19.9 C
Athens

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-0: Ο Πινέιρο αποφάσισε… «Χ»!

Σε μια φάση από αυτές που είναι πάντα στην κρίση του διαιτητή, ο Πορτογάλος θεώρησε ότι έπρεπε να ακυρωθεί το γκολ του Βρουσάι για οφσάιντ του Ελ Αραμπί (που δεν ήρθε σε επαφή με την μπάλα) - Βράζουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού για την απόφαση του Πινέιρο

Ο «καταιγιστικός» Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 0-0 με τον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Super League. Οι Ερυθρόλευκοι παρέμειναν 5 βαθμούς μακριά από τους Πράσινους και στην 3η θέση, έχοντας 50 πόντους σε 24 παιχνίδια (14-8-2) έναντι 55 των αντιπάλων τους (17-4-3).

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της αναμέτρησης, χάνοντας σωρεία κλασικών ευκαιριών (μοιραίος ο Κανός), ενώ στο 89′ πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ με τον Μάριο Βρουσάι, το οποίο δεν μέτρησε μέσω VAR για οφσάιντ του… Γιουσέφ Ελ Αραμπί στην αρχή της φάσης, με τον Μαροκινό σέντερ φορ να μην έρχεται καν σε επαφή με την μπάλα. Το ματς διεκόπη για περίπου έξι λεπτά, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και να διαμαρτύρεται έντονα στον Πορτογάλο διαιτητή Ζοάο Πινιέιρο, ο οποίος πήγε να δει τη φάση στο μόνιτορ και έκρινε πως υπάρχει παράβαση…

Μία ομάδα υπήρχε στο Καραϊσκάκης και αυτός ήταν ο Ολυμπιακός, που είχε δοκάρι με τον Σεντρίκ Μπακαμπού (4′) και τον Σέρτζι Κανός να χάνει τρεις κλασικές ευκαιρίες (34′, 52′, 82′). Οι Ερυθρόλευκοι μέτρησαν 14 τελικές προσπάθειες έναντι 4 των Πράσινων, που είχαν οριακά υπέρ τους το ποσοστό κατοχής μπάλας (45%-55%). Ο Παναθηναϊκός είχε βασικό στόχο να μη χάσει και τα κατάφερε έχοντας μόλις δύο ευκαιρίες για γκολ. Στο 14′ με τον Παλάσιος και το 79′ με τον Σπόραρ.

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και τον Χάμες Ροντρίγκες να μένει τελικά εκτός 20άδας λόγω μυϊκών ενοχλήσεων. Τη θέση του στην εντεκάδα πήρε ο Κώστας Φορτούνης. O Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Μπα και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Μπιέλ (δεξιά) και Κανός (αριστερά) βρέθηκαν στις δύο πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής, με τους Φορτούνη και Μπακαμπού στη γραμμή κρούσης. Στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδας ήταν οι Τζολάκης, Ραμόν, Ελ Αραμπί, Βρουσάι, Μασούρας, Κασάμι, Βαλμπουενά, Σαμασέκου και Ντόη.

Από την πλευρά του, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με σύστημα 4-3-3. Ο Μπρινιόλι κάθισε στο τέρμα, με τους Βαγιαννίδη, Σένκεφελντ, Σάρλια και Χουάνκαρ στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αντίστοιχα. Οι Ρούμπεν (εξάρι), Μπερνάρ (δεξιός εσωτερικός μέσος) και Κουρμπέλης (αριστερός εσωτερικός μέσος) αποτέλεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή. Ο Παλάσιος κάλυψε τη δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Μαντσίνι την αριστερή και ο Ιωαννίδης έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης. Στον πάγκο των φιλοξενούμενων βρέθηκαν οι Λοντίγκιν, Πούχατς, Κλάινχαϊσλερ, Σπόραρ, Σάντσες, Τσέριν, Τσόκαϊ, Μάγκνουσον και Κώτσιρας.

Ανώτερος ο Ολυμπιακός, πίεσε και έκλεισε στο καβούκι του τον Παναθηναϊκό

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ετοίμασαν ένα εκπληκτικό κορεό με την Ακρόπολη και τον «κατακόκκινο» χάρτη της Ελλάδας. Η σέντρα καθυστέρησε περίπου για ένα εξάλεπτο λόγω καπνογόνων. Η ατμόσφαιρα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν εντυπωσιακή. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Με την ορμή της έδρας, ο Ολυμπιακός απείλησε μόλις στο 4ο λεπτό. O Σάρλια έκανε το λάθος έπειτα από την πίεση ψηλά των Πειραιωτών, ο Μπακαμπού κέρδισε την μπάλα και έδωσε στον Φορτούνη, ο οποίος έβγαλε τον Κονγκολέζο σε πλάγιο τετ α τετ, με τον σέντερ φορ του Ολυμπιακού να μη σουτάρει «γεμάτα» με το δεξί (από θέση μέσα δεξιά εντός της μεγάλης περιοχής) και να στέλνει την μπάλα στο αριστερό δοκάρι. Στην εξωτερική πλευρά του αριστερού δοκαριού, για την ακρίβεια.

Ο Ολυμπιακός είχε μπει δυνατά και διατηρούσε τον έλεγχο του ρυθμού και του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει με ασφάλεια την μπάλα λόγω της πίεσης που ασκούσαν οι Ερυθρόλευκοι. Στο 14′, οι Πράσινοι απείλησαν για πρώτη φορά όταν ο Μαντσίνι με διαγώνια πάσα από το κέντρο τροφοδότησε τον Παλάσιος στα δεξιά, με τον Αργεντινό εξτρέμ να περνάει στο σπριντ τον Ρέαμπτσιουκ και να σουτάρει διαγώνια με το δεξί, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη. Ο Ολυμπιακός είχε βρεθεί ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και δέχθηκε φάση στην πλάτη της άμυνάς του.

Μετά το «εκρηκτικό» πρώτο δεκάλεπτο που είχε στο ματς, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να διατηρήσει την ίδια ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι του, αλλά δεν ήταν εύκολο. Ο Παναθηναϊκός, πάντως, είχε ισορροπήσει και προσπαθούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις, έχοντας ανούσια εδαφική υπεροχή για ένα περίπου εικοσάλεπτο. Στο 24′, ο Μαντσίνι από θέση οφσάιντ βγήκε τετ α τετ με τον Πασχαλάκη, ο οποίος απέκρουσε και στη συνέχεια ο δεύτερος βοηθός ύψωσε τη σημαία, προκαλώντας εκνευρισμό στις εξέδρες. Το ντέρμπι είχε δυνατές μονομαχίες και έπεφταν κορμιά στο χορτάρι. Οι ευκαιρίες, όμως, ήταν λιγοστές. Από μία η κάθε ομάδα και είχαμε συμπληρώσει μισή ώρα αγώνα.

Ο Κανός έχασε την ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου

Ο Ολυμπιακός έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς στο 34′. Ο Φορτούνης εκτέλεσε το φάουλ από αριστερά, ο Εμβιλά έκανε την κεφαλιά – πάσα στο ύψος της μεγάλης περιοχής και προς τα δεξιά, η μπάλα πέρασε από τον Μπακαμπού και κατέληξε στον Κανός, ο οποίος μόνος του από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα άουτ, δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Μπρινιόλι, ο οποίος είχε πέσει από την άλλη πλευρά. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός αιφνιδιάστηκε, αλλά έπρεπε να έχει καλύτερο τελείωμα στη φάση. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει και στο 38′ απείλησε ξανά. Ο Ροντινέι επιχείρησε την κούρσα από τα δεξιά και σύγκλινε προς τα μέσα. Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Σένκεφελντ, ο Μπιέλ έγινε κάτοχος μέσα στην περιοχή από τα δεξιά, αλλά έκανε ένα πολύ κακό γύρισμα, καθώς αντίπαλος έβαλε την κόντρα και η μπάλα απομακρύνθηκε.

Στο 42′, ο Ολυμπιακός βγήκε γρήγορα στην αντεπίθεση, αλλά το δεξί σουτ του Μπιέλ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής δεν ήταν δυνατό και μπλόκαρε εύκολα ο Μπρινιόλι. Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μονίμως σε θέση άμυνας και προσπαθούσε να βάλει δύσκολα στους γηπεδούχους κυρίως μέσω αντεπιθέσεων. Στο 45′ και ύστερα από φάση διαρκείας, ο Ροντινέι επιχείρησε σουτ με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Μπρινιόλι μπλόκαρε ξανά. Νωρίτερα, ο Ρέαμπτσιουκ είχε κάνει επικίνδυνο γύρισμα από τα αριστερά και ο Σάρλια την τελευταία στιγμή απομάκρυνε την μπάλα προ του Μπακαμπού. Ένα ήταν το λεπτό των καθυστερήσεων και το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ, με τον Ολυμπιακό να είναι ανώτερος. Οι τελικές προσπάθειες ήταν 4-1 (2-0 στον στόχο) και το ποσοστό κατοχής μπάλας, πλασματικό, υπέρ του Παναθηναϊκού (40%-60%). Εντύπωση προκάλεσε η διαφορά στα φάουλ, με τους γηπεδούχους να έχουν 14 και τους φιλοξενούμενους μόλις 5…

Δεν ήταν η ημέρα του Κανός

Χωρίς αλλαγές άρχισε το δεύτερο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός διατήρησε τον έλεγχο και στο 50′ απείλησε ξανά με τον Κανός, ο οποίος επιχείρησε δεξί φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Μπρινιόλι. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός έχασε μία ακόμα τεράστια ευκαιρία στο 52′. Ο Κανός έκλεψε την μπάλα από τον Βαγιαννίδη, μπήκε στην περιοχή από αριστερά, καθυστέρησε να πλασάρει και στη συνέχεια σούταρε με το δεξί, η μπάλα κόντραρε στον δεξιό μπακ των φιλοξενούμενων και κατέληξε, σαδιστικά, κόρνερ.

Μία ομάδα υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο και οι οπαδοί των Ερυθρόλευκων δεν σταμάτησαν να την επευφημούν. Ο Μπρινιόλι έκανε συνεχώς καθυστερήσεις και στο 56′ πήρε κίτρινη κάρτα, καθώς αργούσε συστηματικά να εκτελέσει ελεύθερο και να δώσει συνέχεια στο ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε περάσει τη σέντρα στο δεύτερο ημίχρονο και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ο Ολυμπιακός ήταν «καταιγιστικός» στην επανάληψη. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε δει το πρόβλημα της ομάδας του και έκανε διπλή αλλαγή, με τον Σπόραρ να αντικαθιστά τον Ιωαννίδη και τον Κώτσιρα τον Βαγιαννίδη, στο 60′ και το 61′, αντίστοιχα.

Οι φιλοξενούμενοι ξεμύτισαν για πρώτη φορά από την περιοχή τους στο 62′, κερδίζοντας φάουλ στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Μάλιστα, μετά την εκτέλεση του Μπερνάρ, ο Σένκεφελντ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και πλάσαρε με το δεξί στο δεύτερο δοκάρι, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Η πρώτη καλή στιγμή του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο δεν μέτρησε, καθώς ο Ολλανδός στόπερ είχε υποδειχθεί σωστά σε θέση οφσάιντ.

Στο 68′, ο Ολυμπιακός κυκλοφόρησε υπέροχα την μπάλα. Ο Φορτούνης έκανε «σκαφτή» πάσα στον Ροντινέι, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά, επιχείρησε να κάνει κάτι σαν γύρισμα προς τον Μπακαμπού, αλλά του βγήκε σε πλασέ και κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μασούρας αντικατέστησε τον Μπιέλ και στο 69′ ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Μπακαμπού.

Στο 70′, ο Κουρμπέλης ξάπλωσε στο κέντρο και ο διαιτητής Πινιέιρο σταμάτησε επίθεση του Ολυμπιακού προς τη μεγάλη περιοχή, σε κατάσταση 6 εναντίον 4. Αν είναι δυνατόν… Ο Παναθηναϊκός έπαιξε ξεκάθαρα για να μη χάσει στο Καραϊσκάκης και έκανε διαρκώς καθυστερήσεις. Στο 73′, ο Πούχατς πήρε τη θέση του Χουάνκαρ, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε πολύ από την πλευρά του, ενώ ο Τσέριν αντικατέστησε τον Κουρμπέλη. Στο ίδιο λεπτό (73′), ο Μασούρας «μπούκαρε» στην περιοχή από αριστερά και πλάσαρε με το δεξί, με την μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτυών. Στο 75′, ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Παπασταθόπουλος πήρε τη γυριστή κεφαλιά και ο Μπρινιόλι έδιωξε σε κόρνερ με το αριστερό χέρι. Στο 76′, ο Σπόραρ έκανε το γύρισμα στον Τσέριν, ο οποίος σούταρε από το ύψος της περιοχής με το αριστερό και η μπάλα έφυγε άουτ.

Βρήκε τη λύτρωση, αλλά ο VAR την πήρε πίσω

Το παιχνίδι κρεμόταν σε μία κλωστή. Οι τελικές προσπάθειες στο 77′ ήταν 10-3. Ο Κανός είχε μετατοπιστεί δεξιά και ο Μασούρας έπαιζε αριστερά. Στο 79′, ο Παναθηναϊκός έχασε τεράστια ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Μετά τη σέντρα του Πούχατς από αριστερά, η μπάλα πέρασε από τον Μπα (έκανε κάκιστη εκτίμηση της φάσης) και ο Σπόραρ έγινε αποδέκτης στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Σλοβένος επιθετικός σούταρε διαγώνια με το δεξί και η μπάλα «έξυσε» το δεξί δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη.

Στο 81′, ο Μίτσελ έκανε ακόμα δύο αλλαγές. Ο Ραμόν πήρε τη θέση του Ρέαμπτσιουκ και ο Βαλμπουενά αντικατέστησε τον Φορτούνη. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και έχασε μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία στο 82′. Ο Μασούρας έβαλε την κόντρα σε απομάκρυνση του Σένκεφελντ, ο Ελ Αραμπί έστρωσε την μπάλα στον Κανός, αλλά ο Ισπανός καθυστέρησε στο ύψος του πέναλτι, ενώ γλίστρησε κάνοντας «τσαφ» και το πλασέ του με το αριστερό ήταν κακό, για να μπλοκάρει εύκολα ο Μπρινιόλι. Στο 86′, ο ΘΡΥΛΟΣ απείλησε ξανά, όταν ο Χουάνγκ «γέμισε» προς την περιοχή, ο Ελ Αραμπί πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, αλλά δεν τη βρήκε «γεμάτα» με το δεξί και μπλόκαρε ο Ιταλός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού.

Στο 88′, ο Βρουσάι πήρε τη θέση του Κανός και ο Τσόκαϊ του Μπερνάρ. Και ο Βρουσάι πέτυχε γκολ στο 89′ με δεξί διαγώνιο σουτ εντός περιοχής, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα. Ο Πούχατς έκανε κακό διώξιμο με το κεφάλι σε διεκδίκηση με τον Βαλμπουενά, η μπάλα πήγε στον Βρουσάι που μπήκε από τα δεξιά στην περιοχή, σούταρε και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Έξι ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων και στο 90’+2′ ο Πινιέιρο πήγε να δει το μόνιτορ για το αν στην κεφαλιά του Παπασταθόπουλου προς τον Βαλμπουενά, ο Ελ Αραμπί είναι σε θέση οφσάιντ και επηρεάζει τη φάση. Και στο 90’+3′, το γκολ δεν μέτρησε λόγω οφσάιντ στον Ελ Αραμπί, ο οποίος δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με την μπάλα, αλλά υποδείχθηκε οφσάιντ.

Το ματς άρχισε ξανά στο 90’+6′, καθώς είχε κατέβει κάτω ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, για να διαμαρτυρηθεί, δεχόμενος την κίτρινη κάρτα του Πορτογάλου διαιτητή. Στο 90’+9′, ο Ολυμπιακός έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Παπασταθόπουλου με δεύτερη κίτρινη κάρτα, καθώς ο Έλληνας στόπερ ανέκοψε επίθεση των αντιπάλων με το χέρι. Ο Πορτογάλος σφύριξε τη λήξη στο 90’+14′ και οι δύο «αιώνιοι» ήρθαν ισόπαλοι χωρίς σκορ στο Καραϊσκάκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ:

Διαιτητής: Ζοάο Πινιέιρο (Πορτογαλία)
Βοηθοί: Μπρούνο Ζεζούς (Πορτογαλία), Λουσιάνο Μαΐα (Πορτογαλία)
Τέταρτος: Κωνσταντίνος Περράκης (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής VAR: Φάμπιο Μέλο (Πορτογαλία)
Διαιτητής AVAR: Ανδρέας Μεϊντανάς (ΕΠΣ Αχαΐας)

Κίτρινες κάρτες: 62′ Χουάνγκ, 64′ Παπασταθόπουλος, 90’+1′ Βρουσάι, 90’+14′ Ροντινέι / 56′ Μπρινιόλι, 74′ Ρούμπεν, 90’+7′ Πούχατς

Κόκκινη κάρτα: 90’+9′ Παπασταθόπουλος (δεύτερη κίτρινη)

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Μπα, Ρέαμπτσιουκ (81′ Ραμόν), Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ, Μπιέλ (68′ Μασούρας), Κανός (88′ Βρουσάι), Φορτούνης (81′ Βαλμπουενά), Μπακαμπού (69′ Ελ Αραμπί).

Παναθηναϊκός (Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης (61′ Κώτσιρας), Σένκεφελντ, Σάρλια, Χουάνκαρ (73′ Πούχατς), Ρούμπεν, Μπερνάρ (88′ Τσόκαϊ), Κουρμπέλης (73′ Τσέριν), Παλάσιος, Ιωαννίδης (60′ Σπόραρ), Μαντσίνι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς