16.8 C
Athens

Η Αγγλία καθάρισε τους Ιταλούς με ρεκόρ Κέιν, τέσσερα η Πορτογαλία στο ντεμπούτο του Μαρτίνεθ

Η Αγγλία κατάφερε να κερδίσει μετά από 11 χρόνια την Ιταλία στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2024 - Βραδιά ρεκόρ για Κέιν και Ρονάλντο, έλαμψε ο ταλαντούχος Χόιλουντ με χατ τρικ στο νικηφόρο 3-1 της Δανίας κόντρα στη Φινλανδία

Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια από την τελευταία φορά που η Αγγλία επικράτησε της Ιταλίας αλλά η άσχημη παράδοση ήρθε να σπάσει το βράδυ της Πέμπτης (23/3) στη Νάπολη.

Οι Άγγλοι επιβλήθηκαν με 1-2 των Ιταλών και έκαναν ποδαρικό με το δεξί στην προκριματική φάση του Euro 2024. H ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έκανε ένα φοβερό πρώτο μέρος και προηγήθηκε δίκαια με τον Ράις για να ακολουθήσει η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Χάρι Κέιν σε παράβαση που κέρδισε ο ίδιος για να σκοράρει το 54ο γκολ του και να γράψει ιστορία με την εθνική Αγγλίας: ξεπέρασε τον Γουέιν Ρούνεϊ και είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του ομάδας.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης προσπάθησε να αντιδράσει στο δεύτερο μέρος αλλά μεγάλες ευκαιρίες δεν έφτιαξε με εξαίρεση τη φάση του γκολ στο 56′ όταν ο Πελεγκρίνι βρήκε κάθετα τον Ρετέγκι κι αυτός με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα σκοράροντας στο ντεμπούτο του με την εθνική Ιταλίας (Αργεντίνος επιθετικός που παίζει στην Τίγκρε με ιταλικό διαβατήριο).

Η Αγγλία άντεξε στο τελευταίο δεκάλεπτο με δέκα παίκτες λόγω της σωστής αποβολής του Σο κι έκανε καθοριστικό βήμα από την πρεμιέρα για την κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων του 3ου ομίλου.

Το ντεμπούτο του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στον πάγκο της Πορτογαλίας συνοδεύτηκε από μια καταιγιστική – αλλά αρκετά αναμενόμενη – τεσσάρα απέναντι στο Λιχτενστάιν (4-0).

O Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε ιστορία καθώς έφτασε τις 197 διεθνείς συμμετοχές ενώ σκόραρε δύο γκολ στο δεύτερο μέρος: στο 51′ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και στο 63′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ όπως έκανε και στο τελευταίο του παιχνίδι με την Αλ Νασρ.

Παράλληλα έφτασε τα 100 γκολ σε επίσημες διοργανώσεις με την εθνική Πορτογαλίας η οποία έβαλε τους πρώτους της τρεις βαθμούς στο σακούλι για τον 10ο όμιλο. Το ίδιο έκανε και η Βοσνία που επικράτησε με 3-0 της Ισλανδίας ενώ στο άλλο παιχνίδι Σλοβακία και Λουξεμβούργο κόλλησαν στο 0-0.

Για τον 8ο όμιλο η Δανία με πρωταγωνιστή τον ταλαντούχο επιθετικό Ράσμους Χόιλουντ επιβλήθηκε με 3-1 της Φινλανδίας στο Πάρκεν και μπήκε με το δεξί. Ο φορ της Αταλάντα πέτυχε χατ τρικ με καταπληκτικές εκτελέσεις και συνδύασε το ντεμπούτο του ως βασικός με τα πρώτα του γκολ με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2024: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 1ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Ιταλία – Αγγλία 1-2 (56′ Ρετέγκι / 13′ Ράις, 44′ πεν. Κέιν)

Βόρεια Μακεδονία – Μάλτα 2-1 (66′ Ελμάς, 72′ Τσουρλίνοφ / 86′ Γιανίκ)

Ρεπό: Ουκρανία

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Καζακστάν – Σλοβενία 1-2 (24′ Σαμορόντοφ / 47′ Μπρέκαλο, 78′ Βιπότνικ)

Δανία – Φινλανδία 3-1 (21′, 82′, 90+3′ Χόιλουντ / 53′ Άντμαν)

Άγιος Μαρίνος – Βόρεια Ιρλανδία 0-2 (24′, 55′ Τσαρλς)

10ος ΟΜΙΛΟΣ

Σλοβακία – Λουξεμβούργο 0-0

Πορτογαλία – Λιχτενστάιν 4-0 (8′ Κανσέλο, 47′ Μπερνάρντο Σίλβα, 51′ πεν., 63′ Ρονάλντο)

Βοσνία – Ισλανδία 3-0 (14′, 40′ Κρούνιτς, 63′ Ντέντιτς)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς