23.3 C
Athens

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 2025 θα έρθουν αλλαγές στο Σύνταγμα, πρέπει να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην εκπαίδευση

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε την Κυριάκη (11/06) ότι προτίθεται να κάνει συνταγματικές αλλαγές με σκοπό – όπως σημείωσε – «να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μεταξύ άλλων – ανέφερε για τις επικείμενες συνταγματικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει από το 2025: «Θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους όπως το να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Επίσης, ο ίδιος υποστήριξε όσον αφορά στο ζήτημα με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Ροδόπη ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές υπηρεσιακά, το γραφείο του είχε ενημερωθεί, είχε ενημερωθεί απόλυτα ότι το προξενείο έκανε προεκλογική περίοδο για δύο βουλευτές».

Αναλυτικά, για το θέμα της Ροδόπης και την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε αυτές τις εκλογές υπήρξαν σαφέστατες παρεμβάσεις υπέρ υποψηφίων με μηνύματα «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» για δύο βουλευτές. Καταλαβαίνετε τι εθνικές συνέπειες έχει το θέμα αυτό και την προσπάθεια ενσωμάτωσης;».

Με αφορμή, δε, συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για κυπατζίδικες πρακτικές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «δεν καταλαβαίνουμε τι διακυβεύεται στην Θράκη;». Όπως τόνισε, μάλιστα, «ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές υπηρεσιακά», συμπληρώνοντας: «Το γραφείο του είχε ενημερωθεί. Είχε ενημερωθεί απόλυτα ότι το προξενείο έκανε προεκλογική περίοδο για δύο βουλευτές. Το μήνυμα που περάσαμε ήταν σαφές, μην τους βάλεις αυτούς τους δύο στα ψηφοδέλτια αλλά δεν μας άκουσε. Θα κριθεί γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν πει καμία κουβέντα. Τους ζητώ το ελάχιστο, να πουνε ότι εκπροσωπούμε τη μουσουλμαντική μειονότητα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε: «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αυτό το μήνυμα θα παράσω τον Ερντογάν. Δεν θα ανεχτώ εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Δεν έχει κανένα δικαίωμα. Μια τόσο σκληρή παρέμβαση για να εκλεγούν βουλευτές που πρεσβεύουν λογικές του τουρκικού αναθεωρητισμού πρέπει να τελειώσει. Τονίζω ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να διορθωθεί: Να πουν ότι εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα μόνο και όχι το τουρκικό προξενείο. Θα πω στον Ερντογάν ότι αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν έχεις κανέναν λόγο να ανησυχείς για την μουσουλμανική μειονότητα. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε οι μουσουλάνοι συμπολίτες μας να έχουμε ίσες ευκαιρίες».

Τι είπε για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου
Πάντως, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, λέγοντας: «Οι εκλογές ξεκινούν από το μηδέν αλλά δεν είμαστε σε πολιτικό κενό. Τον Μάιο οι πολίτες επιβράβευσαν την πολιτική της ειλικρίνειας και τιμώρησαν όσους βλέπουν κοινωνία και οικονομία μέσα από τον παραμορφωτικό φακό προηγούμενων δεκαετιών. Το ότι η Ν.Δ. πήγε καλά σε λαϊκές κοινωνίες και νέους δείχνει ότι οι πολίτες έχουν προβλήματα και επιβραβεύουν όσους δίνουν λύσεις σε αυτά. Το αποτέλεσμα δεν με αιφνιδίασε αλλά το εύρος της νίκης με υποχρεώνει να είμαι πιο αποφασιστικός και τολμηρός στις αλλαγές εφόσον ο λαός μας εμπιστευτεί. Για την προοπτική εκλογών του Αυγούστου είπε ότι εγώ ζητώ ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηψία, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κοντά στην προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης, μόνο έτσι γίνονται μεγάλες αλλαγές».

Χαρακτήρισε, επίσης, ως «φαντασίωση του Αλέξη Τσίπρα την απλή αναλογική» σημειώνοντας ότι «αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική η Ελλάδα θα είχε ήδη μια κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία». Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Ψηφίζεις Ν.Δ., ψηφίζεις διακυβέρνηση, ψηφίζεις για ό,τι άλλο, είναι ασαφές. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ λέει ότι “ακόμα και 149 βουλευτές να έχετε, δεν στηρίζω”, δείχνει ότι αγωνίζεται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και ότι έχει πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρητορική. Το ποιος θα καταλάβει το ρετιρέ της αριστερής πολυκατοικίας δεν αφορά τους πολλούς».

Ακόμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε: «Υπόσχομαι ότι θα εξακολουθούμε να μειώνουμε φόρους, θα έχουμε ανάπτυξη, θα επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης, θα έχουμε μια Ελλάδα υπερήφανη. Οι ιδιοι οι πολίτες έθεσαν τον πήχη για να δουλέψω σκληρά για τους πολίτες. Όσο πιο ισχυρό το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη υποχρέωση τα πόδια μας να πατάνε γερά στη γη. Δεν θα ανεχτώ καμία αλαζονεία όπως δεν τη δέχθηκα και στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου. Εφόσον κριθεί το αποτέλεσμα, οι πολίτες να γνωρίζουν οτι είμαστε πιο έμπειροι και έχουμε καλύτερο σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε στο ακέραιο».

Τι είπε για την Ορθοδοξία και για τις αλλαγές στο Σύνταγμα
«Η Ορθοδοξία ενώνει, η πίστη ενώνει αλλά δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., τονίζοντας: «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κομματίδια που το εκμεταλλεύονται. Σεβόμαστε τους διακριτούς ρόλους της Εκκλησίας και το αποδείξαμε στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, αλλά δεν προσβλέπουμε σε βοήθεια από την Εκκλησία. Είμαστε πατριώτες της πράξης και όχι πατριώτες του γλυκού νερού».

Προανήγγειλε, επίσης, ότι αλλαγές στο Σύνταγμα θα δρομολογηθούν από το 2025. «Θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους όπως το να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε για την ακρίβεια, τους φόρους και το ΕΚΑΒ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πρόθεση δημιουργίας υπουργείου Οικογένειας και εξήγησε ότι σημαίνει σπάμε το Υπουργείο Εργασίας στα δύο και αυτό που δημιουργούμε προσθέτουμε ύλη που αφορά σε πολιτικές για την οικογένεια, προαναγγέλλοντας αύξηση σε 20.000 των σπιτιών για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Για την ακρίβεια, ο ίδιος εξήγησε ότι η μόνιμη λύση θα δοθεί με αυξήσεις στους μισθούς. «Το όφελος που έχουν οι εργαζόμενοι από όλες τις παρεμβάσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές είναι σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε, όμως, προσοχή ώστε να μην κινδυνεύσει η επιβίωση των επιχειρήσεων.

«Όχι μόνο κανένας νέος φόρος, αλλά περαιτέρω μείωση φόρων με αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για κάθε παιδί, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με αστερίσκο την μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, μείως 30% από το 2025 των τεκμηρίων και για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία ένσταση από την κυβέρνηση» δήλωσε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Το δικό μας πρόγραμμα στοιχίζει 9 δισ., του ΣΥΡΙΖΑ 52 δισ. Επειδή πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη, ξέρουμε ότι αυτά που λέμε πρέπει να μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Το οικονομικό επιτελείο έχει δείξει ότι μπορεί να εκπλήσσει προς το καλύτερο. Είμαι σίγουρος ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη και έτσι θα μπορούμε να στηρίξουμε περισσότερους».

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε: «Θα ψηφίσουμε νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική την υποβολή των προγραμμάτων των κομμάτων είστε στο ΓΛΚ είτε στην ΤτΕ είτε στο δημοσιονομικό συμβούλιο της Βουλής».

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΕΚΑΒ και το σχέδιο ενίσχυσής του και με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας ως «μονόδρομο» την παρέμβαση. «Καμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει στο ζύγι και γι’ αυτό παρενέβην στις άστοχες δηλώσεις ενός κατά τα άλλα πολύ σημαντικού επιστήμονα. Αν γιατρός ζητήσει να συνταγογραφηθούν αντικαρκινικά φάρμακα, αυτά χορηγούνται. Εμείς ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την παρηγορητική φροντίδα γιατί υπάρχει ζήτημα του πώς φροντίζουμε τους ασθενείς σε τελικό στάδιο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα με το κόστος. Ο γόρδιος δεσμός του ΕΚΑΒ θα λυθεί» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγγειλε ότι «θα μισθώσουμε από το εξωτερικό ελικόπτερα για έξι βάσεις σε όλη τη χώρα που θα μπορούν να κάνουν διακομιδές με ταχύτητα και ασφάλεια σε 24ωρη βάση», υπενθυμίζοντας ότι «υπηρεσίες ελικοπτέρων μισθώνουμε και για την αεροπυρόσβεση, για τα νησιά έχουμε ήδη δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα και σκάφη δωρεά από το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, θα συνεργαστούμε και με άλλες κρατικές υπηρεσίες όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πυροσβεστική».

Τι είπε για το επόμενο πιθανό υπουργικό συμβούλιο
Για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι το μυαλό μου είναι στις επόμενες εκλογές, στο επερχόμενο ντιμπέιτ ενώ για όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια, τόνισε χαριτολογώντας ότι «υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσια το καλοκαίρι και τα κοστούμια θα είναι χρήσιμα σε αυτές τις περιστάσεις».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Όταν οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν για την προεδρία της Ν.Δ., είχα υποσχεθεί οτι θα ανανεώσω το κόμμα και θα κάνω αλλαγές και την υπόσχεσή μου την τήρησα. Η διαδικασία ανανέωσης είναι συνεχής. Έχουμε ήδη αρκετούς νέους βουλευτές και πολλά στελέχη που έβαλα στην πολιτική, έχουν γίνει βουλευτές. Εγώ δεν είπα ότι μπορούμε μαγικά να λύσουμε όλα τα προβλήματα, εμείς δουλειά μας είναι να προτεραιοποιούμε τα προβλήματα με αίσθηση δικαιοσύνης και πάντα με προτεραιότητα για τους πιο αδύναμους».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς