23.8 C
Athens

Ο Μίτσελ που έχει αποφασίσει και το «πώς» που καλώς ή κακώς υφίσταται

O Μίτσελ, όπως είπε σε δημόσια τοποθέτησή του, έχει λάβει την απόφασή του για τη θέση του τερματοφύλακα στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου. Υπάρχει, όμως, ένα «πώς». Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Κρίνοντας με τα δεδομένα στη σεζόν και μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Μίτσελ μία ημέρα πριν από τον ημιτελικό, ο Ισπανός προπονητής έχει αποφασίσει ότι ο Ολυμπιακός θα πορευτεί με τον Κωνσταντίνο Τζολάκη σε όλη τη φετινή διαδρομή του στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο 20χρονος τερματοφύλακας έχει παίξει και στα τέσσερα ματς μέχρι στιγμής στη διοργάνωση (δύο με Ατρόμητο και άλλα με δύο με Άρη) και ήταν κομβικός στη ρεβάνς του «Κλεάνθης Βικελίδης», αποκρούοντας πέναλτι με το αποτέλεσμα στο 0-0. Είναι δύσκολο, λοιπόν για έναν προπονητή να… κόψει τα φτερά σε έναν παίκτη του ύστερα από μία τόσο καθοριστική εμφάνιση, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Θεσσαλονίκη είχε χρειαστεί και άλλες φορές να επέμβει κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι προπονητές συνηθίζουν να δίνουν την ευκαιρία στους αναπληρωματικούς τερματοφύλακες στο Κύπελλο. Ιδιαίτερα στην Ισπανία αποτελεί πάγια τακτική. Αυτό είπε ουσιαστικά στις δηλώσεις του ενόψει του πρώτου ημιτελικού με την ΑΕΚ. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στη συγκεκριμένη απόφαση. Από τη στιγμή που λαμβάνεται πριν αρχίσει η διαδικασία του Κυπέλλου ανεξαρτήτως αντιπάλου και έδρας. Η αλήθεια είναι πως ο Τζολάκης «ψήλωσε» με την εμφάνισή του στον επαναληπτικό με τον Άρη. Και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πιτσιρικάς, αλλά ως ισότιμο μέλος των Ερυθρόλευκων, από τη στιγμή που έχει 26 επίσημες συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και 10 clean sheets στο ενεργητικό του.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι με το «σπαθί του» ο βασικός τερματοφύλακας του ΘΡΥΛΟΥ, θέτοντας εκτός ομάδας τον Τόμας Βατσλίκ. Ο Έλληνας τερματοφύλακας αποκτήθηκε ως ελεύθερος στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Τσέχου, ο οποίος περίσσευε πια στο ρόστερ και δεν ολοκλήρωσε καν το συμβόλαιό του (έληγε το προσεχές καλοκαίρι), συνεχίζοντας την καριέρα του στην Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας με τη φανέλα της Χάντερσφιλντ. Ο 33χρονος Πασχαλάκης μετράει 10 clean sheets σε 15 επίσημες συμμετοχές, έχοντας δεχθεί μόλις 6 γκολ σε αυτό το γκρουπ αγώνων. Τα 9 clean sheets είναι στο Πρωτάθλημα, σε 13 εμφανίσεις, με μόλις 5 γκολ παθητικό. Είναι αριθμοί που δεν γίνεται να αγνοηθούν στην παρούσα φάση.

Πώς μένει, λοιπόν, ένας τερματοφύλακας με αυτά τα στατιστικά εκτός από μία διοργάνωση που βρίσκεται στην τελική της ευθεία και διακυβεύεται ένα τρόπαιο; Ο Πασχαλάκης παρουσιάζεται συγκεντρωμένος και ώριμος όσο ποτέ άλλοτε στην καριέρα του, δεν δίνει δικαιώματα και δεν έχει καταγράψει ακόμα κακή (με όλη τη σημασία της λέξης) εμφάνιση στο ενεργητικό του. Ίσως, στα Ιωάννινα, κόντρα στον ΠΑΣ να βρέθηκε στο χειρότερο βράδυ του με τα ερυθρόλευκα, όπου φέρει μερική ευθύνη μόνο στο πρώτο από τα δύο γκολ που δέχθηκε (2-2). Ακόμα και σε αυτό το γκολ, πάντως, υφίσταται ελαφρυντικό, καθώς δεν είχε καθαρό οπτικό πεδίο και υπήρχαν σώματα μπροστά του στο σουτ του Παμλίδη. Αυτό το «πώς» απασχολεί σίγουρα τον Μίτσελ, αλλά ένας προπονητής πρέπει να εμπιστεύεται όλους τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του και ο Ισπανός έχει εκφράσει δημόσια την εμπιστοσύνη του στον Τζολάκη.

Βέβαια, αυτός ο ημιτελικός με την ΑΕΚ είναι ιδιαίτερος και έχει πολλές παραμέτρους. Την «έκρυθμη» ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών, καθώς το κλίμα έχει δυναμιτιστεί και από τις δύο πλευρές. Η ΑΕΚ παίζει στο νέο της γήπεδο όπου δεν έχει ακόμα ούτε ισοπαλία. Με τη διοργάνωση στην ημιτελική της φάση και χωρίς να υπολογίζεται το εκτός έδρας γκολ, οι λεπτομέρειες αναμένεται να κρίνουν την πρόκριση στον τελικό. Πάθος, αποφασιστικότητα, συγκέντρωση, χαρακτήρας και προσωπικότητα, θα κρίνουν τα πάντα.

Προσωπικά, παρέθεσα τα δεδομένα και έχω ξεκάθαρη άποψη. Δεν χρειάζονται να τα κάνω «πενηνταράκια» και βάσει όσων έγραψα σε αυτό το κείμενο είναι σαφές ποιος πρέπει να αγωνιστεί. Ποδοσφαιρική λογική υπάρχει τόσο στην παρουσία του Τζολάκη στο βασικό σχήμα όσο και στη συμμετοχή του Πασχαλάκη στην εντεκάδα. Δεν είμαι, όμως, ο προπονητής και ο Μίτσελ πληρώνεται για να παίρνει τόσο δύσκολες αποφάσεις.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός: Υποβάλλεται σε μαγνητική ο Ορτέγκα, αισιοδοξία ότι θα προλάβει την ιστορική ρεβάνς με την Άστον Βίλα

Ο Αργεντινός μπακ γλίτωσε τη σοβαρή ζημιά και πιθανότατα θα είναι διαθέσιμος για τη μεγάλη ρεβάνς στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης», με φόντο την πρόκριση στον τελικό του Conference League

Euroleague: Ανακοινώθηκαν οι ημέρες και οι ώρες για τις τελικές μάχες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στα playoffs

Ορίστηκαν οι «τελικοί» των Game 5 για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σε Βαρκελώνη και ΟΑΚΑ αντίστοιχα, με τους Ερυθρόλευκους να διεκδικούν την τρίτη σερί πρόκρισή τους σε Final-4 και τους Πράσινους την επιστροφή τους μετά από 12 χρόνια

Ερυθρόλευκη τρέλα από χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές του Μπέρμιγχαμ (pics)

Παράνοια και παραζάλη από χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού, που πλημμύρησαν ξανά το «Ελ. Βενιζέλος» το πρωινό της Μ. Παρασκευής για να αποθεώσουν την αρμάδα του Μεντιλίμπαρ ζητώντας το ευρωπαϊκό, μετά τον άθλο στην έδρα της Άστον Βίλα