16.9 C
Athens

Βέλγιο: Τιμωρία ενός χρόνου στον προπονητή της εθνικής βόλεϊ Γυναικών για επιθετική συμπεριφορά σε πρώην αθλήτριες του

Ηθική δικαίωση για πρώην διεθνείς αθλήτριες στο Βέλγιο καθώς ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής βόλεϊ Γυναικών, Γκερτ Φάντε Μπρουκ, παύεται προσωρινά από τα καθήκοντά του.

Ο Φάντε Μπρουκ κάθεται στον πάγκο της εθνικής Βελγίου τα τελευταία 15 χρόνια και κατηγορήθηκε για την επιθετική συμπεριφορά του (χωρίς να ασκήσει σωματική βία αλλά ψυχολογική) από πρώην αθλήτριές του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η υπόθεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 όταν αρκετές πρώην διεθνείς αθλήτριες από κοινού κατηγόρησαν τον ομοσπονδιακό προπονητή σε ένα ντοκιμαντέρ πως ασκούσε ψυχολογική πίεση και ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια προκαλώντας προβλήματα με την υποτιμητική συμπεριφορά του απέναντι τους.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε και πράγματι ο Φάντε Μπρουκ (που είναι και αθλητικός διευθυντής της Αστερίξ) κρίθηκε ένοχος από το πειθαρχικό όργανο της βέλγικης ομοσπονδίας βόλεϊ με την ποινή του να ανακοινώνεται και να αφορά σε αναστολή των καθηκόντων του για έναν χρόνο με άμεση ισχύ.

Ο 56χρονος έχει το δικαίωμα να καταθέσει έφεση επί της αρχικής ποινής και σύμφωνα με τα Μέσα στο Βέλγιο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κάθεται στον πάγκο της εθνικής της χώρας του στο Eurovolley που θα διεξαχθεί από τις 15 Αυγούστου ως τις 3 Σεπτεμβρίου.

«Τα γεγονότα ήταν ξεκάθαρα. Ήταν μια κυριαρχική στάση τρόμου που διατηρούσε απέναντι στις αθλήτριες για πολλά χρόνια. Για εκείνες το πιο σημαντικό είναι να αναγνωριστεί το πόσο υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τον αθλητικό κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο», υποστήριξε η δικηγόρος που εκπροσώπησε τις πρώην διεθνείς αθλήτριες που βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για τα όσα περνούσαν ώστε παράλληλα να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς