19.9 C
Athens

«To λέει η Αγία Γραφή, το λάδι και το μύρο είναι θαυματουργά!»

Τους λόγους που ράντιζαν σπάνια εκθέματα στα Μουσεία αποκάλυψαν στην Αστυνομία οι δύο γυναίκες που συνελήφθησαν σήμερα

Δύο Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίες κρατούνται στην Ασφάλεια Αθηνών και αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα είναι οι δύο γυναίκες που προκάλεσαν φθορές στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη με λάδι και συνελήφθησαν, όταν πήγαν να κάνουν το ίδιο και στο κτίριο της παλιάς Βουλής.

Τα κίνητρα τους δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία τους είπαν ότι έριχναν λάδι και μύρο στα εκθέματα γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργά!

Οι δύο γυναίκες  έγιναν αντιληπτές, ενώ ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν άλλη μία επίθεση με λάδι σε εκθέματα που βρίσκονται στο κτίριο της παλιάς Βουλής. Οι αστυνομικοί «εγκλώβισαν» τις δύο γυναίκες, αποκλείοντας κάθε έξοδο διαφυγής τους και αφού τις έλεγξαν εντόπισαν μπουκάλια με λάδι στις τσάντες τους και τις οδήγησαν στην ΓΑΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου, ορισμένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που είναι παράλληλα κειμήλια της Ορθοδοξίας, είχαν υποστεί σημαντικές φθορές.

Συγκεκριμένα, οι βάνδαλοι είχαν ρίξει λάδι προκαλώντας φθορές στα αντικείμενα -σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες- αλλά και σε χώρους του μουσείου (μάρμαρα και τοίχους), στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων στη βίλα Ιλίσια.

Η καταστροφή σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28ης Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που στο Βυζαντινό Χριστιανικού Μουσείου είχαν βάρδια 20 φύλακες.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη με ανακοίνωση που εξέδωσε, γνωστοποίησε ότι την Κυριακή 26 Αυγούστου είχε σημειωθεί και εκεί βανδαλισμός με άοσμη και διάφανη λιπαρή ουσία σε διάφορα σημεία του χώρου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς