25.9 C
Athens

Ολλανδία – Κροατία 2-4 (παρ.): Έπος της Χρβάτσκα στο Ρότερνταμ και πρόκριση στον τελικό του Nations League (vid)

Η εκπληκτική Κροατία με ανεπανάληπτο Μόντριτς και χρυσή αλλαγή τον Πέτκοβιτς έριξε στο καναβάτσο την απογοητευτική Ολλανδία και προκρίθηκε στον τελικό του Nations League όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο κόντρα σε Ιταλία ή Ισπανία

Η παρθενική παρουσία της Κροατίας σε Final Four του Nations League αποδεικνύεται ιδιαίτερα τυχερή κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Η Χρβάτσκα με μια τρομερή ανατροπή ξέρανε στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ την απογοητευτική Ολλανδία στην παράταση (2-4) και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο κόντρα στον νικητή του άλλου ημιτελικού ανάμεσα σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι Οράνιε του Ρόναλντ Κούμαν (αντίπαλος της εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά του Euro) παρουσίασαν μια τρομακτικά κακή εικόνα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με αποτέλεσμα να ηττηθούν στο συγκεκριμένο γήπεδο μετά από 31 διαδοχικά ματς!

Παρότι προηγήθηκαν, η Χρβάτσκα έφτασε σε ανατροπή στο δεύτερο μέρος, αλλά για καλή τους τύχη ο Λανγκ ισοφάρισε στην τελευταία φάση του αγώνα (2-2) και έστειλε το ματς στην παράταση εκεί όπου ο Πέτκοβιτς πέτυχε χρυσό γκολ για να στείλει την Κροατία στον τελικό και να της δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα τρόπαιο που δικαιούται βάσει των όσων έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια.

Η Ολλανδία προηγήθηκε κόντρα στη ροή του αγώνα στο 34ο λεπτό όταν από γρήγορη κυκλοφορία μπάλας και κάθετη του Άκε στον Βίφερ, ο μέσος της Φέγενορντ γύρισε για τον αμαρκάριστο Μάλεν που με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 των Οράνιε.

 

Μέχρι εκείνο το σημείο, η Κροατία έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση, ενώ απειλήθηκε ελάχιστα από κάποια μακρινά σουτ του Κουπμάινερς και του Κράμαριτς.

Όλα άρχισαν να ανατρέπονται στο δεύτερο μέρος. Στο 55′ ο Γκάκπο έχασε την μπάλα σε επικίνδυνο σημείο στη μεγάλη περιοχή, ο Μόντριτς έκλεψε και ο Ολλανδός του έκανε πέναλτι που ανέλαβε να εκτελέσει ο Κράμαριτς. Ο διεθνής Κροάτης φορ ευστόχησε και έκανε το 1-1 με το 24ο γκολ του με το εθνόσημο.

 

Οι αλλαγές του Ρόναλντ Κούμαν δεν βοήθησαν καθόλου, με την Κροατία όχι απλώς να ελέγχει το ματς και να έχει την κατοχή, αλλά να γίνεται και πιο απειλητική. Η ανατροπή ολοκληρώθηκε στο 73′ όταν ο Ιβάνουσετς άνοιξε στον Πάσαλιτς κι εκείνος με διαγώνιο σουτ έκανε το 1-2.

 

Οι Κροάτες θα μπορούσαν να πετύχουν και τρίτο γκολ αν ο Βλάσιτς είχε καλύτερο τελείωμα, με τους Οράνιε να προσπαθούν να απειλήσουν ανεπιτυχώς μέσα από στημένες φάσεις και να έχουν να θυμούνται μόνο ένα αδύναμο σουτ του Γκάκπο από πλάγια θέση μέχρι φυσικά να γίνει το 2-2 στο έκτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Σε φάση διαρκείας στα καρέ του Λιβάκοβιτς, οι Κροάτες δεν κατάφεραν να απομακρύνουν σωστά και ο Νόα Λανγκ επωφελήθηκε, έπιασε το δυνατό σουτ κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

 

Η Κροατία όμως είχε ξανά την απάντηση στην παράταση και συγκεκριμένα στο 98′ όταν ο Πέτκοβιτς (που πέρασε αλλαγή με τη σέντρα του έξτρα ημιώρου) έπιασε ένα τρομερό σουτ κι έκανε το 2-3.

 

Η υπεροχή των Κροατών ήταν καθολική και στο δεύτερο μέρος της παράτασης, με την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς να χάνει μοναδικές ευκαιρίες να πετύχει τέταρτο γκολ με αποκορύφωμα το δοκάρι του Πάσαλιτς.

Τελικά, το 2-4 έγινε στο 117′ με τον Μόντριτς να ευστοχεί στο πέναλτι που κέρδισε ο Πέτκοβιτς από τον Μαλάσια.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Κούμαν): Μπίλοου, Ντάμφρις (85′ Λανγκ), Γκερτρούιντα, Φαν Ντάικ, Άκε (106′ Μαλάσια), Βίφερ (75′ Βαϊνάλντουμ), Κούπμαϊνερς, Ντε Γιονγκ, Σίμονς (64′ Βέγκχορστ), Μάλεν (75′ Μπέρχβαϊν), Γκάκπο (106′ Ντε Ρουν)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (78′ Στάνισιτς), Σούταλο (91′ Πέτκοβιτς), Βίντα, Πέρισιτς, Μόντριτς (119′ Μπάρισιτς), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (85′ Μάγιερ), Πάσαλιτς, Ιβάνουσετς (78′ Βλάσιτς), Κράμαριτς (90′ Έρλιτς)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς