23.3 C
Athens

Του Αγίου Κωνσταντίνου ανήμερα: Σλούκας και Παπανικολάου υπέγραψαν την πρόκριση για να γιορτάσουν στον τελικό του Κάουνας (vid)

Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης οι δυο MVP της πρόκρισης στο φάιναλ φορ θα ήθελαν πολύ να κεράσουν τον κόσμο του Θρύλου για τη γιορτή τους την 4η κούπα

Ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του για ακόμα μια χρονιά, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στο 12ο φάιναλ φορ της ιστορίας του με μια εκπληκτική εμφάνιση κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Ως γνωστόν, ο φετινός τελικός της Euroleague θα διεξαχθεί στις Μαΐου. Αν και η ημερομηνία έχει καπελωθεί εδώ και λίγες εβδομάδες από τις εθνικές εκλογές, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνη τη μέρα η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το γεγονός πως οι δυο Κωστήδες του Ολυμπιακού υπέγραψαν την πρόκριση στο Κάουνας θα μπορούσε να έχει μεταφυσική εξήγηση. Μετά την αποστράτευση του… Άη Γιώργη του Πρίντεζη, οι Ερυθρόλευκοι ίσως βρήκαν νέο προστάτη άγιο. Ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί τόσο κουβαρντάς ώστε ανήμερα της γιορτής του να «ευλογήσει» την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα με την τέταρτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας της!

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απίθανος για ακόμα μια βραδιά, σε μια πληθωρική παρουσία που τα είχε όλα. Οι περισσότεροι θα σταθούν στους 22 πόντους και τις 6 ασίστ (οι οποίες θα μπορούσαν να είναι διπλάσιες αν σε κάποιες περιπτώσεις οι συμπαίκτες του δεν έχαναν την μπάλα μέσα από τα χέρια τους), ωστόσο υπάρχει και η αθέατη πλευρά της πολύ καλής εικόνας του στην άμυνα.

Η υπεροχή του Μπαρτζώκα και το απαράμιλλο know-how ενός οργανισμού που έχει κάνει την υπέρβαση ρουτίνα

Και εννοείται πως δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο Ολυμπιακός πιθανότατα να μην είχε φέρει ποτέ τη σειρά πίσω στο ΣΕΦ, αν δεν είχε μεσολαβήσει η επική εμφάνιση του Σλούκα στο Game 3 και το μυθικό τρίποντο με το οποίο «διαγράφηκε» το σοκαριστικό λάθος του Τόμας Γουόκαπ. Επί της ουσίας, ο Κώστας ήταν αυτός που υπέγραψε την πρόκριση, όντας ο MPV στις δυο τελευταίες νίκες με 34 και 27 βαθμούς PIR αντίστοιχα!

Απολαύστε τα κατορθώματα του MVP της σειράς, Κώστα Σλούκα, στο Game 5

Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν μάλλον υποτονικός στα πρώτα τέσσερα ματς κόντρα στη Φενέρ, μετά από έναν συγκλονιστικό β’ γύρο στην κανονική περίοδο. Ο αρχηγός είχε σκοράρει συνολικά 17 πόντους μέχρι το τζάμπολ του Game 5, συγκεντρώνοντας 26 βαθμούς αξιολόγησης συνολικά.

Μια αμυγδαλίτιδα λίγο έλειψε να τον βγάλει νοκ άουτ, αλλά αντί η ασθένεια να τον καταβάλει, τον απογείωσε. Στην πιο κρίσιμη στιγμή βγήκε μπροστά, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε άμυνα και επίθεση. Με 14 πόντους, 11 ριμπάουντ και ασφυκτική άμυνα για 35 λεπτά, ο «Παπ» βγήκε μπροστά ως πραγματικός αρχηγός και πήρε παραμάζωμα τον… μισθοφορικό στρατό της Φενέρ (για τρίτο σερί ματς ο Ιτούδης χρησιμοποίησε μόνο ξένους σε ένα ρόστερ που έτσι κι αλλιώς διαθέτει ελάχιστους Τούρκους και σπανίως υπάρχουν δυο στην αποστολή).

 

Ο Ολυμπιακός πλέον ζει και αναπνέει για ένα ακόμη φάιναλ φορ, το έκτο του στις τελευταίες 11 διοργανώσεις. Στις προηγούμενες πέντε περιστάσεις, μόνο μια οι Ερυθρόλευκοι έμειναν εκτός τελικού: πέρυσι, με εκείνο το καταραμένο σουτ του Βασίλιε Μίτσιτς. Αν η παράδοση τηρηθεί, ο Θρύλος θα βρεθεί και πάλι στον τελικό με τους εορτάζοντες Σλούκα και Παπανικολάου να έχουν την υποχρέωση να… κεράσουν μια ιστορική κούπα τον κόσμο που ζει και αναπνέει για τον 4ο ερυθρόλευκο τίτλο στη Euroleague!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς