε ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο καλεντάρι της τριετίας 2025-2028 με στόχο την «προστασία της υγείας των αθλητών», όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.

Μουντοβόλεϊ κάθε δύο χρόνια (2025, 2027) με 32 ομάδες

Για πρώτη φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ θα διεξαχθεί δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών και όχι μία (όχι δηλαδή κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά κάθε δύο).

Συνολικά θα συμμετέχουν 32 ομάδες – όπως ήταν ήδη γνωστό – σε οχτώ ομίλους των τεσσάρων με τις δύο καλύτερες να προκρίνονται στους 16 όπου θα ξεκινούν τα νοκ άουτ.

Στην τελική φάση θα προκρίνονται η παγκόσμια πρωταθλήτρια (εν προκειμένω η Ιταλία), οι κορυφαίες τρεις εθνικές ομάδες από κάθε ήπειρο και τα υπόλοιπα 28 εισιτήρια θα δοθούν μέσω του παγκόσμιου ράνκινγκ.

Να σημειωθεί πως η εθνική Ανδρών αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νούμερο 35 ενώ η εθνική Γυναικών στο νούμερο 32.

Βγαίνουν από το καλεντάρι τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων

Θα αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται να ξεκουράζονται οι αθλητές όταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα γίνει δύο φορές; Η απάντηση είναι ότι η FIVB αφαιρεί από το καλεντάρι το προολυμπιακό τουρνουά για την Ολυμπιάδα του 2028.

Σε αυτή θα συμμετέχουν η εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρα (ΗΠΑ), οι πρωταθλήτριες εθνικές των πέντε ηπείρων, οι τρεις εθνικές που θα βρεθούν στο βάθρο στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα και οι τρεις με το υψηλότερο ράνκινγκ της FIVB που δεν έχουν λάβει το εισιτήριο με τους προηγούμενους τρόπους. Μιλάμε, λοιπόν, για 12 εθνικές ομάδες που πρακτικά πρέπει να έχουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις στα τουρνουά που θα συμμετάσχουν.

Το νέο καλεντάρι της FIVB (υπό έγκριση)

2024: VNL, Ολυμπιακοί Αγώνες

2025: VNL, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

2026: VNL

2027: VNL, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

2028: VNL, Ολυμπιακοί Αγώνες

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς