17.8 C
Athens

Αναστασίου: Εντελώς λάθος ο φετινός σχεδιασμός του Ολυμπιακού, κακώς έφυγε ο Μίτσελ

Ο Γιάννης Αναστασίου παρακολουθεί σαν θεατής τα φετινά πλέι οφ, έχοντας εξασφαλίσει ήδη την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία με τον Παναιτωλικό στη… μίζερη για την ομάδα του διαδικασία των πλέι άουτ.

Ο άλλοτε κόουτς του Παναθηναϊκού και νυν της ομάδας του Αγρινίου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δίκη στο OPEN» και αναφέρθηκε στο «καυτό» ζήτημα της παραίτησης του Μίτσελ από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, κρίνοντάς την ως «λανθασμένη» ενώ άσκησε κριτική και στη διοίκηση των Ερυθρολεύκων για τον φετινό σχεδιασμό του ρόστερ.

Αναλυτικά ένας μέρος των δηλώσεών του:

Για την παραίτηση Μίτσελ από τον Ολυμπιακό είπε: «Φαντάζομαι αυτοί που πήραν την απόφαση θα γνωρίζουν καλύτερα. Γιατί δεν είναι ευχάριστο να γίνονται αλλαγές προπονητή και πόσο για τους ποδοσφαιριστές που έχουν μάθει σε έναν τρόπο δουλειάς, σε μια φιλοσοφία και ένα στιλ παιχνιδιού. Και ειδικά σε μία κρίσιμη καμπή για το πρωτάθλημα και πόσο μάλλον για τους παίκτες του Ολυμπιακού είναι ο τέταρτος προπονητής είναι πολύ δύσκολο. Αν δεν ζήσεις στα αποδυτήρια και να αντιληφθείς τις συμπεριφορές και τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών αλλά όταν τα «μεγάλα κεφάλια» παίρνουν μία τέτοια απόφαση πρέπει να τη σεβαστείς, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Πάντα το πιο εύκολο είναι να την πληρώνει ένας παρά όλη η ομάδα αλλά δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα του προπονητή».

Αν παίζει ρόλο ότι ο Ζοσέ Ανιγκό ήταν μέσα στον Ολυμπιακό: «Είναι καλό ότι γνωρίζει την ομάδα αλλά όταν προπονείς τους παίκτες εκεί βλέπεις τις πραγματικές τους αδυναμίες και τις δυνατότητές τους. Πολλές φορές το τεχνικό κομμάτι, το τακτικό κομμάτι, τι πληροφορίες δίνεις, τι πράγματα δουλεύεις, πώς ανταποκρίνεται ο ποδοσφαιριστής και εκεί μπορείς να δεις την αντίληψη του ποδοσφαιριστή γιατί αλλιώς μιλάς στον ποδοσφαιριστή ως τεχνικός διευθυντής και αλλιώς ως προπονητής. Ήταν προπονητής στη Μαρσέιγ πριν πολλά χρόνια αλλά το ποδόσφαιρο αλλάζει και οι γενιές ποδοσφαιριστών που έρχονται τώρα είναι τελείως διαφορετικές από αυτές πριν από 10 χρόνια, θέλουν διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Και το κυριότερο είναι ότι όταν είσαι στο γήπεδο εκεί εντοπίζεις τις αδυναμίες τους. Πολλές φορές βλέπεις έναν ποδοσφαιριστή να παίζει, λες τι καλός είναι κι όταν του ζητάς να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα εκεί αρχίζεις να βλέπεις ότι δεν είναι τελικά τόσο καλός όσο νόμιζες και τον κοιτάζεις πώς λειτουργεί μέσα από το σύνολο. Θα τον κρίνεις και να τον αξιολογήσεις μέσα από το πλάνο που έχεις θέσει ως προπονητής. Αυτά τα πράγματα πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να τα καταλάβει ο κόσμος ή ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θεωρούν ότι ξέρουν ποδόσφαιρο αλλά τελικά το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουν».

Για τον Μίτσελ που έφερε τον Ολυμπιακό από το -12 στο -3 και το ότι είναι ο τέταρτος προπονητής μέσα στη σεζόν: «Είναι μία απόφαση που θέλει κότσια για να τολμήσεις να κάνεις μια τέτοια αλλαγή. Από την άλλη ίσως είναι κάποια πράγματα εντός του συλλόγου που δεν τα γνωρίζουμε εμείς και πάρθηκε αυτή η απόφαση. Κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα του Ολυμπιακού επί Μίτσελ βελτιώθηκε αρκετά αλλά υπήρχαν διαστήματα που έβγαζε φοβία σε παιχνίδια που ήταν κοντά το σκορ, 1-0 ή 2-1, έδειχνε μια προσήλωση στο να κρατήσει το σκορ και να μην κάνει το 2-0 ή το 3-0. Στο ματς με τον ΟΦΗ, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-1, έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια, έχασε αρκετές ευκαιρίες και στο τέλος έκανε κάποιες αλλαγές και στην ουσία οπισθοχώρησε και στάθηκε τυχερός γιατί στα τελευταία λεπτά ο ΟΦΗ έχασε δύο κλασικές ευκαιρίες να κάνει το 2-2. Με τον Άρη έγινε. Κάποια στιγμή θα γίνει, είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις αν έχεις μία συγκεκριμένη προσέγγιση σε κάποια παιχνίδια».

Αν η αλλαγή προπονητή δίνει πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ή δημιουργεί αναστάτωση: «Σίγουρα δημιουργεί μια αναστάτωση. Από την άλλη, είναι αυτό που λένε ότι ένα ηλεκτροσόκ θα αλλάξει την κατάσταση. Αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή θα φέρει μία αναστάτωση στα αποδυτήρια, αυτό είναι δεδομένο, και το κυριότερο θα φέρει μία αβεβαιότητα γιατί τουλάχιστον με τον Μίτσελ υπήρχε μία σταθερότητα τα τελευταία παιχνίδια, αυτοί που ήταν να παίξουν το γνωρίζανε, αυτοί που είχαν δεύτερο ρόλο το γνωρίζανε επίσης. Τώρα είναι κάτι καινούριο, θα υπάρχει μία αβεβαιότητα, δεν ξέρουν πώς θα αντιδράσουν».

Αν είναι ρίσκο η αλλαγή προπονητή πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ: «Νομίζω ότι γενικά φέτος η διοίκηση του Ολυμπιακού πήρε αρκετά ρίσκα κάνοντας τέσσερις αλλαγές προπονητών, παίρνοντας τόσους ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός είναι από τις ομάδες που έδειχνε ότι δουλεύει σωστά, υπήρχε ένα πλάνο, μία λειτουργία. Φέτος έδειξε ότι ο σχεδιασμός που έγινε ήταν εντελώς λάθος και αυτό φαίνεται καθαρά και από τις επιλογές των παικτών και από τις συνεχείς αλλαγές προπονητών».

Αν θεωρεί ότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ: «Σίγουρα θα επηρεάσει. Από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ έχει έναν προπονητή που είναι αρκετά χρόνια στην ομάδα, γιατί βάζω και την προηγούμενη θητεία του, γνωρίζει πολύ καλά την ιδιαιτερότητα αυτών των παιχνιδιών. Θεωρητικά ο ΠΑΟΚ έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αλλά θα πρέπει να γίνει πιο παραγωγικός στο να τελειώνει τα παιχνίδια, ειδικά στα εντός έδρας».

Αν η κίνηση της αλλαγής προπονητή είναι κίνηση απελπισίας ή κίνηση ελπίδας: «Την απάντηση μπορεί να την δώσει αυτός που πήρε την απόφαση. Θεωρητικά μία αλλαγή γίνεται για κάτι καλύτερο, αυτό μπορεί να γίνει ίσως για ένα ή δύο παιχνίδια αλλά σε βάθος χρόνου είναι πολύ δύσκολο, ειδικά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Για μένα προσωπικά, είναι λάθος η κίνηση».

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς