19.9 C
Athens

Ολυμπιακός – ΟΦΗ 2-1: Με την καρδιά του Πρωταθλητή και την υπογραφή του τεράστιου Ελ Αραμπί!

Ο ψυχωμένος Ολυμπιακός είναι εδώ, κέρδισε τον ΟΦΗ με ανατροπή και τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί να πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα στην πρώτη του επαφή με την μπάλα. Εκπληκτικός ο Πασχαλάκης, κράτησε δύο φορές τη νίκη στο τέλος, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν χάσει νωρίτερα ένα... τσουβάλι γκολ

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΟΦΗ με ανατροπή και σκορ 2-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Super League, φτάνοντας τους 42 βαθμούς (12-6-2) και εξακολουθεί να… ενοχλεί τις δύο ομάδες που βρίσκονται μπροστά του.

Ένα από τα καλύτερα ματς της σεζόν διεξήχθη στο φαληρικό γήπεδο και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία από τις δυσκολότερες και μεγαλύτερες νίκες του μέχρι στιγμής στο Πρωτάθλημα. Ο ΟΦΗ προηγήθηκε κόντρα στη ροή του αγώνα με τον Νουά Ντίκο στο 19′, ο Πρωταθλητής Ελλάδας ισοφάρισε με τον Σεντρίκ Μπακαμπού στο 40′ (με τον VAR Γκορτσίλα να ψάχνει τρόπο για να μη μετρήσει ένα πεντακάθαρο γκολ) και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 76′, λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός μετά το γκολ που δέχθηκε και έχασε μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρει νωρίτερα, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Στο τέλος, όμως, χρειάστηκε τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη σε δύο περιπτώσεις (83′, 90′), με τον Έλληνα τερματοφύλακα να αποκρούει ισάριθμα τετ α τετ κόντρα στους Σεμπάστιαν Γκρόνινγκ και Μάρκο Μπάκιτς, αντίστοιχα.

Οι Πειραιώτες μέτρησαν 24 τελικές προσπάθειες για γκολ έναντι μόλις τριών της κρητικής ομάδας, που παρέμεινε με αυτήν τη συνθήκη στο ματς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Περίπου 200 οπαδοί του ΟΦΗ βρέθηκαν στη Θύρα 27 του γηπέδου Καραϊσκάκης, ενώ ο λαός του Ολυμπιακού έδωσε βροντερό «παρών». Περίπου 20.000 οπαδοί της ομάδας ήταν στο «Ναό» τους. Το παιχνίδι είχε πολλή ένταση γενικότερα τόσο στις εξέδρες όσο και τον αγωνιστικό χώρο. Να σημειωθεί πως ο Μπακαμπού έφτασε τα 9 γκολ στη Super League και γενικότερα στη σεζόν (σε σύνολο 22 συμμετοχών) και ο Ελ Αραμπί ανέβηκε στα 8 γκολ στην τρέχουσα αγωνιστική χρονιά (σε σύνολο 32 συμμετοχών), σκοράροντας το 4ο γκολ του στο φετινό Πρωτάθλημα.

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και τον Γκάρι Ροντρίγκες να παίρνει θέση στην εντεκάδα αντί του Κώστα Φορτούνη. O Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ρέτσος (αντί του τιμωρημένου Ντόη) και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Γκάρι Ροντρίγκες (δεξιά) και Μπιέλ (αριστερά) βρέθηκαν στις δύο πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής, με τους Χάμες Ροντρίγκες και Μπακαμπού στη γραμμή κρούσης. Στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδας ήταν οι Τζολάκης, Ραμόν, Φορτούνης, Ελ Αραμπί, Βρουσάι, Μασούρας, Βαλμπουενά, Σαμασέκου και Σισέ. Ο Μίτσελ είχε συμπεριλάβει αρχικά 23 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον, Ανδρούτσο και Μπουχαλάκη για την τελική 20άδα.

Από την πλευρά του, ο Βάλντας Νταμπράουσκας παρέταξε τον ΟΦΗ με σύστημα 5-3-2. Ο Μανδάς υπερασπίστηκε την εστία. Ο Λάρσον κάλυψε ολόκληρη τη δεξιά πτέρυγα και ο Τοράρινσον όλη την αριστερή. Οι τρεις στόπερ ήταν οι Βούρος, Πασαλίδης και Διαμαντής. Οι Ντιουσέ και Περέα συνέθεσαν το δίδυμο στη μεσαία γραμμή, έχοντας μπροστά τους τον Τοράλ σε ελεύθερο ρόλο. Οι Μεσάκ Τζου και Ντίκο αποτέλεσαν το επιθετικό δίδυμο. Στον πάγκο του ΟΦΗ βρίσκονταν οι Σωτηρίου, Μαρινάκης, Τσιλιανίδης, Γιαννούλης, Μοσκέρα, Μπάκιτς, Μπαλογιάννης, Γκρόνινγκ, Μπιφουμά.

Οι Κρητικοί σκόραραν στην πρώτη κατεβασιά τους και «πάγωσαν» το Καραϊσκάκης

Στο 5′, ο Γκάρι Ροντρίγκες μπήκε στην περιοχή και έκανε το γύρισμα από δεξιά, ο Διαμαντής έδιωξε με τάκλιν. Η φάση ελέγχθηκε για χέρι από τον VAR, αλλά ο διαιτητής Παπαδόπουλος έκανε κίνηση μετέπειτα για να συνεχιστεί στο ματς. Δεν φάνηκε να υπάρχει κάτι. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το πρώτο κόρνερ στο 6ο λεπτό. Στο «καπάκι» κέρδισε και δεύτερο σερί, πιέζοντας τον αντίπαλο. Από νωρίς, είχε πάρει τον έλεγχο και το κουμάντο της αναμέτρησης.

Ο ΟΦΗ ήταν καλά οργανωμένος στην άμυνα και είχε κοντά τις γραμμές του. Οι Ερυθρόλευκοι προσπάθησαν να απειλήσουν κυρίως από δεξιά με τους Ροντινέι και Γκάρι, ενώ ο Χάμες γύρναγε πίσω στο κέντρο για να πάρει μπάλα και πρωτοβουλίες. Και στην πρώτη σοβαρή φάση του αγώνα, η κρητική ομάδα άπλωσε το παιχνίδι της από την άμυνα και άνοιξε το σκορ. Στο 19′, ο Τοράρινσον κινήθηκε από αριστερά και έβγαλε την παράλληλη σέντρα και ο Ντίκο με αριστερό πλασέ από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα αρχικά στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη και στη συνέχεια στα δίχτυα, «γράφοντας» το 1-0. Ο επιθετικός από το Μάλι κινήθηκε στην πλάτη του Ρέτσου και εκμεταλλεύτηκε το γλίστρημα του Έλληνα κεντρικού αμυντικού χάρη στο οποίο ελευθερώθηκε το οπτικό πεδίο για τον ίδιο.

Μετά το γκολ του ΟΦΗ η κατάσταση ήταν τεταμένη στις εξέδρες και υπήρξε μεγάλη ένταση με την Αστυνομία. Ύστερα από ένα πεντάλεπτο, τα πνεύματα ηρέμησαν και ενώ ο αγώνας εξελισσόταν κανονικά. Ο Ολυμπιακός αιφνιδιάστηκε δεχόμενος γκολ στην πρώτη κατεβασιά του αντιπάλου. Είχαμε φτάσει στο 25′ και ο γηπεδούχος δεν είχε αυτό που λέμε καθαρή ευκαιρία για γκολ. Στο 26′, ο Ροντινέι σέντραρε από δεξιά και ο Μανδάς έδιωξε με τις γροθιές προ του Μπακαμπού. Στο 27′, ο Ρέαμπτσιουκ σέντραρε από αριστερά, ο Μπακαμπού έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Στο 29′, ο Χάμες δοκίμασε το αριστερό του εκτός περιοχής και ο Μανδάς απομάκρυνε πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του.

Η απάντηση με Μπακαμπού και η… τρέλα του VAR

Στο 30′, ο Πρωταθλητής Ελλάδας κατέγραψε την καλύτερη στιγμή του. Ο Ίνμπομ Χουάνγκ κινήθηκε στην περιοχή από δεξιά μετά το «γέμισμα» του Χάμες και «άδειασε» τον Τοράρινσον με αριστερή ντρίμπλα, σουτάροντας διαγώνια με το δεξί και την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Οι Πειραιώτες είχαν ανεβάσει ταχύτητα στο παιχνίδι τους και πίεζαν ασφυκτικά. Στο 38′, ο Μεσάκ Τζου σκόραρε με διπλή προσπάθεια σε τετ α τετ, αλλά ήταν φανερά εκτεθειμένος και υποδείχθηκε άμεσα σε θέση οφσάιντ.

Ο Ολυμπιακός βρήκε γκολ ισοφάρισης σε 1-1 πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο 40′, ο Χάμες εκτέλεσε φάουλ από δεξιά (σχεδόν πάνω στη γραμμή του πλαγίου άουτ) και ο Μπακαμπού με γυριστή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Μανδά. Και όμως, ένα κρυστάλλινο γκολ εξετάστηκε από τον VAR για οφσάιντ του Ρέτσου, που δεν επηρέαζε σε καμία περίπτωση τη φάση. Το story διαδραματίστηκε ως εξής. Ο Βούρος διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή Παπαδόπουλο για το υποτιθέμενο οφσάιντ και ο Μακεδόνας ρέφερι είπε στον δεύτερο βοηθό να παραμείνει στη θέση του μέχρι να εξεταστεί το γκολ από τον VAR Γκορτσίλα. Η «εξυγίανση» στα… καλύτερά της.

Στο 45′, ο Μπιέλ σούταρε ελάχιστα έξω από τη μεγάλη περιοχή και ο Μανδάς έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ, πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του. Ο Ολυμπιακός άσκησε αφόρητη πίεση στον αντίπαλο και ο διαιτητής υπέδειξε δύο λεπτά καθυστερήσεων με τόσες διακοπές στο πρώτο μέρος. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1 και ο ΘΡΥΛΟΣ είχε ένα ολόκληρο ημίχρονο στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει την ανατροπή.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε χωρίς αλλαγές. Στο 48′, ο Ολυμπιακός βγήκε στην αντεπίθεση με τον Μπιέλ να τροφοδοτεί τον Γκάρι στα δεξιά. Ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήριο επιχείρησε δεξί σουτ και ο Μανδάς έδιωξε δύσκολα, ενώ ο Μπακαμπού δεν μπόρεσε να μπει στη φάση και να πάρει το «ριμπάουντ». Στο 49′ και έπειτα από φάση διαρκείας, ο Εμβιλά «γέμισε» στην περιοχή, αλλά ο Μπιέλ σούταρε με το κακό του πόδι (το δεξί), η μπάλα δεν είχε δύναμη και ο Μανδάς μπλόκαρε. Ήταν μεγάλη ευκαιρία, καθώς ο Ισπανός μεσοεπιθετικός ήταν ανενόχλητος στο δεύτερο δοκάρι.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει στο φινάλε του πρώτου μέρους. Με φουλ πίεση και επίθεση. Στο 53′, χάθηκε μία ακόμα σπάνια ευκαιρία. Σε αντεπίθεση, ο Χάμες τροφοδότησε τον Μπακαμπού, ο οποίος έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο επερχόμενος Μπιέλ σούταρε στην κίνηση με το δεξί και ο Μανδάς απέκρουσε με το δεξί χέρι και στη συνέχεια μπλόκαρε την μπάλα με διπλή προσπάθεια. Ο Ισπανός ήταν μόνος του στο ύψος της μικρής περιοχής και έκανε πέφτοντας την προσπάθεια για γκολ, αλλά για μία ακόμα φορά είχε άτσαλο τελείωμα.

Ανελέητο σφυροκόπημα και λύτρωση από τον καλύτερο σκόρερ στην Ελλάδα

Στο 55′, ο Γκρόνινγκ αντικατέστησε τον Τζου στην επίθεση του ΟΦΗ. Ο ρυθμός των γηπεδούχων ήταν καταιγιστικός. Η διαιτησία ήταν για μία ακόμα φορά εχθρική εις βάρος των Πρωταθλητών Ελλάδας. Από το 55′ μέχρι το 65′, πάντως, δεν προέκυψε άλλη απειλή. Στο 65′, ο Μασούρας αντικατέστησε τον Γκάρι. Στο 66′, ο Χάμες «άνοιξε» υπέροχα το παιχνίδι στα αριστερά, ο Ρέαμπτσιουκ έβγαλε τη σέντρα, αλλά η κεφαλιά του Μπακαμπού από το πρώτο δοκάρι κατέληξε άουτ. Στο 67′ και έπειτα από φάση διαρκείας, ο Ίνμπομ Χουάνγκ έπιασε τρομερό φαλτσαριστό σουτ με το δεξί από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι, αφού πρώτα ο Μανδάς είχε κάνει επαφή. Στη συνέχεια, ο Μασούρας δεν κατάφερε να βρει την μπάλα (κλώτσησε… αέρα) και να τη σπρώξει προς τα μέσα.

Οι Ερυθρόλευκοι έπαιζαν κανονικό μονότερμα. Στο 71′, οι Μπαλογιάννης και Μπάκιτς αντικατέστησαν τους Ντίκο και Τοράλ, αντίστοιχα. Στο 72′, ο Χάμες τροφοδότησε τον Μπακαμπού με μακρινή μπαλιά, αλλά ο Κονγκολέζος επιθετικός είχε άτσαλο και κακό τελείωμα με το δεξί, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Στο 73′, ο Ροντινέι έπαιξε το ένα-δύο με τον Μπιέλ και βρέθηκε απέναντι στον Μανδά, αλλά ο Έλληνας τερματοφύλακας απέκρουσε σε κόρνερ με τα πόδια και βγήκε νικητής στο τετ α τετ. Στο 74′, ο Χάμες έγινε αποδέκτης της μπάλας στη μεγάλη περιοχή μετά το λάθος του Μπαλογιάννη και «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον Μπιέλ, ο οποίος πλάσαρε πέφτοντας με το αριστερό από το ύψος της μικρής περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του ΟΦΗ. Κανονικό σφυροκόπημα.

Οι Ραμόν και Ελ Αραμπί αντικατέστησαν τους Ρέαμπτσιουκ και Μπακαμπού στο 74′ και το 75′, αντίστοιχα. Και ο τεράστιος Ελ Αραμπί σκόραρε στην πρώτη επαφή του με την μπάλα, λυτρώνοντας ξανά τον Ολυμπιακό! Ο Μπιέλ επιχείρησε γέμισμα από δεξιά, η άμυνα του ΟΦΗ βρισκόταν ψηλά και ο Εμβιλά κινήθηκε από αριστερά στο δεύτερο δοκάρι. Ο Γάλλος μέσος γύρισε με το αριστερό και ο επερχόμενος Μαροκινός γκολτζής έκανε την προβολή με το δεξί, η μπάλα βρήκε στο αριστερό δοκάρι της εστίας και κατέληξε στα δίχτυα. Ο τεράστιος σκόρερ Ελ Αραμπί «ξελάσπωσε» για μία ακόμα φορά τον Πρωταθλητή Ελλάδας.

Ο Πασχαλάκης κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό

Στο 82′, ο Χάμες εκτέλεσε φάουλ εκτός περιοχής, ο Μανδάς δεν έδιωξε σωστά την μπάλα, αλλά ο επερχόμενος Μπιέλ δεν σκόραρε από κοντά, με τον Έλληνα τερματοφύλακα να απομακρύνει ξανά. Ο ανύπαρκτος επιθετικά ΟΦΗ έφτασε μία ανάσα από την ισοφάριση στο 83′. Ο Εμβιλά γύρισε λανθασμένα την μπάλα προς τον Πασχαλάκη, ο Γκρόνινγκ έκλεψε και βγήκε τετ α τετ με τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού, αλλά ο Έλληνας τερματοφύλακας έδιωξε με το αριστερό χέρι το αριστερό σουτ του αντιπάλου. Ο Πασχαλάκης ήταν καθοριστικός στο φινάλε, βγάζοντας και δεύτερο τετ α τετ στο 90′. Ο Μπάκιτς βρέθηκε απέναντί του μετά την κάθετη πάσα του Μπαλογιάννη, αλλά ο διεθνής πορτιέρε απέκρουσε κάνοντας έξοδο στο σημείο του πέναλτι. Πάντως, ο Μπάκιτς φάνηκε να βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, σε φάση που θα διαλεύκανε ο VAR σε περίπτωση που η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα. Στα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων δεν άλλαξε κάτι και ο Ολυμπιακός πήρε μία πολύτιμη νίκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΦΗ 2-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 40′ Μπακαμπού, 76′ Ελ Αραμπί / 19′ Ντίκο

Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Βοηθοί: Ανδρέας Μεϊντανάς (ΕΠΣ Αχαΐας), Ιωάννης Καραγκιζόπουλος (ΕΠΣ Ημαθίας)
Τέταρτος: Φώτιος Πολυχρόνης (ΕΠΣ Πιερίας)
Διαιτητής VAR: Ευστάθιος Γκορτσίλας (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής AVAR: Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Κίτρινες κάρτες: 90’+5′ Εμβιλά / 43′ Πασαλίδης, 61′ Ντιουσέ, 79′ Μπαλογιάννης, 84′ Λάρσον, 90’+5′ Τσιλιανίδης

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος (86′ Σισέ), Ρέτσος, Ρέαμπτσιουκ (74′ Ραμόν), Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ, Γκάρι Ροντρίγκες (65′ Μασούρας), Μπιέλ, Χάμες Ροντρίγκες (86′ Σαμασέκου), Μπακαμπού (75′ Ελ Αραμπί).

ΟΦΗ (Νταμπράουσκας): Μανδάς, Λάρσον, Βούρος, Πασαλίδης, Διαμαντής, Τοράρινσον (82′ Τσιλιανίδης), Ντιουσέ (82′ Μοσκέρα), Περέα, Τοράλ (71′ Μπάκιτς), Μεσάκ Τζου (55′ Γκρόνινγκ), Ντίκο (71′ Μπαλογιάννης).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς