24.2 C
Athens

Η νέα πραγματικότητα του «μέχρι τέλους»: Ο ένας ψάχνει κίνητρα και ο άλλος κάνει τον σταυρό του

Ο Mythbuster αποκαλύπτει για τον ανομολόγητο φόβο των Πρασίνων, αλλά και το μοναδικό πράγμα που μπορούν να κάνουν αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να βρει κίνητρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το σημερινό - βαθμολογικά αδιάφορο - ντέρμπι ως «κομβικής σημασίας»

Αν εμφανιζόταν κάποιος την ιστορική βραδιά της αποχώρησης από το ΟΑΚΑ που θα συστηνόταν ως «άνθρωπος που έρχεται το μέλλον» και διαβεβαίωνε τον κόσμο του Ολυμπιακού πως στη μετά «μέχρι τέλους» εποχή η ομάδα τους θα μετρούσε 11 σερί νίκες επί του Παναθηναϊκού, δεν θα γινόταν πιστευτός ακόμα κι αν είχε τη δυνατότητα να προσκομίσει ως τεκμήρια τα δημοσιεύματα μετά από κάθε αγώνα.

Το ημερολόγιο γράφει 19 Μαρτίου 2023 και μέσα σε ενάμισι χρόνο από την επιστροφή τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι Ερυθρόλευκοι έχουν κατακτήσει ένα νταμπλ και πάνε για το δεύτερο, έχουν πανηγυρίσει ένα Σούπερ Καπ, έφτασαν ένα σουτ μακριά από τον περυσινό τελικό της Euroleague και θεωρούνται ακλόνητο φαβορί για μια θέση στην τετράδα του Κάουνας που θα διεκδικήσει την κούπα του 2023.

Κυρίως όμως, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έχουν να καμαρώνουν για το μεγαλύτερο, το πιο αδιανόητο ρεκόρ στην μπασκετική ιστορία των δυο αιωνίων. Το 11-0 σε βάρος του ΠΑΟ, με πιο πρόσφατη νίκη αυτή στον ημιτελικό του κυπέλλου. Με Έλληνες διαιτητές, με ξένους διαιτητές, εντός έδρας, εκτός έδρας, σε ουδέτερη έδρα.

 

Μάλιστα, οι πρώτοι εξακολουθούν – στο μέτρο του δυνατού βεβαίως – να αποδεικνύονται… γουρλήδες για τους Πράσινους, αφού με κάποιον περίεργο (αλλά όχι και ανεξήγητο) τρόπο μπορούν με την παρουσία τους να εγγυώνται «ντέρμπι» με σχετικά κλειστό σκορ. Επίσης, δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός πως η μοναδική νίκη του Παναθηναϊκού τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ήρθε σε αγώνα πρωταθλήματος. Εκεί όπου ο Σάσα Βεζένκοφ δέχτηκε την πρώτη τεχνική ποινή της καριέρας του, σε μια φάση που δεν του δόθηκε ένα εξόφθαλμο φάουλ στον αιφνιδιασμό…

Η ήττα εκείνη μοιάζει σήμερα με στατιστικό λάθος. Η αγωνιστική διαφορά των δυο αιωνίων είναι τόσο μεγάλη ώστε οι στοιχηματικές εταιρίες να δίνουν απόδοση ακόμα και κάτω του 1,50 στο διπλό των Πειραιωτών. Ίσως να ήταν και χαμηλότερη αν ο Ολυμπιακός είχε κάποιο ουσιαστικό κίνητρο για νίκη, αν δηλαδή διακυβευόταν κάτι για τον ίδιο.

Τέτοιο πράγμα όμως δεν ισχύει. Προερχόμενοι από ένα μακρύ αλέ ρετούρ στο Κάουνας οι παίκτες του Μπαρτζώκα καλούνται να επινοήσουν… αυτοσχέδια κίνητρα, είτε για στατιστικούς λόγους είτε για λόγους πρεστίζ. Στην καλύτερη περίπτωση γι’ αυτούς, το 11-0 θα γίνει 12-0, ουδείς θα εκπλαγεί και η ζωή θα συνεχιστεί. Στη χειρότερη, το σερί θα διακοπεί στο πιο «ιδανικό» – ένεκα βαθμολογικής αδιαφορίας – τάιμινγκ και θα ετοιμαζόμαστε για μια δυναμική «απάντηση» στο επόμενο συναπάντημα, αυτό της 31ης Μαρτίου στο ΣΕΦ.

Ο αστερίσκος-παράσημο και το πιθανό δίλημμα μεταξύ (γρουσούζικης) πρωτιάς και «στρατηγικής επιλογής»

Για τον ΠΑΟ πάλι, τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά. Παρότι κλειδωμένοι στη 2η θέση, οι παίκτες του Σερέλη είναι φορτωμένοι με ένα «πρέπει» να, με το συμπάθιο κιόλας. Διότι όλοι γνωρίζουν πως αν γίνει το 12-0, τότε θα είναι πολύ κοντά και η 13η αλλά και η 14η σερί ήττα, αφού τα δυο επόμενα ματς για Euroleague και τελικούς Basket League θα γίνουν στο φλεγόμενο ΣΕΦ.

Οι πιο ρεαλιστικές ελπίδες για τον Παναθηναϊκό βασίζονται αποκλειστικά στη βαθμολογική αδιαφορία του Ολυμπιακού. Με τη διαφορά των δυο ομάδων σε όλους τους τομείς να δίνει νέα διάσταση στο χάος, οι Πράσινοι κάνουν τον σταυρό τους μην τυχόν οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίσουν το ματς σαν από αυτά που δίνουν πρόκριση ή τίτλο. Ή απλώς να μη θυμηθούν όσα βίωνε ο οργανισμός για σχεδόν μιάμιση δεκαετία από το καθεστώς του «φάρου». Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο με μια θεϊκή/μεταφυσική παρέμβαση θα μπορούσε η ομάδα του Σερέλη να αποφύγει ένα ακόμη αγωνιστικό χαστούκι…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του αθηναϊκού ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League

Λαμία – ΠΑΟΚ 1-1: Ιστορικός βαθμός για τους Φθιώτες, ο Σβαμπ έσωσε τα προσχήματα στο 90+10′

Η Λαμία πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της βαθμό από τον ΠΑΟΚ και θα μπορούσε να έχει νικήσει κιόλας αν ο διαιτητής Κατσικογιάννης δεν έκανε τα πάντα προκειμένου να σπρώξει τους Θεσσαλονικείς

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

Παρακολουθήστε τη live περιγραφή του αγώνα Λαμία - ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League