17.7 C
Athens

Γαλλία – Ελλάδα 1-0: Άδοξη ήττα με μοιραίο Μαυροπάνο (vid)

Η εθνική μπλόκαρε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ατού των Γάλλων και κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμη θα άντεχε αν δεν μεσολαβούσε το εγκληματικό μαρκάρισμα του Μαυροπάνου στον Γκριεζμάν αλλά και η σωστή επανάληψη του πέναλτι που έβαλε με τη δεύτερη απόπειρα ο Εμπαπέ

Η εθνική είχε εξ αρχής πολύ δύσκολο έργο απέναντι στη Γαλλία στο Παρίσι κι έτσι αποδείχθηκε και στην πράξη. Η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ το πάλεψε στα μέτρα του δυνατού αλλά γνώρισε την ήττα με 1-0 που ήταν και η πρώτη της στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της προκριματικής φάσης του Euro 2024.

Οι Γάλλοι έκαναν το 4/4 σε έναν όμιλο που ήταν το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης και πολύ δύσκολα θα τους την «κλέψει» κανείς. Σε μεγάλο βαθμό, η Ελλάδα πλήρωσε το κάκιστο ματς που έκανε ατομικά ο Ντίνος Μαυροπάνος σε μια από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας και του και σίγουρα στη χειρότερη με τη φανέλα της εθνικής.

 

Ο κεντρικός αμυντικός της Στουτγκάρδης υπέπεσε σε πέναλτι μετά από ένα «εγκληματικό» μαρκάρισμα στον Γκριεζμάν, μπήκε νωρίτερα στην περιοχή ενώ ο Βλαχοδήμος απέκρουσε την εκτέλεση του Εμπαπέ ενώ στο 69′ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα. Τι θα μπορούσε να πάει χειρότερα;

Αμυντικά η γαλανόλευκη στάθηκε αξιοπρεπέστατα αμυντικά στο Παρίσι και σε μια έδρα που δεν είναι για κανέναν εύκολη. Ο Βλαχοδήμος στο πρώτο μέρος χρειάστηκε να επέμβει αποτελεσματικά στο τετ α τετ του Κουντέ από πλάγια θέση στο 44′, ενώ συνολικά οι αλληλοκαλύψεις ήταν εξαιρετικές και πάνω στον Εμπαπέ που πέρασε τα πρώτα 45′ να διαμαρτύρεται για πέναλτι.

Μια κεφαλιά του Κολό Μουανί στο 26′ πέρασε ανεκμετάλλευτη απέναντι σε μια εθνική που είχε ένα μακρινό σουτ του Μπακασέτα που δεν ανησύχησε τον Μενιάν.

Δυστυχώς, όλα κρίθηκαν στο 55ο λεπτό. Ο Μαυροπάνος έκανε ένα πάρα πολύ άσχημο μαρκάρισμα στον Γκριεζμάν (του οποίου το κεφάλι άνοιξε και χρειάστηκε να του τοποθετηθούν επίδεσμοι) με τον Λαόθ να υποδεικνύει το πέναλτι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο Βλαχοδήμος απέκρουσε την εκτέλεση του Εμπαπέ, αλλά διέταξε επανάληψη γιατί ο Μαυροπάνος πάτησε εντός περιοχής όταν ο Γάλλος προσπαθούσε να σκοράρει από την άσπρη βούλα.

Ο Εμπαπέ βρήκε μια δεύτερη ευκαιρία και νίκησε τον Βλαχοδήμο για να διαμορφώσει το 1-0, με ένα γκολ που έχει ιστορική σημασία στο φινάλε της σεζόν για τον ίδιο.

Κι αυτό γιατί έφτασε τα 54 γκολ σε 56 συμμετοχές φέτος σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, ξεπερνώντας την επίδοση του Ζιστ Φοντέν, ο οποίος την σεζόν 1957-58 είχε πετύχει 53 τέρματα και κρατούσε για 65 χρόνια αυτό το ιστορικό ρεκόρ.

 

Ο Μαυροπάνος έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του με την Εθνική απέναντι στη Γαλλία όχι μόνο γιατί έκανε το πέναλτι στον Γκριεζμάν, αλλά και γιατί στο 69ο λεπτό δεν γλίτωσε την απευθείας κόκκινη κάρτα.

Ο Κολό Μουανί έφυγε στην πλάτη της άμυνας μετά τη βαθιά μπαλιά του Κομάν και ο αμυντικός της Στουτγκάρδης τον γκρέμισε ενώ ο Γάλλος έφευγε μόνος απέναντι στον Βλαχοδήμο.

 

Ο Πογιέτ προσπάθησε με αλλαγές να φρεσκάρει την ομάδα του και να τη διατηρήσει στο κόλπο για ένα αποτέλεσμα και τα κατάφερε. Ένα μακρινό σουτ του Μάνταλου και ένα πλασέ του Φούντα στο 87′ δεν άγχωσαν τον Μενιάν, ωστόσο πιστοποιήθηκε η προσπάθεια της Εθνικής να παλέψει για το αποτέλεσμα πιέζοντας μπροστά, έστω κι αν άφησε κενά πίσω.

Με Ντεμπελέ και Εμπαπέ η Γαλλία βρήκε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς με ένα δεύτερο γκολ ωστόσο οι αργοπορημένες αποφάσεις του άσου της Μπαρτσελόνα και η αστοχία του σούπερ σταρ της Παρί κράτησαν το ματς στο 1-0, με τον Βλαχοδήμο να πραγματοποιεί ακόμα μια σπουδαία επέμβαση στις καθυστερήσεις.

ΓΑΛΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 1-0

Σκόρερ: 55′ πεν. Εμπαπέ

Γήπεδο: Παρκ Ντε Πρενς

Διαιτητής: Ματέου Λαόθ (ΙΣΠ)

Κόκκινη: 69′ Μαυροπάνος

Κίτρινες: – / Σιώπης, Μαυροπάνος, Κουρμπέλης, Χατζηδιάκος

ΓΑΛΛΙΑ (Ντεσάμπ): Μενιάν, Κουντέ, Κονατέ, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντές, Γκριεζμάν (86′ Ενκουνκού), Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Κομάν (77′ Ντεμπελέ), Κολό Μουανί (86′ Ζιρού), Εμπαπέ.

ΕΛΛΑΔΑ (Πογιέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Σιώπης (66′ Φούντας), Κουρμπέλης (86′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (71′ Ρέτσος), Μάνταλος (71′ Κουλιεράκης), Μασούρας, Γιακουμάκης (66′ Παυλίδης)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Γαλλία – Ελλάδα 1-0 (55′ Εμπαπέ)

Ιρλανδία – Γιβραλτάρ 3-0 (53′ Τζόνστον, 59′ Φέργκιουσον, 90+2′ Ίντα)

ΡΕΠΟ: Ολλανδία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Γαλλία 12 (9-0) σε 4 ματς
  2. Ελλάδα 6 (5-2) σε 3 ματς
  3. Ολλανδία 3 (3-4) σε 2 ματς
  4. Ιρλανδία 3 (3-3) σε 3 ματς
  5. Γιβραλτάρ 0 (0-12) σε 4 ματς
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς