18.8 C
Athens

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0: Ιστορικό νταμπλ για την Ένωση, ο Ολυμπιακός στο Europa League (vid)

Αν και με 10 παίκτες από το 6' λόγω αποβολής του Ρότα, η ΑΕΚ πήρε εύκολα το κύπελλο από τον αξιοθρήνητο ΠΑΟΚ που εδώ και μήνες είναι μια διαλυμένη ομάδα, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στο Europa League

Το πρώτο νταμπλ για την ΑΕΚ μετά το 1978 και τρίτο συνολικά στην ιστορία της (1939, 1978, 2023) είναι γεγονός. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο άδειο Πανθεσσαλικό επικρατώντας με 2-0 του ΠΑΟΚ που παρότι αγωνιζόταν με παίκτη περισσότερο από το 6′ εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Μια σεζόν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ΑΕΚ, η οποία πήρε δύο τρόπαια και έσπασε αρνητική παράδοση στους τελευταίους τελικούς Κυπέλλου που έχει δώσει απέναντι στον ΠΑΟΚ.

 

Παράλληλα, η Ένωση «ανταπέδωσε» στον Ολυμπιακό το… «δώρο» της νίκης του με 1-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό (όπου κατάφερε να κατακτήσει εκείνη το πρωτάθλημα) κι έκανε το δικό της καθήκον με αποτέλεσμα οι Ερυθρόλευκοι να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό του Europa League και υπό προϋποθέσεις να βρεθούν και στα πλέι οφ.

Αντίθετα, ο Δικέφαλος του Βορρά – όπως και ο Άρης – θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό του Conference.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Ο Ολυμπιακός περιμένει τα αποτελέσματα της «κάλπης» του Βόλου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 2022/2023

Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να προηγηθεί με τον Λιβάι Γκαρσία αλλά δεν το πέτυχε και στο 6ο λεπτό είδε την κατάσταση να παίρνει παράξενη τροπή.

Από βολέ του Κοτάρσκι ο Τάισον έφυγε στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ και ο Ρότα τον γκρέμισε ενώ ο Βραζιλιάνος επιχειρούσε να βγει τετ α τετ. Αμέσως ο Μπριχ υπέδειξε την παράβαση και την κόκκινη κάρτα στον διεθνή δεξιό μπακ που πήρε τον δρόμο για τα αποδυτήρια. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη κόκκινη για την ΑΕΚ στις φετινές εγχώριες διοργανώσεις.

 

Ο ΠΑΟΚ πήρε την μπάλα στα πόδια του και προσπάθησε με τον Σβαμπ και τον Σάστρε να φανεί απειλητικός, αλλά κόντρα στη ροή του αγώνα και παρά το αριθμητικό μειονέκτημα από το 6′ λόγω της αποβολής του Ρότα, η ΑΕΚ μπόρεσε να προηγηθεί στο 26′ με τον Μουκουντί.

Από εκτέλεση φάουλ ο Καμερουνέζος στόπερ πετάχτηκε στην καρδιά της περιοχής κι αφού η άμυνα του ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να απομακρύνει, εκείνος από κοντά έκανε το 1-0.

 

Οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν δοκάρι με τον Σάστρε και κάποιες ευκαιρίες με Κωνσταντέλια και Τόμας ωστόσο το πρόβλημα ήταν πως ο Στάνκοβιτς δεν έδειχνε να απειλείται ουσιαστικά.

Τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν αναφορικά με τον ρυθμό του αγώνα στο δεύτερο μέρος καθώς οι ευκαιρίες ήταν ελάχιστες μέχρι το 70′. Ο Λουτσέσκου με τις αλλαγές του προσπάθησε να βελτιώσει επιθετικά την ομάδα του, ωστόσο ο Στάνκοβιτς είχε την απάντηση σε όλες τις τελικές προσπάθειες (που βρήκαν εστία) για τους Ασπρόμαυρους.

Κι αφού οι χώροι άνοιξαν, στις καθυστερήσεις ο Τσούμπερ βρήκε υπέροχα τον Πάουλο Φερνάντες κι αυτός εξέθεσε τον Ίνγκασον για να πετύχει ένα απίθανο γκολ και να σφραγίσει τον τίτλο.

 

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0

Σκόρερ: 26′ Μουκουντί, 90+1′ Πάουλο Φερνάντες

Γήπεδο: Πανθεσσαλικό

Διαιτητής: Μπριχ (ΓΕΡ)

Κόκκινη: 6′ Ρότα

Κίτρινες: Πινέδα, Σιμάνσκι, Άμραμπατ / Σβαμπ, Αουγκούστο

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (61′ Γιόνσον), Πινέδα (62′ Σιντιμπέ), Γκατσίνοβιτς (86′ Πάουλο Φερνάντες), Ελίασον (82′ Μάνταλος), Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία (62′ Άμραμπατ)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ίνγκασον, Κουλιεράκης (86′ Κεντζιόρα), Σάστρε (62′ Μπίσεσβαρ), Ράφα Σοάρες (62′ Βιεϊρίνια), Αουγκούστο, Σβαμπ (78′ Ελ Καντουρί), Κωνσταντέλιας (85′ Τζίμας), Τάισον, Ζίβκοβιτς, Τόμας

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς