24.6 C
Athens

Οι Ουκρανοί αθλητές δε θα αντιμετωπίσουν Ρώσους αντιπάλους ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Νέα δεδομένα στο διεθνές αθλητικό στερέωμα αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία, οι αθλητές της χώρας, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν Ρώσους για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι, δε θα κατέβουν στους αγώνες.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολεχ Νεμτσίνοφ, διευκρινίζοντας ότι οι εθνικές ομοσπονδίες που αγνοούν αυτήν την απόφαση θα δεχθούν κυρώσεις.

Οι αθλητές από Ρωσία και Λευκορωσία έχουν αποκλεισθεί από τους περισσότερους σημαντικούς διεθνείς αθλητικούς αγώνες από τον περασμένο Μάρτιο, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο η ΔΟΕ εξέδωσε συστάσεις την Τρίτη για τη σταδιακή επιστροφή τους στους διεθνείς αγώνες ως ουδέτεροι.

Η ΔΟΕ πρόκειται να λάβει ξεχωριστή απόφαση για την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στο Παρίσι σε μεταγενέστερη ημερομηνία, την ώρα που η Ουκρανία έχει απειλήσει να μποϊκοτάρει τους Αγώνες του 2024, εάν τους επιτραπεί να αγωνισθούν στην γαλλική πρωτεύουσα.

Το υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας καταδίκασε τις τελευταίες οδηγίες της ΔΟΕ την Τετάρτη, ενώ ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας είπε ότι τα κριτήρια της ΔΟΕ ήταν «απαράδεκτα».

Η ΔΟΕ φαίνεται απρόθυμη να αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, από το Παρίσι, υπό τον φόβο της επιστροφής στα μποϊκοτάζ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και χάραξε μία στρατηγική τον Ιανουάριο, για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες μέσω των προκριματικών στην Ασία και να αγωνισθούν ως ουδέτεροι αθλητές.

Αρκετές ομοσπονδίες δέχθηκαν ξανά Ρώσους και Λευκορώσους σε αγώνες, αλλά παράλληλα υπάρχει σημαντική αντίθεση στα σχέδια της ΔΟΕ από αθλητές και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς