21.7 C
Athens

Τα γήπεδα στολίδια (των άλλων) και η γηρασμένη Λεωφόρος για τον ξεσπιτωμένο ΠΑΟ!

Ο Γιώργος Σπανουδάκης γράφει για τα τραγικά λάθη του παρελθόντος που άφησαν το «τριφύλλι» χωρίς μια σύγχρονη ποδοσφαιρική έδρα

Απολύτως θετικές είναι οι εξελίξεις για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στη Τούμπα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει μέσω τροπολογίας την «εκκρεμότητα» με τα στρέμματα πέριξ του γηπέδου.
Η ΑΕΚ βλέπει και το δικό της «παλάτι» στη Νέα Φιλαδέλφεια να χτίζεται πέτρα – πέτρα, παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια.

Ο Ολυμπιακός έχει το Καραϊσκάκη για άλλα… 35 χρόνια, ενώ ακόμη και ο Άρης των χιλίων προβλημάτων προχώρησε σ’ ένα σημαντικό lifting του Χαριλάου (Κλεάνθης Βικελίδης).
Ο μοναδικός από τους μεγάλους που παραμένει ξεσπιτωμένος και χωρίς… προοπτική είναι ο Παναθηναϊκός.
Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη φετινή διαμάχη ΠΑΕ – Ερασιτέχνη αλλά με μια σειρά από λάθη, αβλεψίες και αστοχίες των τελευταίων δεκαετιών.

Την 30ετια της παρουσίας της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην ΠΑΕ, οι διοικούντες πολλές φορές μπήκαν στη διαδικασία κατασκευής νέου γηπέδου, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Γουδί, Ελληνικό, Λεωφόρος, Ελαιώνας και Βοτανικός ήταν τα κυριότερα σημεία που βλέπαμε μακέτες επί χάρτου, αλλά ουδέποτε είδαμε… γήπεδο.
Κάποτε ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Κώστας Λαλιώτης είχε πει ότι ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσει άλλο γήπεδο ο Παναθηναϊκός είναι να βάλει… καρούλια στη Λεωφόρο και να την μετακινήσει στο σημείο της αρεσκείας του.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι η μοναδική ομάδα παγκοσμίως, η οποία παρ’ ότι είχε μια πανίσχυρη διοίκηση, δεν κατάφερε να οδηγήσει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να αποκτήσει την δική του έδρα.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από αυτή την ιστορία, οι οποίοι εννοείται δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη.

Πριν από 17-18 χρόνια ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε επιχειρήσει να «τρέξει» ένα τεράστιο πρότζεκτ στον Ελαιώνα. Τότε που είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή, μαζί με τον Δήμαρχο Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Επισήμως τα σχέδια των «πρασίνων», που προέβλεπαν γήπεδα, εγκαταστάσεις, εμπορικούς χώρους, μέχρι και… ουρανοξύστη, σταμάτησαν επειδή φώναζαν οι οπαδοί «ούτε σ’ έναν αιώνα στον Ελαιώνα». Ανεπισήμως μπλοκαρίστηκε εκ των έσω, αφού δεν ήταν καιρός για έξοδα. Κάποιοι δεν το πίστεψαν.

Στη συνέχεια στο επίκεντρο βρέθηκε ο Βοτανικός. Και αυτό το πρότζεκτ επισήμως «πάγωσε» λόγω των… κορμοράνων, του Τσίπρα και του Βωβού, αλλά ανεπισήμως οι κακιές γλώσσες λένε ότι μπλοκαρίστηκε από κορυφαίο πολιτικό στέλεχος (από τα πιο κορυφαία της τελευταίας 30ετιας) επειδή δεν έγιναν τα πράγματα, έτσι όπως τα περίμενε… Και ο νοών νοείτω.

Τελευταία παρωδία ήταν η περίφημη ανακατασκευή της Λεωφόρου με απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου. Με μακέτες, συνεντεύξεις τύπου, μέχρι και… τηλεμαραθώνιο μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΙ. Το μοναδικό που έμεινε ήταν το περίφημο σαρδάμ, με τις πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες!

Ενδεχομένως κάποτε να αποκαλυφθούν τα απόρρητα έγγραφα του γηπέδου και ο κόσμος να πληροφορηθεί την πάσα αλήθεια.
Το πιθανότερο είναι να παραμείνουν κρυμμένα σε κάποια συρτάρια.
Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να είναι η μοναδική μεγάλη ομάδα χωρίς σύγχρονο γήπεδο, με την γηρασμένη Λεωφόρο να είναι σημείο τριβής για φίλους και εχθρούς…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς