16.9 C
Athens

Μπακογιάννης: Ήδη έχουμε συμβασιοποιήσει τον Βοτανικό, θα είναι το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα

Παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση σήμερα Τρίτη (6/6) τα έργα των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, που αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το 2026 μετά την άμεση συμβασιοποίηση του πρότζεκτ με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Αυτό τόνισε ξανά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, που έδωσε υποσχέσεις για αυτό που χαρακτήρισε άλλη μία φορά ως το “καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα”.

Η εισαγωγή του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη:

«Σήμερα δίνουμε μία πάσα στο μέλλον, αφού οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα αποκτήσει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα δώσουν την ευκαιρία άθλησης για χιλιάδες νέους. Είμαστε περήφανοι και θα μπορούσα να πω έως και συγκινημένοι. Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα μπορώ να μοιραστώ μαζί σας το αποτέλεσμα μία πολύ καλής δουλειάς, που έχει γίνει όλους αυτούς τους μήνες. Ευχαριστώ και πάλι την διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκου και της ΠΑΕ, τους συμπαίκτες, τις τράπεζες για την συνεργασία, τους μελετητές μας, θα καταλάβετε σε λίγο γιατί, αλλά και στην ομάδα του Δήμου Αθηναίων για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα»

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές:

«Πολύ μεγάλη μέρα σήμερα. Είμαστε χαρούμενοι που θα παρουσιάσουμε τις νέες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στα πλαίσια της Διπλής Ανάπλασης. Είναι ότι καλύτερο θα υπάρχει στο μέλλον της Ελλάδας. Δύσκολα το συναντάς αυτό το πράγμα ακόμα και στο εξωτερικό. Σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική αρένα και την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ, ο Παναθηναϊκός αποκτά αυτά που αρμόζουν στην ιστορία του. Ευχαριστώ τον Δήμα Αθηναίων, τον κ. Αλαφούζο και τον κ. Γιαννακόπουλο, που συνέβαλαν στο να γίνουν τα όνειρα χιλιάδων Παναθηναϊκών πράξη».

Στην συνέχεια ακολούθησε η προβολή του βίντεο με την παρουσίαση των εγκαταστάσεων. Τον λόγο έπειτα πήρε ο επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων που δούλεψε για το έργο, κ.Κούρτης αναλύοντας κάποια επιμέρους στοιχεία του έργου μέσω φωτογραφιών και μεταξύ άλλων είπε:

«Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα με τόσες πολλές προπονητικές εγκαταστάσεις να περιλαμβάνονται μόνο σε ένα έργο. Ούτε και οι εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον Άγιο Θωμά.

Το έργο αυτό πρόκειται για μία τεράστια αστική παρέμβαση. Σε μία προβληματική περιοχή, όπως η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Και ο Βοτανικός όμως είναι μία περιοχή ιδιαιτέρως υποβαθισμένη στην οποία χρειάζεται αρκετή δουλειά και παρεμβάσεις για να γίνει το τεράστιο αυτό εργό. Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο συγκρότημα με έξι αυτόνομες χρήσεις. Δύο γήπεδα, επτά προπονητήρια, προπονητήριο ΑΜΕΑ, αίθουσες ενδυνάμωσης, ανοιχτό κολυμβητήριο και οι ενότητες που αφορούν τους χώρους της διοίκησης το αναψυκτήριο, το πάρκινγκ κλπ.

Η έγκριση της ΓΓΑ είναι πολύ σημαντική, γιατί δεν επρόκειτο για ένα εύκολο έργο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το έργο θα προχωρήσει ομαλά στην αδειοδοτική διαδικασία. Η άδειας της ΓΓΑ που έχουμε εξασφαλίσει είναι το 80% αυτής».

Μετά το μέρος της ανάλυσης αυτής, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και ο αρχιτέκτονας κ. Κούρτης απάντησαν στις ερωτήσεις του Τύπου.

Για το έργο, το πότε θα είναι έτοιμο και την ονοματοδοσία:

Δήμαρχος: «Είναι όντως ένα παλάτι. Μέχρι στιγμής έχουμε πέσει μέσα στο χρονοδιαγράμματα. Εκτιμούμε πως θα ξεκινήσουμε το επόμενο έτος και θα είναι έτοιμες μαζί με το γήπεδο το 2026. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια υποψήφια ονομασία»

Μαλακατές: «Το συγκεκριμένο θέμα αφορά τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο και θα προκηρύξει όταν έρθει η ώρα κάποια διαδικασία για να γίνει αυτό».

Για τον προϋπολογισμό του έργου:

Δήμαρχος:«Περιμένουμε την μελέτη εφαρμογής ώστε να έχουμε εικόνα για το τελικό κόστος. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη».

Για το πόσο «πράσινο» θα έχει η περιοχή μετα το έργο:

Δήμαρχος: «Στην αρχή της παρουσίασης είδατε το Master Plan όπως ακριβώς αποτυπώνεται στο προεδρικό διάταγμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το πράσινο στην συνολική περιοχή θα αγγίζει το 50% του έργου στον Βοτανικό»

Για την μετακίνηση των φιλάθλων και αν χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει το έργο για να γίνει αυτό:

Κούρτης: «Υπάρχει πρόβλεψη για την ασφαλή διακίνηση του πλήθους των φιλάθλων, όταν υπάρχουν παραπάνω του ενός αγώνες».

Για το σχεδιασμό του έργου:

Κούρτης: «Ασχολούμαι 52 χρόνια με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Είχαμε περιορισμένο χώρο κι έπρεπε να χωροθετήσουμε μέσα σ’ αυτόν πάρα πολλές εγκαταστάσεις. Οπότε δεν υπήρχε μεγάλη ελευθερία προς το σχέδιο της ποδοσφαιρικής αρένας. Οι κατασκευές αυτές λέγονται bulky buildings. Το κτήριο αυτό θα παραμείνει έτσι. Δεν είναι παρωχημένο το σχέδιο. Είναι το καλύτερο δυνατό που γινόταν».

Για το αν θα είναι προκάτ η κατασκευή ή κατασκευή με σκυρόδερμα:

Κούρτης: «Το κτηριακό αυτό συγκρότημα θα περιέχει ένα συνδυασμό. Τα θεμέλια θα γίνουν με σκυρόδεμα λόγω και της σεισμικής δραστηριότητας που υπάρχει στην χώρα. Θα είναι σύμμικτη κατασκευή».

Για το αν υπάρχει φόβος για την αδειοδοτική διαδικασία ή το χρονοδιάγραμμα:

Κούρτης: «Για την αδειοδοτική διαδικασία δεν υπάρχει πρόβλημα και ανησυχία. Όσον αφορά την καθυστέρηση για το έργο, θα πρέπει να υπάρχει μία αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων των πλευρών που θα συμμετέχουν σ’ αυτόν λόγω των εργασιών που μπορεί να γίνονται παράλληλα κλπ. Επίσης η αδειοδοτική διαδικασία ολοκληρώνεται με την παραλαβή του έργου, όχι με την έναρξη των εργασιών γι’ αυτό».

Δήμαρχος: «Στην συνέντευξη Τύπου που είχαμε κάνει τον Φλεβάρη του 2022 είχαμε παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα. Αν το διαβάσετε, θα διαπιστώσετε πως είμαστε μέσα σ’ αυτό μέχρι στιγμής. Προφανώς έχουμε ακόμη πολύ δουλειά, αλλά επιτρέψτε μου να αισιοδοξώ. Πλέον δεν κρινόμαστε από τα λόγια μας, αλλά από τα αποτελέσματά μας».

Για τα βήματα που θα ακολουθήσουν μέχρι την έναρξη της κατασκευής και τα συνολικά τετραγωνικά των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη:

Κούρτης: «Συνολικά οι επιφάνειες θα προσεγγίσουν τις 12-13 χιλ. τετραγωνικά μέτρα. Όσον αφορά τα βήματα. Έχουμε μία οριστική μελέτη που έχει ελεγχθεί κι έχει παραληφθεί. Έχουμε μελέτη κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από κει και πέρα πρέπει να περατωθεί η μελέτη εφαρμογής. Έπειτα θα πρέπει να περιλάβουμε τα έργα που είναι απαραίτητα για την αρένα. Μετά θα εκπονηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και θα δημοπρατηθεί το έργο. Ακόμα δεν γνωρίζουμε με ποιο σύστημα».

Για την διοίκηση του Ερασιτέχνη και αν είναι ικανοποιημένοι με τις μελέτες:

Μαλακατές: «Γνωρίζοντας εξ’ αρχής τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες που είχαμε από το προεδρικό διάταγμα, νομίζω πως πήραμε το περισσότερα που μπορούσαμε. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους όσους συνεργάστηκαν. Το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί απόλυτα».

Για την διαφορά στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη:

Δήμαρχος: «Κοιτάξτε είμαστε μέσα στο πλαίσιο που είχαμε θέσει εξ’ αρχής. Προφανώς θα θέλαμε ένα κομμάτι να έχει τελειώσει πιο γρήγορα, όμως το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρξει κανένα που θα αργήσει»..

Για το αν μπορεί να γίνει γειτονιά ο Βοτανικός:

Δήμαρχος: «Η απάντηση δεν είναι αν μπορεί ή όχι, γιατί γίνεται. Το συζητάμε 20 χρόνια αυτό το έργο. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Εγώ θυμάμαι όταν ξεκινούσαμε πριν δύο χρόνια πως αντιμετωπίζομασταν με μία καχυποψία και δικαίως με όσα είχαν συμβεί στο παρελθόν. Τώρα προχωράει κι όλα αυτά γίνονται μέσω του δρόμου της ”σιωπής”, χωρίς φανφάρες και πυροτεχνήματα. Τώρα έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο που μας έχει κάνει να αισθανόμαστε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η περιοχή του Βοτανικού είναι μια περιοχή που είχε παραδοθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχει ένα τοπίο σχεδόν μεταπολεμικό. Στην περιοχή αυτή μένουν άνθρωποι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εκεί, κι έχουν ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες. Το έργο προχωράει και είναι όχημα για την ανάπτυξη της περιοχής. Υπολογίζουμε πάνω από 400 εκατ. ευρώ άμεσες επενδύσεις. Είναι ευκαιρία γενειάς».

Η σύμβαση για την παράδοση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη με βάση την οποία ψήφισε ο κόσμος στην γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη που έγινε η ψηφοφορία:

Μαλακατές: «Σημασία έχει πως το έργο έχει μπει στις ράγες, προχωράει και θα υλοποιηθεί. Αν οι συνθήκες που υπήρχαν τότε διαφοροποιήθηκαν, αυτό έγινε για το καλύτερο, που δεν νομίζω πως άλλαξαν και πολλά. Το ενα ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και να μείνουν ένα χρόνο αδρανείς, μόνο κακό θα έκανε/ Νομίζω πως πηγαίνουμε στοχευμένα και σωστά για να μείνει αυτό που πρέπει στο τέλος και αρμόζει στον Παναθηναϊκό. Μετά από χρόνια που όλα ήταν όνειρα και ευχές, αυτή τη στιγμή είμαστε στο δια ταύτα. Θα γίνει το έργο, θα ολοκληρωθεί και θα είμαστε περήφανοι».

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς