23.5 C
Athens

No more mr. Nice Guy: Ο Κώστας Παπανικολάου είναι – και φαίνεται – ο αρχηγός της αγέλης

Ο Γιώργος Χαλάς γράφει ΕΥΘΕΩΣ για το πώς ο «Κωστάκης» γίνεται «Κωστάρας» ενστερνιζόμενος τον ρόλο του πραγματικού αρχηγού: αυτού που εμπνέει τους συμπαίκτες και σκορπά τρόμο στους αντιπάλους του

Το 2009 ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόκτηση ενός ψηλόλιγνου παιδιού που μόλις είχε πάρει τα πρώτα επαγγελματικά λεπτά συμμετοχής του με τον Άρη. Εκείνο το καλοκαίρι ο Κώστας Παπανικολάου είχε μόλις κλείσει τα 19, φροντίζοντας να τον μάθει όλη η Ευρώπη: MVP της εθνικής Ελλάδας U20 που πήρε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό της Ρόδου και πρωταγωνιστής στο αργυρό μετάλλιο που πήρε η εθνική U19 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Δεκατρία και κάτι χρόνια μετά ο Παπανικολάου βρίσκεται ακόμα στο ίδιο στρατόπεδο. Έχοντας ανέβει με κόπο όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας, το φανταράκι του 2009 έφτασε πλέον στον βαθμό του… ταγματάρχη, παίρνοντας τη σκυτάλη που για χρόνια κρατούσε ο Βασίλης Σπανούλης, σχεδόν πάντα με τη βοήθεια του Γιώργου Πρίντεζη. Οι δυο ιστορικοί αρχηγοί του Ολυμπιακού κρέμασαν τη στολή τους, αλλά ο φόβος «και τώρα τι θ’ απογίνουμε;» έχει πάψει να υπάρχει καιρό τώρα.

Από εκείνη τη χρυσή ομάδα του 2009, μόνο οι δυο Κωστήδες του Θρύλου κατάφεραν να παίξουν μπάσκετ σε τοπ επίπεδο και να απασχολούν ακόμα και σήμερα ολόκληρη την μπασκετική Ευρώπη. Ο Σαρικόπουλος, ο Γιάνκοβιτς, ο Κασελάκης, ο Μάντζαρης, ο Μπόγρης και ο Παππάς έκαναν ο καθένας την πορεία του, αλλά ουδείς έφτασε στο επίπεδο του Παπανικολάου και του Σλούκα έστω και για μια σεζόν.

Κι αν για τον Σλούκα η ταμπέλα του «ηγέτη» ήταν κάτι συνηθισμένο, για τον «Παπ» δεν ίσχυε ποτέ κάτι τέτοιο. Πιθανόν να μη φανταζόταν ούτε ο ίδιος ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα καλούταν να παίξει τον κόντρα ρόλο του αρχηγού στην ομάδα της καρδιάς του. Το τρομερό ωστόσο είναι πως κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι στα 32 (προς 33) του ο Κώστας θα γύριζε το ρολόι ακριβώς μια δεκαετία πίσω: οι αριθμοί της φετινής σεζόν του στην Ευρωλίγκα συγκρίνονται μονάχα με εκείνη που σημαδεύτηκε από το θρυλικό back to back του Λονδίνου.

Στις αρχές του μήνα έγραφα στα social πως ειδικά μέσα στο 2023 βλέπουμε την πληρέστερη βερσιόν του Παπανικολάου σε ολόκληρη την καριέρα του. Για χρόνια ο Κωστής ήταν το τυπικό παράδειγμα του παίκτη που σκιζόταν για την ομάδα, κάνοντας κάθε πιθανή και απίθανη δουλειά πάνω στο παρκέ. Η επιτομή του αλτρουϊσμού, το φωτεινό παράδειγμα του ανθρώπου που… χέστηκε για τη δόξα του σκόρερ και του MVP. Το καλό παιδί, το μονίμως χαμογελαστό παιδί, ο (καλώς εννοούμενος) χαβαλές, το μακράν μεγαλύτερο πειραχτήρι.

Καλά και άγια όλα τα παραπάνω, όμως για να γίνει κάποιος πραγματικός αρχηγός, από αυτούς που εμπνέουν τους υπόλοιπους με το παράδειγμά τους, θα πρέπει να βγαίνει μπροστά στα ζόρικα. Να ηγείται, να τραβάει τους άλλους μαζί του, ακόμα και να ρίχνει και μια φάπα που λέει ο λόγος. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν το λέει μόνο ο λόγος: ο Αγραβάνης πίστεψε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να προκαλεί τους πρώην συμπαίκτες του χωρίς να τρέχει μία.

Το Athlosnews.gr ήταν αυτό που έγραψε πρώτος για το βρώμικο χτύπημα του νυν παίκτη του ΠΑΟ στον Παπανικολάου, φάση που την ανέλυσα μέσα από το ΕΥΘΕΩΣ Live την περασμένη Κυριακή στο ΑΘΛΟΣ TV. Ο περυσινός Παπανικολάου πιθανότατα να άφηνε αναπάντητη την πρόκληση του Αγραβάνη, όπως (πολύ σωστά) έκανε με τον Μπέικον πέρυσι στα πλέι οφ.

Ο φετινός Παπανικολάου όμως είναι αρχηγός της αγέλης, όπως έχει χαρακτηρίσει την ομάδα του Μπαρτζώκα ο Τόμας από τα… Καμίνια. Και δεν υπήρχε καλύτερος και πιο πειστικός τρόπος από το να στείλει μέσω Αγραβάνη το μήνυμα «αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσατε». Λες και διάβασε πρόσφατα το No more mr. Nice Guy, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις συμβουλές του Robert Glover. Ο Κώστας είναι εκ γενετής «καλό παιδί» που δεν πρόκειται να αλλάξει χαρακτήρα στην κανονική του ζωή. Μέσα στο γήπεδο όμως, υπάρχει μια άλλη ζωή και εκεί έπρεπε να γίνει ρεκτιφιέ.

Ο εριστικός και φαφλατάς Αγραβάνης (νομίζω ότι ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να διαψεύσει τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, ειδικά μετά απ’ όσα είχε πει για τον Παπαπέτρου, το Μέχρι Τέλους κλπ) ήταν ο πρώτος που έζησε κυριολεκτικά στο πετσί του τον νέο αρχηγό του Ολυμπιακού. Μεταφορικά, τον έζησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Euroleague η Βαλένθια το βράδυ της Παρασκευής.

Γι’ αυτό έγινε έξαλλος ο Παπανικολάου: Το βρώμικο χτύπημα του Αγραβάνη για το οποίο δεν μίλησε κανείς (vid)

Παρότι η στατιστική εξακολουθεί να μην έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να αξιολογεί επαρκώς όσα κάνουν στο γήπεδο παίκτες όπως ο Παπανικολάου και ο Γουόκαπ, ο αρχηγός ήταν χθες ο MVP και πρώτος σκόρερ των νταμπλούχων. Επιπλέον, ήταν εκείνος που έριξε την τελευταία μαχαιριά στο κορμί των Ισπανών όταν μπουμπούνισε το 4ο τρίποντό του στη βραδιά στα 39” πριν τη λήξη (78-88).

Ως αρχηγός, δεν θα πρέπει μονάχα να εμπνέεις τον σεβασμό στους συμπαίκτες του, αλλά ενίοτε και τον τρόμο στους αντιπάλους σου. Κάπως έτσι, ο «Κωστάκης» γίνεται «Κωστάρας» και αλίμονο σε όποιον τολμήσει να πειράξει τον ίδιο ή κάποιο από τα «παιδιά» του. Όπως είπε και ο Σάσα Βεζένκοφ μετά το επικό ματς στη Φοντέτα «ο Παπανικολάου είναι πλέον ο μπαμπάς μας». Και ως σωστός και συνειδητοποιημένος πατέρας πήρε τα παιδιά του από το χέρι στα δύσκολα και τα οδήγησε στο πιο τρελό διπλό της σεζόν. Δυο επιστροφές από το -15 που στο τέλος έγιναν άνετη νίκη μέσα στο «εξοχικό», εκεί όπου ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει ποτέ…

ΥΓ. 46,8% στο τρίποντο έχει στις πρώτες 25 αγωνιστικές ο Παπανικολάου, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 48% του σεσημασμένου εκτελεστή Άλεκ Πίτερς. Όσο για το PIR του, είναι το δεύτερο υψηλότερο της καριέρας του πίσω μόνο από εκείνο της σεζόν του back to back. Μόνο που τότε δεν είχε το βάρος της αρχηγίας, αλλά τα φτερωτά πόδια των 22 ετών. Αυτά που φαίνεται πως ξαναβρίσκει φέτος, αν προσέξετε τα πατήματά του ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες…

 

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ουρμπόνας για Κίναν Έβανς: «Τεράστια έκπληξη αν δεν είναι του χρόνου στον Ολυμπιακό»

Ο έγκυρος Λιθουανός δημοσιογράφος Ντονάτας Ουρμπόνας στο podcast του στο BasketNews υποστήριξε πως θα του προκαλέσει τεράστια έκπληξη αν του χρόνου ο Κίναν Έβανς δεν φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού, αναλύοντας παράλληλα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του εντυπωσιακού Αμερικανού γκαρντ

Ολυμπιακός: Η υπόθεση Κάρμο, ο Κονσεϊσάο και τα μεγάλα deals του Πίντο Ντα Κόστα στην Πόρτο

Ο πρόεδρος της Πόρτο έριξε «βόμβα» για το μέλλον του Κάρμο στον Ολυμπιακό και ο ΑΘΛΟΣ αναλύει τα δεδομένα μίας περίπλοκης υπόθεσης που μπορεί να μετατρέψει τον υψηλόσωμο στόπερ από την Ανγκόλα στην πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών στην Ελλάδα

Ολυμπιακός: Το βλέμμα της ανατροπής από τον αρχηγό, η «έκρηξη» του πάγκου και ο… φίλαθλος Μιλουτίνοφ (vid)

Η σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στην Stark Arena μέσα από τον φακό της ερυθρόλευκης ΚΑΕ: Το γούρικο τελετουργικό πριν το ματς, το βλέμμα της νίκης από τον Κώστα Παπανικολάου και ο... guest Νίκολα Μιλουτίνοφ