18.6 C
Athens

Με οδηγό το σέρβις και καθαρό μυαλό στην επίθεση

Ο Ανδρέας Καταχανάς σχολιάζει την υψηλή απόδοση του ΠΑΟΚ που έκοψε τον βήχα στον Παναθηναϊκό καθώς και την αδιανόητη εμφάνιση του Ολυμπιακού από το σέρβις σε ένα ακόμα φετινό ματς

Το μειδίαμα και η ανακούφιση του Γιόσκο Μιλενκόσκι μετά το 3-0 του ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό στην κάμερα της ΕΡΤ τα είπαν όλα: «Ήταν ώρα να νικήσουμε». Δεν είναι δα πως ο ΠΑΟΚ ήταν τόσο κακός και στις πέντε σερί ήττες που είχε από τους Πράσινους μέσα στη σεζόν.

Ωστόσο, φάνηκε πως ψυχολογικά τον πήρε από κάτω αφού όλα τα ματς είχαν πανομοιότυπη εικόνα και ίδια κατάληξη. Μέσα σε λιγότερο από 80 μέρες, οι Θεσσαλονικείς χωρίς πια να έχουν το άγχος δούλεψαν σε διάφορους τομείς που υστερούσαν, διάβασαν καλύτερα τον Παναθηναϊκό, ενσωμάτωσαν τον πολύ σταθερό Σκρεντάου στο κέντρο και το αποτέλεσμα ήταν στην πρώτη τους συνάντηση για τα πλέι οφ να υπερασπιστούν την έδρα τους με μια πολύ άνετη νίκη πιέζοντας τρομερά από το σέρβις.

 

Πέρα από τα όποια καλά τακτικά στοιχεία που έβγαλαν στο τάραφλεξ, οι παίκτες του Μιλενκόσκι έδειχναν πολύ πιο αποφασισμένοι σε κάθε μπάλα, σε κάθε ράλι και σε κάθε κόντρα μπάλα.

Εδώ πρέπει να σταθούμε και λίγο στον Βαν Ντεν Ντρις. Ο Βέλγος διαγώνιος ήταν μια ορχήστρα μόνος του αφού έκανε τα πάντα τόσο από τα εννέα μέτρα όσο και στο φιλέ με αποκορύφωμα φυσικά τα τρία διαδοχικά μονά μπλοκ στον Ερνάντες στο δεύτερο σετ. Ο Κουβανός μπορεί να είναι αποδεδειγμένα ένας φοβερός σκόρερ, ωστόσο τη δουλειά που κάνει ο καλός Βαν Ντεν Ντρις, δεν μπορεί να την υπηρετήσει.

Για να λειτουργήσει ιδανικά βέβαια η επίθεση του ΠΑΟΚ χρειάστηκε ο Γουόλς να παίξει έξυπνα (πλασέ μετά από κεραυνό του Ερνάντες για να τον βγάλει άμεσα από το σέρβις), να αξιοποιήσει το κέντρο του απέναντι στην αδύναμη μπροστινή ζώνη του Παναθηναϊκού και ταυτόχρονα να πάρει πράγματα από Γιόρνα και Ράπτη, με τον Ολλανδό να είναι τρομερός σε υποδοχή και εκτέλεση (στις λίγες προσπάθειες που πήρε).

Προφανώς και η απουσία του Κόβαρ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κακή εμφάνιση του Παναθηναϊκού από την άλλη όμως η εικόνα κατάρρευσης θύμισε τα παιχνίδια με Μίλωνα στις αρχές του πρωταθλήματος και με Ολυμπιακό στον δεύτερο ημιτελικό του Τσάλεντζ Καπ. Το συγκεκριμένο παιχνίδι δείχνει μάλιστα να μην το έχει ξεπεράσει ακόμα.

Θα ήταν δύσκολο να αντέξουν οι Πράσινοι με τέτοια πίεση στην υποδοχή χωρίς τον Ιταλό, θα ήταν θαύμα αν έπαιρναν έστω ένα σετ με τόσο αρνητικό Ερνάντες στην κόντρα μπάλα (όποιος δει τον δεύτερο περυσινό τελικό του Τσάλεντζ ανάμεσα σε Ναρμπόν και Χάλκμπανκ θα βρει πολλά κοινά σημεία στην εμφάνιση του Κουβανού). Πάντως να δώσουμε ένα ελαφρυντικό στον διαγώνιο των Πράσινων που ταλαιπωρείται στις περισσότερες πάσες που παίρνει από τον Γιάκομπσεν στο «2»…

Η σειρά παραμένει ανοιχτή αλλά ο Παναθηναϊκός έχει βάλει σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση τον εαυτό του όντας αναγκασμένος όχι μόνο να ισοφαρίσει τη σειρά αλλά να προλάβει να αλλάξει εντελώς την εικόνα του. Πάντως είναι αδιανόητο να υπάρχουν πέντε ξένοι στο ρόστερ και ο πέμπτος όταν παίρνει την ευκαιρία να έχει τέτοια εικόνα.

Για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Μίλωνα δεν μπορεί κανείς να πει πολλά. Για να φτάσει η ομάδα της Νέας Σμύρνης τουλάχιστον σε μια νίκη, πρέπει να πιάσει το τέλειο στην απόδοσή της και ταυτόχρονα να βρει σε κακή μέρα τους Ερυθρόλευκους. Υποθέτω πως κάτι τέτοιο θα ήθελε να το πετύχει στην Καλαμάτα σε μονό ματς, αφού σε σειρά αγώνων η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι είναι πολύ ξεκάθαρο φαβορί.

Το κέρδος της ομάδας της Νέας Σμύρνης σε μια τόσο επιτυχημένη σεζόν είναι και ο 17χρονος Αλέξανδρος Νανόπουλος. Όπως είπε και ο Σάκης Ψάρρας, είναι φοβερό να αγωνίζεται σε ομάδα τετράδας βασικό ένα παιδί που πάει τρίτη λυκείου. Όσο άγουρος κι αν είναι, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά από τη γραμμή του σέρβις είναι εκπληκτικά και προκύπτει ένα τεράστιο ταλέντο πάνω στο οποίο επενδύει ο Μίλωνας.

Δεν είναι όμως μόνο η ομάδα του Σάκη Ψάρρα – όπως σωστά είπε στις δηλώσεις του – που δεν μπορεί να κοντράρει τον Ολυμπιακό με τέτοια απόδοση. Οι 13 άσοι (οι 5 του Ιντάλγκο που έφτασε τους 55 στο πρωτάθλημα κι έχει έναν ανά σετ!) με μόλις 8 χαμένα σέρβις και με συνολικά 6 λάθη στην επίθεση σε τρία σετ, δεν αφήνουν περιθώριο να διεκδικήσεις κάτι.

Ουσιαστικά τα δύο παιχνίδια των δύο ομάδων είναι μια πρώτης τάξεως προετοιμασία για το Κύπελλο που θα κριθεί ο πρώτος εγχώριος τίτλος στη σεζόν.

ΥΓ: Όποιος έχει τη δυνατότητα, να τσεκάρει τα παιχνίδια της Λούμπε κόντρα στη Βερόνα για τα προημιτελικά του ιταλικού πρωταθλήματος. Η Βερόνα προηγείται με 2-0 στη σειρά και είναι πια το μεγάλο φαβορί για πρόκριση στα ημιτελικά με ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντα όπως οι Κεϊτά, Μόζιτς και Σαπόσκοφ (ο Ρώσος έχει κλείσει στη Μόντενα για την επόμενη σεζόν) και καταπληκτική άμυνα. Πάει να πετύχει κάτι σπουδαίο απέναντι στη μόνιμη πρωταθλήτρια Ιταλίας…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μεντιλίμπαρ: Σεβαστήκαμε την Άστον Βίλα και ήμασταν θαρραλέοι, είμαι περήφανος για την ομάδα μου

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δήλωσε περήφανος για τον αγωνιστικό χαρακτήρα των παικτών του και το θάρρος που έδειξαν στο Μπέρμιγχαμ σε μια θρυλική βραδιά για τον σύλλογο, ενώ ξεκαθάρισε πως ακόμα δεν έχει τελειώσει κάτι

Άστον Βίλα – Ολυμπιακός 2-4: Τα highlights από τη μυθική ερυθρόλευκη νίκη στον πρώτο ημιτελικό του Conference (vid)

Δείτε ξανά και ξανά την τεσσάρα του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ και τη μυθική εμφάνιση της ομάδας του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που έκανε το πρώτο βήμα πρόκρισης στον τελικό του Conference

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την ξεφτίλισε και θα ήταν ήδη Βερολίνο αν δεν τον είχαν ληστέψει

Με τον αρχηγό παρόντα η πεινασμένη αγέλη έκανε μια χαψιά τους Καταλανούς και θα ετοίμαζε βαλίτσες για το Βερολίνο αν δεν είχε μεσολαβήσει η ληστεία μετά φόνου στο Game 3 - MVP ο τρομερός ΜακΚίσικ, Μιλουτίνοφ και Φαλ πάτησαν σαν μυρμήγκια τους αντιπάλους τους και κάπως έτσι οι Ερυθρόλευκοι πέτυχαν τη 2η ευρύτερη νίκη στην ιστορία τους σε πλέι οφ Euroleague