12.9 C
Athens

Ο Τζολάκης «μεγάλωσε» και ο ΘΡΥΛΟΣ δεν χαμπάριασε

Ο Ολυμπιακός στάθηκε όρθιος στη Θεσσαλονίκη παρά τη νέα διαιτητική αλητεία εις βάρος του και είδε τον 20χρονο τερματοφύλακά του να μεγαλώνει ποδοσφαιρικά. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

*Φαινομενικά, ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του και έπραξε το αυτονόητο στη Θεσσαλονίκη. Η πρόκριση στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας (ή μια συμμετοχή στον τελικό) για άλλες ομάδες μπορεί να σώσει μία σεζόν. Για τον Ολυμπιακό, η κατάκτηση του τροπαίου σημαίνει τα πάντα και μόνο τότε αποκτά αξία το ταξίδι και η διαδρομή. Ωστόσο, αυτή η πρόκριση επί του Άρη μπορεί να «χτίσει» χαρακτήρα για τον Μίτσελ και τους παίκτες του, που καταβάλλουν τίμια προσπάθεια από τον περασμένο Σεπτέμβριο για να επαναφέρουν τον ΘΡΥΛΟ σε γνώριμο επίπεδο απόδοσης και αγωνιστικότητας.

*Το όλο σκηνικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήταν αποκρουστικό. Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα με μία ακόμα εχθρική διαιτησία. Για περίπου δύο ώρες ήμασταν αναγκασμένοι να βλέπουμε φάτσα κάρτα το εμετικό πανό οπαδών του Άρη για τις μάνες των Ολυμπιακών. Για τις μάνες μας. Ένας αγώνας όπου δεν έπρεπε να αρχίσει ποτέ. Πού είσαι τεράστιε Σάββα Θεοδωρίδη για να δεις σε τι συνθήκες έπαιξε ο Ολυμπιακός σου…

*Ο Ολυμπιακός τίμησε ξανά τη μνήμη του Άλκη, με τα μέλη της ομάδας να φορούν μπλούζα με το πρόσωπο ενός 19χρονου ανθρώπου, που έφυγε με βάναυσο τρόπο από τη ζωή. Μία χαροκαμένη μάνα, η μητέρα του δολοφονημένου Άλκη, αναζητά αυτές τις ημέρες μία απάντηση στο Δικαστήριο για την άνανδρη δολοφονία του γιου της από την τυφλή οπαδική βία. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απώλεια του νεαρού φιλάθλου του Άρη. Και όμως, αυτό το κατάπτυστο πανό αναρτήθηκε στο πέταλο του «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο Άρης είναι υπόλογος. Το ίδιο υπόλογοι είναι η ΕΠΟ και η Αστυνομία. Και ο Ολυμπιακός, όμως, έπρεπε να είχε δράσει διαφορετικά. Το αφήνω εδώ, για να μη στενοχωρηθούμε περισσότερο.

*Επειδή ακούστηκε και γράφτηκε και αυτή η άποψη… Είναι εντελώς διαφορετικό να ακουστεί ένα υβριστικό σύνθημα για μεμονωμένο χρονικό διάστημα την ώρα του αγώνα και άλλο να βλέπεις γραμμένη μπροστά στα μάτια σου επί δύο ώρες μία χυδαία πρόταση που προσβάλλει εκατομμύρια Ολυμπιακούς (σε ολόκληρο τον πλανήτη) σε κάθε κατεβασιά. Έτσι είναι το γήπεδο (καλώς ή κακώς, έχει τους κανόνες του), όλοι έχουμε περάσει από αυτήν τη διαδικασία και τα υβριστικά συνθήματα αποτελούν μία γηπεδική πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

*Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός έβγαλε τσαγανό. Έμεινε άδικα με 10 παίκτες στο φινάλε, ο Άρης είχε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση, αλλά ο Κωνσταντίνος Τζολάκης απέκρουσε το πέναλτι του Γκρέι με το αριστερό χέρι και το σώμα (πέφτοντας στη δεξιά γωνία της εστίας του), στην καλύτερη εμφάνισή του με τη φανέλα της ομάδας. Στα 17 του, είχε κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στην Τούμπα, σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, τον Μάρτιο του 2020. Λίγους μήνες μετά, στα 18 του, είχε παίξει σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κατακτώντας το τρόπαιο με την ομάδα κόντρα στην ΑΕΚ (τον Σεπτέμβριο του 2020). Μπορεί να μην έχει την εξέλιξη που θα έπρεπε, αλλά η 26η επίσημη συμμετοχή του με τον ΘΡΥΛΟ θα τού μείνει αξέχαστη και δίχως αμφιβολία θα ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του στα ύψη.

*Ο Κρητικός τερματοφύλακας πραγματοποίησε πέντε καθοριστικές αποκρούσεις και βοήθησε τα μέγιστα στην πρόκριση. Προφανώς, δεν μπορώ να αλλάξω άποψη από μία σούπερ εμφάνιση και επιμένω πως δεν είναι ακόμα έτοιμος για βασικός στον Ολυμπιακό, αλλά έκανε ματς καριέρας σε αυτόν τον επαναληπτικό προημιτελικό και αυτό πρέπει να επισημανθεί. Το ιδανικό στα 20 του θα ήταν να πάει κάπου ως δανεικός και να παίξει σε μόνιμη βάση, αλλά ο Μίτσελ και ο σύλλογος ξέρουν καλύτερα. Το μεγάλο αγωνιστικό πλεονέκτημά του είναι η τοποθέτηση του σώματος στην εστία και βασικά των ποδιών του στα τετ α τετ. Οι δύο από τις πέντε αποκρούσεις ήταν με τα πόδια και πολύ δύσκολες. Δεν πήγε η μπάλα στο πόδι, αλλά το πόδι στην μπάλα. Ο Τζολάκης «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά με αυτήν την παρουσία του στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

*Ο Ολυμπιακός άξιζε ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο όπου είχε τρεις σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ. Μία με τον Βαλμπουενά, μία με τον Μασούρα και μία με τον Μπακαμπού. Στο δεύτερο ημίχρονο, προσπάθησε να «σβήσει» το ματς, απειλήθηκε ελάχιστα, αλλά ήρθε η φάση με το ανύπαρκτο πέναλτι προς το τέλος για να αλλάξει τα δεδομένα. Ένας Ούγγρος υπέρβαρος διαιτητής υπέδειξε πέναλτι σε διπλό επιθετικό φάουλ του Γκρέι πάνω στον Ντόη (82′). Ο Άγγλος επιθετικός τόσο στην αρχή της μονομαχίας του με τον στόπερ του Ολυμπιακού (με το αριστερό χέρι εκτός μεγάλης περιοχής) όσο και στην εξέλιξη της φάσης (με το δεξί χέρι εντός μεγάλης περιοχής) απώθησε τον αντίπαλό του, βάζοντας τα χέρια στο λαιμό, αλλά αυτός ο… απίθανος Βαντ «είδε» πέναλτι.

*Σε κάθε σχεδόν παιχνίδι, ο Πρωταθλητής Ελλάδας έχει τουλάχιστον μία διαιτητική απόφαση εναντίον του. Αυτή η κατάσταση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος του «συστήματος» κάνει… μπαμ σε μία σεζόν όπου ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται σε υψηλά στάνταρ, αλλά παραμένει «ζωντανός» στη διεκδίκηση και των δύο στόχων του εντός συνόρων. Το -6 στο Πρωτάθλημα καλύπτεται με 17 αγώνες να απομένουν, ενώ στο Κύπελλο η ομάδα βρίσκεται στους «4» και παλεύει και σε αυτήν τη διοργάνωση κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

*Οι Ερυθρόλευκοι δύσκολα θα άντεχαν στην παράταση, παίζοντας με παίκτη λιγότερο. Μετά την απόκρουση, όμως, του Τζολάκη στο 85′ βρήκαν το σθένος και όχι μόνο κράτησαν το πολύτιμο μηδέν, αλλά πέτυχαν και νικητήριο γκολ με τον Ελ Αραμπί στο 88′. Ο Μαροκινός επιθετικός δημιούργησε ο ίδιος τις προϋποθέσεις για γκολ (και τη συγκεκριμένη φάση) και μετά την έξοχη μπαλιά του Σαμασέκου ευστόχησε με ψυχραιμία στο τετ α τετ, διαμορφώνοντας με δεξί πλασέ το τελικό 1-0. Έτσι, οι Πειραιώτες διπλασίασαν τις νίκες τους κόντρα στον Άρη και πήραν πανάξια την πρόκριση, κρατώντας το μηδέν και στο δεύτερο παιχνίδι της προημιτελικής σειράς.

*Ο Μίτσελ έκανε τέσσερις αλλαγές στο βασικό σχήμα συγκριτικά με την ομάδα που έπαιξε στο τελευταίο παιχνίδι Πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (1-1), με τους Τζολάκη, Βρουσάι, Σαμασέκου και Μασούρα να βρίσκουν θέση στην 11άδα. Οι αλλαγές ήταν μετρημένες αυτήν τη φορά (και όχι μαζικές όπως στον πρώτο προημιτελικό του «Γεώργιος Καραϊσκάκης»). Ο Φορτούνης έμεινε τελικά εκτός αποστολής αν και ήταν με την ομάδα στη Θεσσαλονίκη, ο Ρέαμπτσιουκ δεν ακολούθησε καν την αποστολή στη Θεσσαλονίκη, ο Χάμες Ροντρίγκες έπαιξε ως αλλαγή, ενώ ο Ίνμπομ Χουάνγκ έμεινε στον πάγκο και δεν αγωνίστηκε (όπως και ο Πασχαλάκης). Χωρίς βασικούς πυλώνες του παιχνιδιού και της ομάδας του, ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του στη Θεσσαλονίκη και τώρα παίζει με την ΑΕΚ στα ημιτελικά.

*Δεν υπάρχει άλλος δρόμος… Συνεχίζουμε παιχνίδι με το παιχνίδι και στις δύο διοργανώσεις. Έρχεται κομβικός Φεβρουάριος. Η ομάδα είναι συσπειρωμένη, ο λαός του Ολυμπιακού στέκεται δίπλα στον Μίτσελ και τους παίκτες του, οπότε εξακολουθούμε να πορευόμαστε ενωμένοι ως μία γροθιά για ένα επικό comeback.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός – Μίλων 3-1: Με 11 άσους και 11 μπλοκ απέκτησε προβάδισμα για τους τελικούς

Με τους Γκουσταβάο και Τζούριτς να δεσπόζουν στο φιλέ (9 μπλοκ) και συνολικά 11 άσους (5 του Ιντάλγκο), ο Ολυμπιακός έκανε καθοριστικό βήμα για να βρεθεί στους τελικούς της Volley League απέναντι σε έναν Μίλωνα που πάλεψε για ένα σετ

Μπαρτζώκας: Δεν έχει προπονηθεί κανονικά ο Γουόκαπ, χρειάζεται μια συντήρηση

Ο προπονητής του Ολυμπιακού υποστήριξε πως η ομάδα του πρέπει να πάει σε χαμηλό τέμπο το ματς με την Εφές και τόνισε πως η κατάσταση του Γουόκαπ χειροτέρεψε μετά το ντέρμπι και ακόμα δεν έχει προπονηθεί κανονικά

Ολυμπιακός: Ο Ράιτ, ο Φαλ και η σταθερότητα που φέρνει χημεία και… διαβατήρια

Ο Insider του ΑΘΛΟΥ τελειώνει την κουβέντα περί παραμονής ή όχι του δυναμίτη Μόουζες Ράιτ στον Ολυμπιακό και αποκαλύπτει το όνομα του παίκτη που θα έχει το δικαίωμα το καλοκαίρι να καταθέσει χαρτιά για ελληνικό διαβατήριο σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία