22.7 C
Athens

Ολυμπιακός: Μία ομάδα-«κομπιούτερ», που σαρώνει στο διάβα της!

Ο Ολυμπιακός παίζει μπάσκετ βγαλμένο από υπολογιστή και δείχνει ομάδα χωρίς... ταβάνι! Όταν η Άλμπα μείωσε τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό και αναθάρρησε, ο ΘΡΥΛΟΣ την τελείωσε με επιμέρους σκορ 2-22 μέσα σε διάστημα έξι λεπτών. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Έκτη συνεχόμενη νίκη στην Ευρωλίγκα (όγδοη στους τελευταίους εννέα αγώνες), όγδοη επικράτηση μακριά από το ΣΕΦ (8-4), μπάσκετ σεμιναριακού επιπέδου και στο Βερολίνο, συντρίβοντας την Άλμπα με το εκκωφαντικό 93-60. Η διοργάνωση διακόπτεται λόγω Κυπέλλων (η επόμενη ευρωπαϊκή υποχρέωση είναι προγραμματισμένη για τις 24/2 στην έδρα της Βαλένθια) και ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε τρομακτική (για τους αντιπάλους του) αγωνιστική κατάσταση.

Πραγματικά, ο νταμπλούχος Ελλάδας προσφέρει θέαμα κορυφαίου επιπέδου σε κάθε παιχνίδι, παρουσιάζοντας μπάσκετ με προγραμματιστή «κομπιούτερ» στο φίλαθλο κοινό ολόκληρης της Ευρώπης. Όχι μόνο στο δικό του! Με γρήγορη κίνηση της μπάλας, αυτοματοποιημένες κινήσεις στο παρκέ και «χημεία» που δεν γίνεται να μη σταθείς σε αυτή. Ο ΘΡΥΛΟΣ είναι σοβαρός, συμπαγής και κυριαρχικός. Η Άλμπα μπορεί να είναι ουραγός, αλλά έχει ιδιαίτερο αγωνιστικό στυλ που βασίζεται στο γρήγορο παιχνίδι και στην απειλή από παντού, αλλά ο Ολυμπιακός δεν την άφησε να κάνει το παιχνίδι της μέσα στο Βερολίνο. Οι γηπεδούχοι με το ζόρι έφτασαν το 50% στο δίποντο (18/36) και ήταν άστοχοι από το τρίποντο (6/27 και μόλις 22.2%), έχοντας και μόλις 6/12 βολές.

Ακόμα και όταν πλησίασε κάπως η γερμανική ομάδα μετά το 15-35 του 13′, ο ΘΡΥΛΟΣ τής έκοψε το… βήχα. Η Άλμπα έφτασε ανέλπιστα στο -10 ύστερα από 20 λεπτά αγώνα (35-45) και μείωσε σε μονοψήφια διαφορά στο 23′ (41-50). Ωστόσο, από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός «χάθηκε» με σερί 8-0, επιμέρους σκορ 10-28 στην τρίτη περίοδο και συνολικά 19-43 στα τελευταία 17 λεπτά της αναμέτρησης. Για την ιστορία, το 41-50 του 23′ έγινε 43-72 στο 29′ με εκπληκτικό επιμέρους σκορ 2-22 μέσα σε «σκάρτα» 6 λεπτά και σερί 0-20 (από το 43-58 στο 25′ ακολούθησε νέο ερυθρόλευκο σερί 14-0)! Η διαφορά έφτασε μέχρι το +37 (49-86 στο 34′).

Ο Ολυμπιακός τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 12/19 δίποντα (63.2%), 5/13 τρίποντα (38.5%) και 6/8 βολές (75.00), έχοντας 20 ριμπάουντ (7 επιθετικά, 13 αμυντικά), 12 ασίστ, 6 κλεψίματα και 6 λάθη, τελειώνοντας το ματς με 25/34 δίποντα (73.5%), 10/25 τρίποντα (40%) και 13/17 βολές (76.5%), 39 ριμπάουντ (9 επιθετικά, 30 αμυντικά), 25 ασίστ, 10 κλεψίματα και 14 λάθη (συν μία τάπα). Για τους παρατηρητικούς, ο Ολυμπιακός είχε μόλις 2 χαμένα δίποντα σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο (13/15)! Και όλα αυτά, με τους δύο από τους τρεις σέντερ του (Φαλ και Μπλακ) να έχουν από 2 φάουλ ύστερα από τρία λεπτά αγώνα, κάτι που δεν επηρέασε την ομαδική λειτουργία. Μάλιστα, τα 2 φάουλ στον Γάλλο καταλογίστηκαν πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό… Ωστόσο, επειδή είναι παικταράς, ο Φαλ δεν «μάσησε» και ήταν συγκεντρωμένος και κομβικός στην τρίτη περίοδο, σκοράροντας 9 πόντους (4/4 δίποντα) σε συνολικά 10:52 λεπτά συμμετοχής.

Ο Βεζένκοβ πραγματοποίησε μία ακόμα τεράστια εμφάνιση, σκοράροντας 28 πόντους με 10/13 σουτ (6/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 13 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα κλέψιμο, 4 κερδισμένα φάουλ) και χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες. Είναι παίκτης των 20+ προσπαθειών σε κάθε ματς, αλλά παραμένει «οικονομικός» και ακριβής. Ανεβαίνει ξανά την κατάλληλη στιγμή ύστερα από ένα μικρό χρονικό διάστημα όπου ήταν επηρεασμένος από ένα μικροτραυματισμό που τού έκοψε λίγο τον αγωνιστικό ρυθμό.

Ο Γουόκαπ με 15 πόντους και 10 ασίστ ήταν για μία ακόμα φορά καθοριστικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ δεν υστέρησε κανείς. Μάλιστα, δύο νέα παιδιά (Τσάμης και Αμπόσι) πήραν «το βάπτισμα του πυρός» στην Ευρωλίγκα και απλά να υπενθυμίσουμε πως ο ΘΡΥΛΟΣ αγωνίστηκε για τρίτο σερί ευρωπαϊκό ματς χωρίς τον καλύτερο δημιουργό του (Σλούκα) και το δεύτερο «τεσσάρι» του (Πίτερς), δίχως να φανούν οι απουσίες τους. Και αυτό το γεγονός λέει πολλά για την ομάδα (με όλη τη σημασία της λέξης) που έχουν «χτίσει» οι Ερυθρόλευκοι.

Η διακοπή της Ευρωλίγκας βρίσκει τον Ολυμπιακό μόνο πρώτο στην κορυφή της κατάταξης με την εντυπωσιακή επίδοση 17-7, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μετράει. Η ομάδα είναι πειστική σε άμυνα και επίθεση, δεν αφήνει τον αντίπαλο να πάρει ανάσα και υπάρχουν στιγμές που ό,τι και να κάνει εκείνος δεν μπορεί να ακολουθήσει και μοιάζει ανήμπορος μπροστά στους σαρωτικούς Πειραιώτες. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει μία «πολεμική μηχανή» που παίζει αυτοματοποιημένο μπάσκετ και πρέπει να βρεθεί σε πολύ κακή βραδιά για να δώσει δικαιώματα. Μετά την κατάκτηση του Σούπερ Καπ, υπάρχει άμεσα στον ορίζοντα ο στόχος του Κυπέλλου Ελλάδας και η Ευρωλίγκα θα επανέλθει στο προσκήνιο όταν πρέπει: στην ώρα της.

Τα highlights από τη νίκη του Ολυμπιακού στο Βερολίνο (vid)

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η Μακάμπι απέρριψε το αίτημα του ΠΑΟ για 250 εισιτήρια και περιμένει νέο κύμα οπαδών της στο Game 4

Η διοίκηση της ισραηλινής ομάδας απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα των Πρασίνων για παρουσία 250 Ελλήνων οπαδών στη «Χάλα Πιονίρ» και προσπαθεί να βάλει στο γήπεδο ακόμα περισσότερους δικούς της φιλάθλους σε σύγκριση με τους 1.000 που παρευρέθηκαν στο Game 3

Sport5: «Χαρτονομίσματα στους διαιτητές, χειρονομίες στους οπαδούς, θα τιμωρηθεί ο Δ. Γιαννακόπουλος από τη Euroleague;» (vids)

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Sport 5 ανέβασε οπτικοακουστικά «ντοκουμέντα» που δείχνουν τον Δ. Γιαννακόπουλο να κάνει άσεμνη χειρονομία στους οπαδούς και να κουνάει χαρτονομίσματα στους διαιτητές, ενώ αναρωτιέται αν θα τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ντόρτμουντ – Παρί 1-0: Οι ατρόμητοι Βεστφαλοί έκαναν το πρώτο βήμα για τον τελικό του Champions League

Οι απίθανοι Βεστφαλοί έκαναν τρομερή εμφάνιση απέναντι στην Παρί και απέκτησαν ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League όπου θέλουν να βρεθούν μετά από 11 χρόνια