17.7 C
Athens

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η νύχτα που θα κάνει σοφότερους τους νταμπλούχους

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό με στόχο το αδιανόητο 13-0 και ο ΑΘΛΟΣ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι νταμπλούχοι Ελλάδας ενδέχεται στο τέλος της βραδιάς γνωρίζουν με σημαντική ακρίβεια το μέλλον τους στα πλέι οφ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε τον Παναθηναϊκό για 6η φορά στη φετινή σεζόν. Για τον περισσότερο κόσμο, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Κακώς συμβαίνει αυτό, ωστόσο το 12-0 που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 καθιστά έκπληξη μεγατόνων μια νίκη των Πρασίνων.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Μουσταφά Φαλ που ταλαιπωρήθηκε από ίωση τις προηγούμενες μέρες, όχι όμως και στον Κάνααν, ο οποίος απουσίαζε στις ΗΠΑ λόγω της γέννησης της κόρης του. Κρίνοντας από τα πεπραγμένα του Αμερικανού στα προηγούμενα αιώνια ντέρμπι, θα πρόκειται αν μη τι άλλο για μια κομβική απουσία.

Ανάμεσα σε δυο ομάδες που έχουν αναμετρηθεί ήδη πέντε φορές σε τέσσερις μήνες, με την τελευταία να είναι την προπερασμένη Κυριακή, μυστικά δεν υπάρχουν. Όλοι ξέρουν το ταβάνι των δυο αιωνίων, επομένως δεν έχει νόημα να μπει κάποιος στη διαδικασία αγωνιστικής ανάλυσης όταν γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τι θα δει το βράδυ στο ΣΕΦ.

Η αποψινή βραδιά θα είναι η πιο κομβική για τον Ολυμπιακό, μέχρι την επόμενη. Αυτό επειδή λίγο μετά τις μετά τις 23:30 οι Ερυθρόλευκοι ενδέχεται να γνωρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ποιους αντίπαλους αποφεύγουν στη διασταύρωση που έρχεται ενόψει πλέι οφ.

Τα γνωστά δεδομένα μέχρι στιγμής είναι πως οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν κλειδώσει το πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα και με μια ακόμη νίκη σε βάρος του ΠΑΟ θα είναι αγκαλιά με την πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Αυτό το τελευταίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το αποτέλεσμα του Παρτιζάν – Ρεάλ: με ήττα των Μαδριλένων η πρωτιά θα μοιάζει σχεδόν… αναπόφευκτη για τους Πειραιώτες.

Το ματς του Βελιγραδίου είναι ένα από τα πιο κρίσιμα της κανονικής περιόδου σε ό,τι αφορά τις διασταυρώσεις και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του Μπασκόνια – Φενέρ θα ξέρουμε με μεγάλη ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί στις θέσεις 5-8. Με νίκη απόψε οι Σέρβοι κλειδώνουν την πρόκριση και μάλιστα αποφεύγουν (βάσει προγράμματος και κοινής λογικής) την 8η θέση. Σε περίπτωση ήττας, η Παρτιζάν θα ελπίζει να μη νικήσουν ταυτόχρονα Μπασκόνια και Ζαλγκίρις, ειδάλλως μαθηματικά θα υπάρχει ακόμα και πιθανότητα αποκλεισμού!

Με δεδομένο ότι οι Σέρβοι υπερτερούν έναντι Βάσκων και Λιθουανών στις ισοβαθμίες, ακόμα και στην τριπλή, όλα δείχνουν ότι μονάχα με αυτοκτονία θα χάσουν την πρόκριση στην 8άδα. Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι χονδρικοί υπολογισμοί των τελευταίων αγωνιστικών, η Παρτιζάν θα είναι 7η και για την 8η θέση θα… σφαχτούν Μπασκόνια και Ζαλγκίρις. Αν οι Λιθουανοί λυγίσουν απόψε την αδιάφορη Βαλένθια και οι Βάσκοι ηττηθούν από την ομάδα του Ιτούδη, τότε βάσει προγράμματος οι Λιθουανοί θα είναι το απόλυτο φαβορί για το τελευταίο εισιτήριο, ξεπερνώντας ακόμα και το μειονέκτημα της ισοβαθμίας.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει αρχίσει να μαντεύει τους πιθανούς αντιπάλους του και στο τέλος της βραδιάς θα ξέρει σε μεγάλο βαθμό τον προορισμό που θα γράφουν τα εισιτήριά της αποστολής του για το τρίτο και το τέταρτο (αν χρειαστεί) ματς της σειράς των πλέι οφ. Και ίσως την τελευταία αγωνιστική να κληθεί να «επιλέξει» αν θέλει να πεταχτεί μέχρι το Βελιγράδι ή να «αποφασίσει» ανάμεσα σε Ζαλγκίρις ή Μπασκόνια, αν οι Βάσκοι έχουν μείνει ζωντανοί ως το φινάλε…

Δείτε τη βαθμολογία της Euroleague

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς