17 C
Athens

Δίκη Άλκη: «Μαχαίρωσα δύο φορές τον φίλο του Άλκη με κάραμπιτ»

«Ό,τι και να πω είναι ανούσιο. Τα λόγια μπροστά στον θάνατο ενός νέου παιδιού δεν έχουν καμία σημασία. Έζησα πρόσφατα τον θάνατο ενός δικού μου ανθρώπου, κατάλαβα πως είναι. Να ζητήσω μεγάλη συγγνώμη από οικογένεια του Άλκη».

Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης ο 9ος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό δυο φίλων του, από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή της Χαριλάου.

Στην αρχή της απολογίας του ο 9ος κατηγορούμενος ανέφερε πως όταν ζούσε στην Αθήνα, πήγαινε κάποιες φορές στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ εκεί, ενώ είχε συμμετάσχει και σε εκδρομές προς τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, ήρθε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη το 2020, λόγω της σχέσης που διατηρούσε με μια κοπέλα.

Αναφορικά με τη μοιραία βραδιά ισχυρίστηκε πως σχόλασε γύρω στις 20:00 από τη δουλειά, γύρισε στο σπίτι και στη συνέχεια αποφάσισε να κατέβει από τον σύνδεσμο στην Παλαιών Πατρών. Μάλιστα είπε πως όταν ο 12ος του τηλεφώνησε για να κανονίσουν κάτι για το βράδυ, του είπε να περάσει από τον σύνδεσμο.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, στον σύνδεσμο επικρατούσε αναστάτωση λόγω του οπαδικού επεισοδίου που είχε προηγηθεί στο Ωραιόκαστρο και την επίθεση σε ανήλικους με «σπαθιά, τσεκούρια, μαχαίρια», όπως είπε.

«Αυθόρμητα είπα κι εγώ θα έρθω στη Χαριλάου. Μετά ήρθαν κάποιοι από τους υπόλοιπους. Κάποιοι ήταν ήδη εκεί. Όταν ήρθε ο 12ος είπα αν μπορεί να βάλει αμάξι να πάμε Χαριλάου και δέχθηκε. Του είπα πάμε να χτυπηθούμε», συνέχισε ο 9ος κατηγορούμενος.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο της έδρας αν πήρε κάποιο αντικείμενο μαζί του, απάντησε πως πήρε το κάραμπιτ από ένα συρτάρι με μαχαίρια από τον σύνδεσμο. «Υπέθεσα τότε ότι πήρα το πιο ακίνδυνο, ήταν το μαχαίρι με τη μικρότερη λάμα», ισχυρίστηκε για το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ που έφερε μαζί του και πρόσθεσε πως «επειδή είχε γίνει ένα περιστατικό πίστευα ότι θα μας περιμένουν γι αυτό και πήρα το μαχαίρι».

Φτάνοντας στις στιγμές της φονικής επίθεσης ο 9ος κατηγορούμενος είπε πως δεν θυμάται πολλά από τη διαδρομή. «Θυμάμαι να κατεβαίνουμε Πλαστήρα. Κάποια στιγμή είδα να βγαίνουν άτομα από το πρώτο και ο οδηγός έστριψε απότομα χωρίς να πει κάτι», υποστήριξε αρχικά. Στη συνέχεια, είπε, «είδαμε 5-6 άτομα στα σκαλάκια». Τότε είπαν στον οδηγό του τρίτου αυτοκινήτου να σταματήσει, αφού και οι κατηγορούμενοι του πρώτου αυτοκινήτου για εκείνους θα σταμάτησαν.

Όπως είπε, όταν βγήκε από τη θέση του συνοδηγού, είδε τον 10ο κατηγορούμενο να είναι πιο μπροστά. Προχωρώντας προς τα σκαλάκια, περιέγραψε πως είδε να πέφτει ένα κράνος και να ξεκινά η συμπλοκή. Τότε όπως είδε, εκείνος και ο 10ς κατηγορούμενους άρχισαν να επιταχύνουν, ενώ είδε τον 10ο να ανοίγει το δρεπάνι.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως ο ίδιος χτύπησε δυο φορές τον φίλο του Άλκη, Α.Β. με το μαχαίρι, μια φορά πάνω από το γόνατο και μια στον γλουτό. «Είχα βγάλει μαχαίρι, χτύπησα δυο φορές πάνω από το γόνατο το ένα και το άλλο στον γλουτό Εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν σίγουρος. Τώρα είμαι. Τον Α.Β.».

Έπειτα, όπως είπε, ένιωσε κάποιος από τα παιδιά που ήταν στα σκαλιά να περνάει από δίπλα του και τότε ξεκίνησε να τον κυνηγά. «Μετά γύρισα προς περιστατικό είδα 11ο στα σκαλιά. Κρατούσε στυλιάρι, άρχισα να τρέχω, χτύπησε μια δυο φορές ένα παιδί στα σκαλιά», περιέγραψε αμέσως μετά και είπε πως όταν έφτασε στο σημείο της επίθεσης, ανέβηκε στα σκαλιά, προσπέρασε τον 11ο, πήγε στον 2ο, τον τράβηξε από τον ώμο φωνάζοντας «τελείωσε, πάμε πάμε, σπάμε».

Κατά την αποχώρηση από το σημείο της φονικής επίθεσης, είπε πως αστραπιαία είδε ένα παιδί πεσμένο στο πεζοδρόμιο και κανείς δεν ήταν από πάνω του εκείνη τη στιγμή. «Τρέξαμε στο αυτοκίνητο. Το αμάξι ήταν σε κίνηση. Πάτησε φρένο και μπήκαμε. Επικρατούσε πανικός στο αυτοκίνητο. Δεν ξέρω πως φτάσαμε στη γέφυρα. Εκεί ζήτησα να σταματήσει. Πέταξα το μαχαίρι και το κράνος», είπε εν συνεχεία στην απολογία του ο 9ος κατηγορούμενος.

Περιγράφοντας το τι επικρατούσε στο αυτοκίνητο είπε ότι υπήρχε πανικός και σύγχυση. «Είδα τον 10ο να χτυπάει παιδί πάνω στο τοιχάκι. Το δρεπάνι είπε ότι έκανε μ@λ@κι@». Μάλιστα είπε πως ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο 12ος κατηγορούμενος, ρώτησε και τον ίδιο αν χτύπησε και όταν απάντησε ότι χτύπησε δύο φορές, τον έβριζε.

Ισχυρίστηκε μάλιστα με βέβαια ότι τα πως ο 12ος κατηγορούμενος δεν βγήκε καθόλου από το αυτοκίνητο την ώρα της επίθεσης. «Ο 12ος δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο. Σας το λέω 100%».

Αναφορικά με την απόφασή του να παραδοθεί είπε πως μετά τα όσα έγιναν, αισθανόταν πολύ άσχημα και δεν έτρωγε ούτε κοιμόταν. Είπε επίσης πως μετά τη φονική επίθεση πήγε στο σπίτι του 12ου κατηγορουμένου να του πει τι έγινε, από τα όσα είχε δει στο διαδίκτυο, και να του ζητήσει συγγνώμη που τον έμπλεξε σε κάτι τέτοιο.

«Είδα το ίδιο βράδυ όταν γύρισα στο σπίτι τι έγινε. Δεν περιγράφεται πώς ένιωσα. Αποφάσισα να πάω στον 12ο να του το πω. Μου λέει τι έγινε και του λέω ένα παιδί πέθανε και τον είδα να αλλάζει χρώματα. Δεν το είχε μάθει. Τον ξύπνησα. Του ζήτησα συγγνώμη γιατί εγώ του είπε να έρθει. Με πιάσανε τα κλάματα», υποστήριξε στην απολογία του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως επανέλαβε ότι πήρε το κάραμπιτ γιατί ήταν το πιο μικρό μαχαίρι που βρήκε, ενώ είπε πως πέταξε το κινητό του επειδή φοβήθηκε ότι θα τον εντοπίσουν. Ερωτηθείς για το αν είχε σκεφτεί που θα έφτανε τελικά αυτή η επίθεση απάντησε πως δεν το είχε σκεφτεί, ενώ αναφορικά με τους ρόλους των 12 στην επίθεση υπογράμμισε πως «εγώ ξέρω τι έχω κάνει εγώ. Το τι έκαναν οι άλλοι το ξέρουν εκείνοι».

Κλείνοντας την απολογία του ο 9ος κατηγορούμενος δήλωσε πως «έχω μετανιώσει ειλικρινά. Από την πρώτη στιγμή που το είδα έχω ένα τεράστιο βάρος πάνω μου. Έχω αφήσει την προηγούμενη ζωή μου πίσω, μετάνιωσα ειλικρινά».

Η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δυο φίλων του διεκόπη και θα συνεχιστεί το πρωί της προσεχούς Πέμπτης.

ΠΗΓΗThestival
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς