18.7 C
Athens

Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 6-1: Ξέσπασε και επιμένει

Ο Ολυμπιακός ξέσπασε με «εξάρα» στον Παναιτωλικό (6-1), προσπέρασε τον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία και παραμένει «ενοχλητικός» ως προς την πρώτη δυάδα της Super League. Δύο γκολ ο Χάμες, δύο ασίστ ο Φορτούνης, αλλά ο Κανός ήταν ο παίκτης που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο Καραϊσκάκης

Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Παναιτωλικό με 6-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Super League, φτάνοντας τους 46 βαθμούς (12-7-2) έναντι 51 του Παναθηναϊκού και 50 της ΑΕΚ (έχει ματς λιγότερο, καθώς εκκρεμεί η απόφαση για την τύχη του αγώνα της με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι). Δύο γκολ σημείωσε ο Χάμες Ροντρίγκες (61′, 76′ πέν.) και από ένα οι Μπακαμπού (9′), Παπασταθόπουλος (45′), Κανός (67′) και Βαλμπουενά (90′). Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός Σέρτζι Κανός είχε γκολ και κερδισμένο πέναλτι (στη 2η συμμετοχή του με τα ερυθρόλευκα), με τον απαράδεκτο διαιτητή Γκορτσίλα να τιμωρεί τον παίκτη του Ολυμπιακού με κίτρινη κάρτα για την αφιέρωση, με δάκρυα στα μάτια, προς τη μητέρα του, την οποία έχασε πρόσφατα. Δεν χρειαζόταν σε αυτήν την περίσταση να τηρηθεί κατά γράμμα ο κανονισμός επειδή ο 26χρονος άσος σήκωσε τη φανέλα του, ύψωσε τα χέρια προς τον ουρανό και έδειξε το μήνυμα που είχε αποτυπώσει στην εσωτερική μπλούζα, γράφοντας: «Σε αγαπώ, μαμά».

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας ήταν αποτελεσματικός και ξέσπασε στον Παναιτωλικό, τον οποίο διέλυσε με 6-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Έτσι, διαθέτει, πλέον, τη 2η καλύτερη επίθεση της Super League, μετρώντας 41 γκολ στο ενεργητικό του (έναντι 42 της ΑΕΚ). Ο ΘΡΥΛΟΣ προηγήθηκε με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο, δέχθηκε τη μείωση του σκορ στο 50′ από τον Νίκο Καρέλη, αλλά στη συνέχεια αντέδρασε και πέτυχε ακόμα τέσσερα τέρματα. Δύο ασίστ έδωσε ο Κώστας Φορτούνης.

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού έφτασε τα 10 γκολ στη Σούπερ Λιγκ, σε 18 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα, ενώ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πανηγύρισε το 1ο γκολ του στην τρέχουσα σεζόν (στην 21η συμμετοχή του) και συνολικά το 3ο γκολ του σε 83 συμμετοχές με την ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα. Θετικό ντεμπούτο του Ραμόν ως βασικός, καθώς ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ έδειξε ότι έχει επιθετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνο στα αμυντικά καθήκοντά του.

Με τη νίκη τους και την ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη (2-2 με τον Αστέρα, νωρίτερα), οι Ερυθρόλευκοι προσπέρασαν τους Ασπρόμαυρους στην κατάταξη (έχουν 46 βαθμούς έναντι 44 των Θεσσαλονικέων). Να σημειωθεί πως στο γήπεδο βρέθηκαν και περίπου εκατό οπαδοί του Παναιτωλικού.

Πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης, οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και οι διαιτητές άφησαν ένα λουλούδι μπροστά από το πέταλο της ΘΥΡΑΣ 7, τιμώντας τη μνήμη των 21 αδικοχαμένων φιλάθλων, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα στο παλαιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (8/2/1981). Το σύνθημα «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε» δόνησε την ατμόσφαιρα, ενώ στα μάτριξ του γηπέδου έπαιξε ένα συγκινητικό αφιερωματικό βίντεο.

Nα σημειωθεί πως στις κεντρικές θύρες του Καραϊσκάκης αναρτήθηκε πανό συμπαράστασης για τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον πρόσφατο φονικό σεισμό. «Αλληλεγγύη στους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας» ήταν το σχετικό μήνυμα, γραμμένο στα αγγλικά.

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και επτά αλλαγές συγκριτικά με τον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ (9/2, 3-0). Εκτός έμειναν οι Τζολάκης, Βρουσάι (εκτός αποστολής), Ντόη (εκτός αποστολής), Ρέαμπτσιουκ (εκτός αποστολής), Σαμασέκου, Μπιέλ (εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού) και Ελ Αραμπί. O Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ρέτσος και Ραμόν. Ο Ρέαμπτσιουκ ήταν τιμωρημένος και ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως βασικός, στην 4η συνολικά συμμετοχή του με τα ερυθρόλευκα. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Γκάρι Ροντρίγκες (δεξιά) και Φορτούνης (αριστερά) βρέθηκαν στις δύο πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής, με τους Χάμες Ροντρίγκες και Μπακαμπού στη γραμμή κρούσης. Στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδας ήταν οι Τζολάκης, Ελ Αραμπί, Ανδρούτσος, Μασούρας, Μπα, Κασάμι, Βαλμπουενά, Σαμασέκου και Κανός. Ο Μίτσελ είχε συμπεριλάβει αρχικά 22 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον και Μπουτίτσι για την τελική 20άδα.

Από την πλευρά του, στη θεωρία, ο Γιάννης Αναστασίου παρέταξε τον Παναιτωλικό με σύστημα 4-3-3. Την εστία υπερασπίστηκε ο Κοντογιάννης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λιάβας, Λάρσον, Χουχούμης και Χατζηθεοδωρίδης. Οι Μλάντεν («εξάρι»), Ντίας (δεξιός εσωτερικός μέσος) και Κολοβός (αριστερός εσωτερικός μέσος) αποτέλεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή, με τους Ντουάρτε και Μόρσεϊ να αγωνίζονται ως εξτρέμ (δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα) και τον Καρέλη να παίζει στην κορυφή της επίθεσης. Ο Κοντογιάννης ήταν ο τερματοφύλακας. Στον πάγκο της ομάδας του Αγρινίου κάθισαν οι: Στεργιάκης, Τσιγγάρας, Μπουζούκης, Ζοάο Πέδρο, Ξενιτίδης, Μάρτενσον, Αποστολάκης, Στάγιτς και Νταγκό. Ο Έλληνας τεχνικός είχε συμπεριλάβει 22 παίκτες στην αποστολή και απέκλεισε τους Γκρατερόλ και Χουάνπι για την τελική 2άδα.

Φοβερός συνδυασμός και γρήγορο γκολ με Μπακαμπού

Οι Ερυθρόλευκοι ανησύχησαν στο 4′ με τον Γκάρι Ροντρίγκες, ο οποίος δέχθηκε κάθετη πάσα από τον Χάμες και επιχείρησε προσποίηση μπαίνοντας στη μεγάλη περιοχή από δεξιά, αλλά γύρισε το δεξί του πόδι και έπεσε άτσαλα στο έδαφος. Ευτυχώς, ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήριο δεν έπαθε ζημιά και συνέχισε το παιχνίδι. Στο 7′, ο Χουχούμης υπέπεσε σε λάθος, ο Χουάνγκ τροφοδότησε τον Φορτούνη, ο οποίος σούταρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι και δεξιά, με την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Ο Ολυμπιακός, όμως, προηγήθηκε στο 9′ ύστερα από έξοχη ομαδική συνεργασία. Με εκπληκτική «30άρα» μπαλιά, ο Εμβιλά «άνοιξε» δεξιά στον Ροντινέι, ο οποίος ελίχθηκε από δεξιά (αφού πρώτα είχε κοντρολάρει την μπάλα με το στήθος) και σέντραρε με το αριστερό προς την… καρδιά της μεγάλης περιοχής. Εκεί, ο Μπακαμπού πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας (κινήθηκε ανάμεσα σε Λιάβα και Λάρσον), πρόλαβε στην έξοδο τον τερματοφύλακα Κοντογιάννη και με δεξί πλασέ έκανε το 1-0 από το ύψος της μικρής περιοχής. Ο Κονγκολέζος σέντερ φορ έφτασε τα 10 γκολ σε 18 παιχνίδια Πρωταθλήματος.

Γκορτσίλας και Ευαγγέλου αρνήθηκαν ξεκάθαρο πέναλτι, αλλά το 2-0 δεν άργησε…

Η μπάλα κατέληξε πάνω από την εστία, σε εκτέλεση φάουλ του Χάμες στο 19′. Οι Πειραιώτες πέτυχαν το γρήγορο γκολ που έψαχναν και φρόντισαν να ελέγξουν τον ρυθμό. Ο Παναιτωλικός δεν είχε… ξεμυτίσει από το δικό του μισό και σπάνια πέρασε το κέντρο του γηπέδου σε αυτό το διάστημα. Στο 25′, ο Χάμες κέρδισε την μπάλα από τον Κολοβό, εντός περιοχής, σουτάροντας με το αριστερό, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας.

Στο 32′, ο διαιτητής Γκορτσίλας και ο VAR Ευαγγέλου αρνήθηκαν πέναλτι-μαρς στον Ολυμπιακό. Ο Χουάνγκ, με πάσα αρτίστα με το αριστερό, τροφοδότησε τον Φορτούνη στα αριστερά και ο Ντίας ανέτρεψε και με τα δύο πόδια τον Έλληνα μεσοεπιθετικό, ακριβώς πάνω στη γραμμή της μεγάλης περιοχής. Ο παίκτης του Παναιτωλικού βρήκε τον Φορτούνη και με τα δύο πόδια (και στο δεξί και το αριστερό του «Φορτού»), αλλά ο διαιτητής υπέδειξε… κόρνερ. Η φάση εξετάστηκε από τον VAR, αλλά η αρχική απόφαση δεν άλλαξε. Παρωδία. Ένα μακρινό σουτ του Ντουάρτε στο 38′, δεν ανησύχησε τον Πασχαλάκη. Η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 42′, ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Χάμες έπιασε την κεφαλιά λίγο μπροστά από το σημείο του πέναλτι και η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 45′, όμως, ο ΘΡΥΛΟΣ σημείωσε το 2-0. Σε κομβικό σημείο της αναμέτρησης. Ο Φορτούνης εκτέλεσε, υποδειγματικά, φάουλ από δεξιά και ο Παπασταθόπουλος με ωραίο άλμα πήρε την κεφαλιά και πρόλαβε τον Κοντογιάννη στην έξοδο, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα από το ύψος της μικρής περιοχής. Ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων πραγματοποίησε άστοχη έξοδο. Χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του, ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει δίκαιο προβάδισμα με 2-0 μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, στο οποίο κρατήθηκαν και τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων. Οι τελικές προσπάθειες ήταν 7-1 και το ποσοστό κατοχής μπάλας 75%-25%… Εμφανής ανωτερότητα στον αγωνιστικό χώρο από την ομάδα του Μίτσελ.

Πρώτη ευκαιρία και γκολ για τον Παναιτωλικό

Στο 48′, ο Ολυμπιακό βγήκε ωραία και με προϋποθέσεις στην αντεπίθεση, ο Γκάρι πάσαρε στον Φορτούνη, αλλά το σουτ του τελευταίου δεν είχε δύναμη από το ύψος της μεγάλης περιοχής και μπλόκαρε σχετικά εύκολα ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Στο 49′, ο Κολοβός διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι, αλλά το χέρι του Φορτούνη ήταν κολλημένο στο σώμα.

Στο 50′, όμως, ο Παναιτωλικός μπήκε ξανά στη διεκδίκηση θετικού αποτελέσματος, μειώνοντας το σκορ σε 2-1. Στην πρώτη ευκαιρία του στην αναμέτρηση. Έπειτα από κακό διώξιμο του Ραμόν, σε εκτέλεση κόρνερ του Ντουάρτε από δεξιά, ο Μόρσεϊ πάσαρε στον Κολοβό, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από αριστερά και έκανε το παράλληλο γύρισμα προς τον Καρέλη, με τον Έλληνα επιθετικό να πλασάρει με το αριστερό σε κενή εστία, στο δεύτερο δοκάρι.

Δεύτερη ασίστ από τον Φορτούνη, γκολ με το κεφάλι ο Χάμες

Ο Ρέτσος είχε ένα πρόβλημα τραυματισμού μετά το γκολ των φιλοξενούμενων, αλλά συνέχισε. Μέχρι το 56′, όμως, καθώς οι ενοχλήσεις στο δεξί πόδι δεν υποχώρησαν. Έτσι, ο Έλληνας στόπερ έγινε αλλαγή στο 57′ από τον Ουσεϊνού Μπα. O Μπα αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του και τις 30/10/2022, όταν και είχε γίνει αλλαγή μόλις στο 11ο λεπτό, στην εντός έδρας αναμέτρηση Πρωταθλήματος με τη Λαμία (2-0). Αυτή ήταν η 13η συμμετοχή του Σενεγαλέζου κεντρικού αμυντικού στην τρέχουσα σεζόν.

Στο 58′, ο Μίτσελ άλλαξε τον Γκάρι Ροντρίγκες με τον Κανός και τον Ισπανό να παίρνει θέση στο δεξί «φτερό» της μεσοεπιθετικής γραμμής. Ο Ολυμπιακός είχε μπει άσχημα στο δεύτερο ημίχρονο και έδωσε δικαιώματα στον Παναιτωλικό να πιστέψει ότι μπορεί την ανατροπή. Ωστόσο, μετά το συγκεκριμένο σημείο, ο Πρωταθλητής Ελλάδας ανέβασε «στροφές» και θυμήθηκε ξανά τον καλό εαυτό του.

Στο 59′, ο Χάμες «γέμισε» από αριστερά, ο Φορτούνης επιχείρησε προβολή με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι (χωρίς δύναμη) και μπλόκαρε ο Κοντογιάννης. Στο 61′, ο Φορτούνης έδωσε τη δεύτερη ασίστ του στο ματς και ο Ολυμπιακός έκανε το 3-1. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και ο Χάμες με καρφωτή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι έστειλε ανενόχλητος την μπάλα στα δίχτυα. Οι Πειραιώτες έβγαλαν αντίδραση και στη συνέχεια δεν… έβγαλαν το πόδι από το γκάζι.

Γκολ και συγκίνηση για Κανός, στον κόσμο του ο Γκορτσίλας

Στο 64′, πάντως, ο Παναιτωλικός έχασε μεγάλη ευκαιρία για να μειώσει ξανά το σκορ. Ο Ντίας έπαιξε το ένα-δύο με τον Ντουάρτε στο ύψος της μεγάλης περιοχής μετά την απομάκρυνση του Μπα με το κεφάλι στη σέντρα του Χατζηθεοδωρίδη από αριστερά και ο Ντίας σούταρε προ του Πασχαλάκη από το ύψος του πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε φάση για μία ακόμα φορά στην πλάτη της άμυνάς του. Στο 66′, η μπάλα πέρασε άουτ στο σουτ του Ντουάρτε εκτός περιοχής.

Ο Κανός έκανε το 4-1 στο 67′ με ψύχραιμο αριστερό πλασέ από τα δεξιά της μικρής περιοχής, μετά την κοντινή πάσα του Χάμες. Συγκεκριμένα, ο Ραμόν σέντραρε από αριστερά προς τον Κολομβιανό, ο οποίος κοντρόλαρε με το στήθος και πάσαρε με το αριστερό στον Κανός. Ο Σέρτζι έφερε την μπάλα στο δεξί, πέρασε Μλάντεν και Χουχούμη, σουτάροντας με το αριστερό πάνω στην κίνηση. Η μπάλα προσέκρουσε στο δεξί δοκάρι της εστίας και στη συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα.

Εννέα λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς, ο Κανός σκόραρε προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο Καραϊσκάκης, καθώς αφιέρωσε το γκολ στη μητέρα του, την οποία και έχασε πρόσφατα. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός ξέσπασε σε λυγμούς, σήκωσε τη φανέλα του και είχε ένα μήνυμα για τη μητέρα του, γράφοντας στο εσωτερικό μπλουζάκι: «σε αγαπώ, μαμά». Και όμως, ο διαιτητής Γκορτσίλας παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τον 26χρονο ποδοσφαιριστή, ο οποίος δέχθηκε μία μεγάλη αγκαλιά από τους όλους τους συμπαίκτες του, που έσπευσαν να τον παρηγορήσουν και να ζήσουν όλοι μαζί αυτήν τη συγκινητική στιγμή, γεμάτη δυνατά συναισθήματα.

Κέρδισε και πέναλτι ο Κανός, ο Βαλμπουενά έβαλε το κερασάκι στην «εξαώροφη» τούρτα

Στο 74′, ο Κανός ανατράπηκε από τον Κοντογιάννη στο ύψος της μικρής περιοχής και ο Γκορτσίλας δεν γινόταν να μη δώσει αυτό το πέναλτι. Ο Χάμες ανέλαβε την εκτέλεση και διπλασίασε τα γκολ του στο 76′, σημειώνοντας το 5-1 και το 5ο γκολ του στο Πρωτάθλημα (σε 17 συμμετοχές). Ο Κολομβιανός κυνηγός έδωσε τη θέση του στον Βαλμπουενά στο 77′. Επίσης, ο Κασάμι αντικατέστησε τον Χουάνγκ και ο Ελ Αραμπί τον Φορτούνη. Τις αλλαγές του είχε κάνει και ο Παναιτωλικός στο προηγούμενο διάστημα, κλείνοντας τις πέντε που έχει δικαίωμα στο 83′ με την είσοδο των Μπουζούκη και Ζοάο Πέδρο αντί των Κολοβού και Καρέλη, αντίστοιχα.

Τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης ήταν διαδικαστικά, αλλά ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε, καθώς πέτυχε και έκτο γκολ με τον Βαλμπουενά, ο οποίος με δεξί σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής διαμόρφωσε το εμφατικό 6-1 στο 90′. Τρία ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Στο 90’+2′, η κεφαλιά του Ελ Αραμπί κατέληξε άουτ μετά τη σέντρα του Βαλμπουενά από δεξιά, ενώ στο 90’+3′ δεν μέτρησε σωστά ως οφσάιντ γκολ του Ζοάο Πέδρο για τον Παναιτωλικό. Ο Ολυμπιακός μέτρησε 14 τελικές προσπάθειες έναντι 6 του αντιπάλου, ενώ το συνολικό ποσοστό κατοχής μπάλας ήταν 71%-29%.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 6-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 9′ Μπακαμπού, 45′ Παπασταθόπουλος, 61′ , 76′ Χάμες Ροντρίγκες, 67′ Κανός, 90′ Βαλμπουενά / 50′ Καρέλης

Διαιτητής: Ευστάθιος Γκορτσίλας (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Βοηθοί: Τρύφωνας Πετρόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας), Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (ΕΠΣ Αρκαδίας)
Τέταρτος: Άγγελος Ευαγγέλου (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής VAR: Γεώργιος Τζοβάρας (ΕΠΣ Φθιώτιδας)
Διαιτητής AVAR: Δημήτριος Σαμοΐλης (ΕΠΣ Αθηνών)

Κίτρινες κάρτες: 68′ Κανός / 42′ Μόρσεϊ, 45’+3′ Λιάβας

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ρέτσος (57′ Μπα), Ραμόν, Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ (77′ Κασάμι), Γκάρι Ροντρίγκες (58′ Κανός), Φορτούνης (79′ Ελ Αραμπί), Χάμες Ροντρίγκες (77′ Βαλμπουενά), Μπακαμπού.

Παναιτωλικός (Αναστασίου): Κοντογιάννης, Λιάβας (69′ Αποστολάκης), Λάρσον, Χουχούμης, Χατζηθεοδωρίδης (69′ Μάρτενσον), Μλάντεν, Ντίας, Κολοβός (83′ Μπουζούκης), Ντουάρτε, Καρέλης (83′ Ζοάο Πέδρο), Μόρσεϊ (78′ Νταγκό).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς