25.6 C
Athens

Η ώρα της κρίσεως για την Ουγγαρία και την Ε.Ε. την Τετάρτη

Ψηφίζει το ευρωκοινοβούλιο για ενεργοποίηση του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. που αφορά περιορισμό των ελευθεριών και παραβίαση του Κράτους Δικαίου • Ορμπάν: «Καταδικάζετε τους πολίτες της Ουγγαρίας επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες» • Κατά Ορμπάν και ο Μητσοτάκης

Οι 750 Ευρωβουλευτές καλούνται αύριο, Τετάρτη, να αποφασίσουν εάν θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. κατά της Ουγγαρίας, που κατηγορείται για περιορισμό των ελευθεριών και παραβίαση του Κράτους Δικαίου.

Πρόκειται για μία απόφαση, που δεν αφορά μόνο την κόντρα της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν με τις Βρυξέλλες, αλλά συνολικά την κατεύθυνση που λαμβάνει η κοινότητα. Είναι σαφές ότι το ρήγμα Ανατολής-Δύσης στους κόλπους της Ένωσης βαθαίνει και το ερώτημα είναι αν η κοινότητα αντέχει τη σύγκρουση μέχρι τέλους.

Η Βουδαπέστη κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, που έχει ως στόχο να σιγάσει τις φωνές που ζητούν σκληρή γραμμή στο προσφυγικό και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Ε.Ε. Οι επικριτές της υπογραμμίζουν ότι δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση στο θέμα του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών και των αξιών της Ένωσης.

Η Ουγγαρία έχει έλθει σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες με τη στάση της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, ενώ έχει διακηρύξει το στόχο της για μία «χριστιανική συμμαχία» στην Ευρώπη. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και άλλες χώρες έχουν σηκώσει ψηλά τα ταυτοτικά ζητήματα και έχουν αναγκάσει αρκετούς να ακολουθήσουν αυτή την ατζέντα.

Η κίνηση ωστόσο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 πηγαίνει πολύ πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος και αφορά, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Οι παλαιότερες δηλώσεις του Ορμπάν περί «ανελεύθερης Δημοκρατίας» βαρύνουν επίσης στην ζυγαριά πολλών Ευρωβουλευτών. Για την έγκριση της σχετικής εισήγησης απαιτείται το «ναι» από τα 2/3. Ο Ορμπάν φαίνεται να χάνει ακόμη και δυνάμεις, στις οποίες θεωρούσε πως μπορεί να στηριχθεί, όπως οι Συντηρητικοί του Αυστριακού καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς- με τους οποίους τους ενώνουν οι θέσεις στο προσφυγικό.

Ωστόσο, Πολωνία, Τσεχία και αρκετοί Ευρωβουλευτές άλλων χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως και ακροδεξιών κομμάτων από διάφορα κράτη- μέλη αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ορμπάν: «Καταδικάζετε τους πολίτες της Ουγγαρίας επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής τους ενώπιον του Σώματος στο Στρασβούργο υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 έχει ήδη αποφασιστεί και δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αλλάξει την άποψη των ευρωβουλευτών. «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ… Η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών» υποστήριξε ο κ. Ορμπάν, υπογραμμίζοντας στους ευρωβουλευτές ότι η «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγόρησε μάλιστα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση αλλά μια χώρα και ένα έθνος.

Τι είναι το άρθρο 7 και πόσο εύκολο είναι να ενεργοποιηθεί;

Η διαδικασία κατά της Ουγγαρίας δεν έχει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν το άρθρο 7 ενεργοποιηθεί θα είναι η πρώτη φορά από την υιοθέτησή του το 1999. Τι ακριβώς είναι; Ένας μηχανισμός ο οποίος διασφαλίζει πως «όλες οι χώρες της Ε.Ε. σέβονται τις κοινές αξίες της». Εντάχθηκε στη Συνθήκη του Άμστερνταμ ως μέσο προστασίας από τη διολίσθηση των κρατών- μελών στον αυταρχισμό και ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι οι ανησυχίες αφορούσαν περισσότερο τις νεότερες δημοκρατίες του μπλοκ. Ήταν δηλαδή αποτέλεσμα της διεύρυνσης της κοινότητας προς Ανατολάς.

Για να ενεργοποιηθεί απαιτείται αρχικά πρόταση της Κομισιόν, πλειοψηφία 2/3 στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια, εφόσον περάσει από τους Ευρωβουλευτές, πλειοψηφία των 4/5 των κρατών- μελών στο Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο προχωρά σε επίσημη προειδοποίηση και συγκεκριμένες συστάσεις προς τη χώρα και στη συνέχεια τα κράτη- μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για την επιβολή κυρώσεων και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της χώρας.

Αντέχουν το ΕΛΚ και η Ε.Ε. την απομόνωση του Ορμπάν;

Αρκετοί επισημαίνουν πως εάν η Ε.Ε. κάνει τώρα πίσω, θα «γεννηθούν» σύντομα και άλλοι Ορμπάν, θα στείλει το μήνυμα πως υποκύπτει στις πιέσεις ακραίων και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, αντί να προστατεύει τις κοινές αξίες της. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που ακόμη και εάν επικρίνουν την ουγγρική κυβέρνηση για τις πρακτικές της, επισημαίνουν ότι το να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα θα είχε «παρενέργειες».

Οι πιθανότητες, τονίζουν, είναι περιορισμένες ακόμη για έξοδο του Ούγγρου πρωθυπουργού από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σε περίπτωση που ο Ορμπάν έφευγε πιθανώς να έπαιρνε άλλους μαζί του ή να δημιουργούσε συνθήκες για την ενοποίηση της ακροδεξιάς γύρω από έναν υποψήφιο της Επιτροπής.

Η ΕΕ δεν αντέχει έναν Ορμπάν εκτός ΕΛΚ, εκτός και εάν ο Βέμπερ και ο Κουρτς πιστεύουν ότι αν απαλλαγούν από τον Ορμπάν θα γίνουν αυτοί κυρίαρχοι του παιχνιδιού και θα ηγηθούν μιας στροφής του ΕΛΚ προς τα δεξιά. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, οι ιδέες του Ορμπάν θα έχουν επικρατήσει, ακόμα και αν ο ίδιος είναι εκτός.

Μητσοτάκης κατά Ορμπάν – Υπερψηφίζει το άρθρο «7»

«Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς