19.2 C
Athens

Το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα του BIG-5 και οι σημαντικές αλλαγές από τη σεζόν 2024/25

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό ευρωπαϊκό μονοπάτι των ελληνικών ομάδων σε Champions, Europa, Conference League αλλά κι αυτά που θα ισχύουν από του χρόνου, με το τοπίο να διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό

Η σεζόν 2022/23 στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε μετά και τον τελικό Κυπέλλου και πλέον οι πέντε ομάδες που πήραν ευρωπαϊκά εισιτήρια, η αλλιώς το BIG-5 προετοιμάζεται για την επόμενη. Πλέον βέβαια γνωρίζοντας τις ημερομηνίες που θα αγωνιστούν, ώστε να ξέρουν πως θα κυλήσει και η καλοκαιρινή προετοιμασία τους.

Πρώτα όσον αφορά τις δύο ομάδες που θα αγωνιστούν στο Champions League, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, οι μεν πρώτοι θα μπουν στον 3ο προκριματικό της διοργάνωσης ως πρωταθλητές. Η Ένωση πρόκειται να είναι στους ανίσχυρους του 3ου γύρου ωστόσο έχει καλές πιθανότητες αυτό να αλλάξει αν καταφέρει να βρεθεί στα playoffs.

Champions League
3ος προκριματικός
Κλήρωση: 24 Ιουλίου
1ο ματς/2ο ματς: 8 ή 9 Αυγούστου και 15 Αυγούστου

Ενώ η κλήρωση των playoff θα διεξαχθεί στις 7 Αυγούστου με τα παιχνίδια να γίνονται στις 22-23/08 και 29-30/08.

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο Παναθηναϊκός ο οποίος, ωστόσο, θα μπει ένα γύρο νωρίτερα, στον 2ο προκριματικό. Το τριφύλλι αναμένεται να βρίσκεται στους ανίσχυρους. Οι ημερομηνίες της κλήρωσης των playoff φυσικά παραμένουν οι ίδιες.

Champions League
2ος προκριματικός
Κλήρωση: 21 Ιουνίου
1ο ματς/2ο ματς: 25 ή 26 Ιουλίου και 1 ή 2 Αυγούστου

Τώρα στο Europa League o Ολυμπιακός βρίσκεται στον 3ο προκριματικό, ωστόσο μπορεί να βρεθεί και στα playoff της διοργάνωσης χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι. Για να συμβεί αυτό υπάρχουν δύο… σενάρια.

Στην πρώτη να κατακτήσει το Champions League η Ίντερ και παράλληλα στο ιταλικό πρωτάθλημα να τερματίσει σε θέση που οδηγεί στο επόμενο Europa League. Αν συμβεί αυτό οι Νερατζούρι θα μπουν στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, ο κυπελλούχος Ολλανδίας στους ομίλους του Europa και ο Ολυμπιακός στα playoff. Η δεύτερη περίπτωση είναι να κατακτήσει το Europa η Ρόμα και παράλληλα στο πρωτάθλημα να πάρει θέση που οδηγεί επίσης στο Europa. Έτσι, η ομάδα του Μουρίνιο θα πάει απευθείας στο Champions League της νέας σεζόν

Europa League
3ος προκριματικός
Κλήρωση: 24 Ιουλίου
1ο ματς/2ο ματς: 10 Αυγούστου και 17 Αυγούστου

Οι αγώνες των playoff είναι προγραμματισμένοι για τις 24/08 και 31/08 με την κλήρωση να πραγματοποιείται στις 7 Αυγούστου.

Τέλος ΠΑΟΚ και Άρης αναμένεται να ξεκινήσουν να παίζουν αρκετά νωρίς πιο συγκεκριμένα από τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League.

Conference League
2ος προκριματικός
Κλήρωση: 21 Ιουνίου
1ο ματς/2ο ματς: 27 Ιουλίου και 3 Αυγούστου

Ακολουθούν ο 3ος προκριματικός και τα playoff αν τα καταφέρουν οι δύο ομάδες, με τις ημερομηνίες να είναι στις 24/07 η κλήρωση με τα παιχνίδια στις 10 και 17 Αυγούστου, ενώ ο τελευταίος γύρος πριν τους ομίλους έχει κλήρωση στις 7 Αυγούστου με τις δύο αναμετρήσεις να είναι στις 24 και 31 Αυγούστου.

Οι αλλαγές από τη σεζόν 2024/25

Όσα διαβάσατε παραπάνω ήταν τα φετινά δεδομένα, ωστόσο από του χρόνου θα υπάρξουν αλλαγές σχετικά με τα εισιτήρια μετά την… ελεύθερη πτώση της χώρας μας στη βαθμολογία της UEFA.

Η 20η θέση που πλέον κατέχουμε μας δίνει πολύ λιγότερα από την 15η που είχαμε μέχρι και φέτος. Το βέβαιο είναι πως από την επόμενη σεζόν η Ελλάδα θα βγάζει μια και όχι δύο ομάδες στο Champions League.

Αυτό θα συμβεί γιατί θα χάσουμε ένα εισιτήριο από τα τέσσερα που είχαμε μέσω του πρωταθλήματος συν του Κυπελλούχου.

Αναμένεται βέβαια να υπάρξει κέρδος στο Europa League, αφού το δεύτερο τη τάξει εισιτήριο που θα πάρει ελληνική ομάδα θα την οδηγήσει απευθείας στα προκριματικά της διοργάνωσης και όχι στο Conference League όπως μέχρι φέτος.

Τέλος, για το Conference League υπάρχει μια αλλαγή αφού οι θέσεις και τα εισιτήρια μειώνονται σε σχέση με τη φετινή σεζόν. Από τρία πέφτουν και μονιμοποιούνται στα δύο.

Αυτό που επίσης διαφοροποιείται είναι πως τα εισιτήρια θα είναι σταθερά στους κατόχους τους, δηλαδή δεν θα μετακινούνται, όπως έγινε φέτος με την ΑΕΚ που κατέκτησε το Κύπελλο και… παραχώρησε το εισιτήριο του Europa League που έπαιρνε μέσω της κατάκτησης στον Ολυμπιακό, αφού είχε εξασφαλίσει μέσω του πρωταθλήματος αυτό του Champions League.

Από το 2024-2025 τα εισιτήρια του Europa Conference League θα απονέμονται στον 3ο της βαθμολογίας και στον κυπελλούχο Ελλάδας.

Ενώ τέλος στη γενική εικόνα αυτό που παραμένει ίδιο είναι πως αν κάποιος αποκλειστεί από τη φάση στην οποία βρίσκεται, μετακινείται στον επόμενο γύρο της αμέσως κατώτερης διοργάνωσης, μέχρι να φτάσει στην τελευταία τη τάξει διοργάνωση της UEFA, δηλαδή το Conference League.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς