24.6 C
Athens

Ο Ολυμπιακός καλείται να αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία της Euroleague

Ο Mythbuster αποκαλύπτει τις δυο παραδόσεις της Euroleague που καλούνται να... καταργήσουν οι Ερυθρόλευκοι κόντρα στην πανάκριβη Φενέρ, προκειμένου να γίνουν η μοναδική ελληνική ομάδα με 12 παρουσίες σε φάιναλ φορ

Για 34 ολόκληρες αγωνιστικές στη φετινή Euroleague, ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Το σύνολο με τη μεγαλύτερη σταθερότητα, το οποίο μάλιστα αναγνωρίστηκε απ’ όλους τους προπονητές ως εκείνο που έπαιξε το ωραιότερο μπάσκετ στην Ευρώπη.

Σχεδόν απ’ όλους τους προπονητές, μιας και οι τεχνικοί του Παναθηναϊκού ήταν οι μόνοι που απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν την παραπάνω φράση. Τουλάχιστον όσο βρίσκονταν στο πράσινο πάγκο, με δεδομένο ότι ο Χρήστος Σερέλης λίγες πριν αναλάβει τον Παναθηναϊκό είχε παραδεχθεί το προφανές ως κόουτς του Λαυρίου τότε.

Όλο αυτό το hype που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του Ολυμπιακού αύξησε κατακόρυφα τις προσδοκίες των οπαδών του. Προσδοκίες οι οποίες δεν μετριάστηκαν ούτε όταν κλείδωσε η διασταύρωση με τη Φενέρ. Ο διευθυντής του Athlosnews.gr, Γιώργος Χαλάς, έγραψε τις προάλλες πως οι Ερυθρόλευκοι είναι ξανά τα αουτσάιντερ μετά το 1-1 της Παρασκευής, τονίζοντας ότι έτσι θα έπρεπε να λογίζονται από την αρχή της σειράς.

Όπως και να το δούμε το πράγμα οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα καλούνταν εξαρχής να κάνουν μια ακόμη υπέρβαση, αποκλείοντας μια ομάδα με υπερδιπλάσιο μπάτζετ και ένα ρόστερ γεμάτο μεγάλα ονόματα. Ονόματα που στην πλειοψηφία τους ήταν ήδη αστέρια όταν μεταγράφηκαν στη Φενέρ.

Σας έχω νέα. Ο Ολυμπιακός φέτος δεν καλείται να κάνει απλώς μια ακόμα υπέρβαση, αλλά στην πραγματικότητα να αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία της Euroleague. Αν αναρωτιέστε από πού προκύπτει αυτό, η απάντηση έχει δυο σκέλη που αμφότερα είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Τώρα ο Ολυμπιακός είναι (ξανά) αουτσάιντερ: Η αδικία των πλέι οφ και μια ήττα που μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτική

Από το 2015 κι έπειτα δεν υπάρχει φάιναλ φορ που έστω μια από τις δυο ομάδες να μην προερχόταν από την Τουρκία. Κατά κανόνα ήταν η Φενέρ (του Ομπράντοβιτς τότε) που έδινε το «παρών» στην τελική φάση, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε η Εφές του Αταμάν με τις δυο back to back κούπες και τον χαμένο τελικό του 2019.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές χαιρέτησε νωρίς φέτος, αποτυγχάνοντας να μπει ακόμα και στην 8άδα. Η Φενέρ έμεινε μόνη της στα πλέι οφ και ο Ολυμπιακός καλείται να καταργήσει μια παράδοση που στέκει ισχυρότατη εδώ και μια οκταετία, πριν καν η Euroleague πάρει τη μορφή του ενιαίου πρωταθλήματος όπου παίζουν όλοι με όλους.

Πόσο απλή υπόθεση είναι να μείνει το φάιναλ φορ χωρίς… Turkish Airlines μετά από τόσα χρόνια; Καθόλου απλή προφανώς. Δεν είναι όμως μόνο η τουρκική παράδοση που πρέπει να σπάσει προκειμένου οι Ερυθρόλευκοι να βρεθούν στο Κάουνας, γράφοντας ιστορία ως η μοναδική ελληνική ομάδα με 12 παρουσίες σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Δημήτρης Ιτούδης ανέλαβε την οικονομικά πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ως πρώτος τεχνικός λοιπόν δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε πλέι οφ. Η μια και μοναδική φορά που έμεινε εκτός φάιναλ φορ ήταν πέρυσι που η Euroleague απέκλεισε τις ρωσικές ομάδες μετά την έναρξη της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία.

Επί ημερών Ιτούδη η ΤΣΣΚΑ πήγε έξι φορές σε φάιναλ φορ και έπαιξε σε δυο τελικούς, κατακτώντας και τους δυο. Η μόνη ομάδα που την απέκλεισε δυο φορές στον ημιτελικό ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ από μια τα κατάφεραν Ρεάλ και Εφές. Αυτή τη φορά βεβαίως δεν πρόκειται για νοκ άουτ αναμετρήσεις αλλά για σειρά best of 5.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε ποτέ εύκολο έργο απέναντι στη Φενέρ, μια ομάδα που ξεκίνησε φέτος με 9 νίκες σε 10 αγώνες και που λόγω συγκυριών κατρακύλησε στην 8η θέση. Κι αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, θυμηθείτε με πόση ευκολία οι Τούρκοι πήραν πριν από λίγους μήνες το περυσινό πρώτο βιολί της ερυθρόλευκης περιφέρειας (Τάιλερ Ντόρσεϊ), απλώς για να δώσουν επιπλέον βάθος σε μια γραμμή που είχε ήδη τον Γουίλμπεκιν, τον Γκούντουριτς, τον Καλάθη και τον Κάρσεν Έντουαρντς…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός: Το βλέμμα της ανατροπής από τον αρχηγό, η «έκρηξη» του πάγκου και ο… φίλαθλος Μιλουτίνοφ (vid)

Η σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στην Stark Arena μέσα από τον φακό της ερυθρόλευκης ΚΑΕ: Το γούρικο τελετουργικό πριν το ματς, το βλέμμα της νίκης από τον Κώστα Παπανικολάου και ο... guest Νίκολα Μιλουτίνοφ

Ο κόκκινος power ranger του Βελιγραδίου και η άμυνα για σεμινάριο στη βραδιά-δήλωση του Ολυμπιακού

Οι Ερυθρόλευκοι πήραν μία τεράστια νίκη στο Βελιγράδι κόντρα σε όλους και σε όλα, με τον Γουίλιαμς-Γκος να φωνάζει «παρών» στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν και την άμυνα από ατσάλι να τους διατηρεί σε τροχιά τετράδας

Μπαρτζώκας: Εκπληκτική η ατμόσφαιρα, τα 20′ των Γκος και Γουόκαπ ήταν έντονα και καθοριστικά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στα ποιοτικά λεπτά των Γκος και Γουόκαπ που δεν προπονούνταν λόγω τραυματισμών ενώ μίλησε για τη φανταστική άμυνα και το σχήμα που έδωσε τη λύση στην 4η περίοδο