20.6 C
Athens

Ολυμπιακός – Άρης 1-0: Αγχωτικό προβάδισμα για τα ημιτελικά με Γκάρι Ροντρίγκες

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Άρη με 1-0, αλλά η πρόκριση στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου περνάει από τη Θεσσαλονίκη. Ο Γκάρι Ροντρίγκες πέτυχε το γκολ που έκρινε το πρώτο ματς ύστερα από φοβερή κούρσα του Θανάση Ανδρούτσου

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Άρη με 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη (25/1) στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Μέσα σε τέσσερις ημέρες, ο Ολυμπιακός επικράτησε του Άρη με το ίδιο σκορ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μετά το 1-0 για το Πρωτάθλημα, ήρθε ανάλογο αποτέλεσμα για το Κύπελλο Ελλάδας χάρη στο γκολ του Γκάρι Ροντρίγκες στο 30′. Ο Θανάσης Ανδρούτσος πιστώνεται μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας, καθώς έδωσε την ασίστ στον σκόρερ έπειτα από έξοχη ατομική ενέργεια. Ο Έλληνας μεσοαμυντικός «κέρασε» για την ονομαστική του εορτή.

Ο πρώτος προημιτελικός αφήνει την πρόκριση ανοιχτή, καθώς από τη στιγμή που δεν μετράει το εκτός έδρας γκολ ο Άρης έχει πιθανότητες. Ο Ολυμπιακός μπορούσε κάλλιστα να πετύχει δεύτερο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και οι Θεσσαλονικείς είχαν δοκάρι με τον Ραφαέλ Καμάτσο στο 79′. Ο Μίτσελ έκανε εκτεταμένο rotation, αλλά είδε την ομάδα του να είναι ξανά αποτελεσματική και να κρατάει το μηδέν στην άμυνα.

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3, έξι Έλληνες παίκτες και εννέα αλλαγές στο βασικό σχήμα συγκριτικά με το τελευταίο ματς κόντρα στον Άρη, στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος (15/1, 1-0). Μόνο οι Ντόη και Ίνμπομ Χουάνγκ διατήρησαν τη θέση τους στην εντεκάδα. O Τζολάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ανδρούτσος, Ντόη, Ρέτσος και Βρουσάι. Ο Σαμασέκου ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, με τους Ίνμπομ Χουάνγκ και Κασάμι να αγωνίζονται ως εσωτερικοί μέσοι, δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα, στην τριπλέτα του κέντρου. Ο Γκάρι Ροντρίγκες κάλυψε το δεξί «φτερό» της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Μασούρας το αριστερό και ο Ελ Αραμπί έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης. Στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδας βρέθηκαν οι Κρίστινσον, Μπουχαλάκης, Χάμες Ροντρίγκες, Ουί Τζο Χουάνγκ, Ροντινέι, Βαλμπουενά, Ρέαμπτσιουκ, Σισέ, Μπακαμπού.

Από την πλευρά του, ο Άλαν Πάρντιου παρέταξε τον Άρη με σύστημα 4-3-3 και δύο αλλαγές στο βασικό σχήμα συγκριτικά με τον τελευταίο αγώνα της ομάδας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Την εστία υπερασπίστηκε ο Κουέστα. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς και Μαζικού. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Ετέμπο (εξάρι), Νταρίντα (δεξιός εσωτερικός χαφ) και Ματέο Γκαρσία (αριστερός εσωτερικός χαφ), με τον τελευταίο να έχει κάπως πιο ελεύθερο ρόλο στο κέντρο. Ο Μαντσίνι έπαιξε στο δεξί «φτερό» της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Ιτούρμπε στο αριστερό (η πρώτη αλλαγή αντί του τραυματία Νταμπό) και ο Αμπουμπακάρ Καμαρά (η δεύτερη αλλαγή αντί του Γκρέι) βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης. Ο Μαυριτανός επιθετικός βρισκόταν μέχρι πρότινος στον Ολυμπιακό και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ο Άρης απείλησε στο 5′ χωρίς να κάνει τελική προσπάθεια προς την εστία. Ο Ιτούρμπε έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο Καμαρά επιχείρησε την προβολή, αλλά δεν βρήκε την μπάλα, η οποία πέρασε παράλληλα. Αν την έβρισκε στο ύψος της μικρής περιοχής, η κατάληξη θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Στο 8′, ο Γκάρι Ροντρίγκες πραγματοποίησε σέντρα-σουτ από δεξιά και ο Κουέστα έδιωξε με τις γροθιές.

Κούρσα Ανδρούτσου, συστημένη σέντρα και «εκτελεστής» Γκάρι

Στο 15′, ο Μαντσίνι εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Τζολάκης έδιωξε με δυσκολία σε κόρνερ (τρίτο συνεχόμενο για τον Άρη). Ο Μαντσίνι το εκτέλεσε στο 16′, η μπάλα μπήκε στα δίχτυα από την κεφαλιά του Ιτούρμπε, αλλά ο διαιτητής Μαρτίνς είχε σφυρίξει έγκαιρα το φάουλ του Καμαρά στον Κασάμι, στο ύψος της μικρής περιοχής. Ο αγώνας ήταν ισορροπημένος και δεν είχε ρυθμό. Ο Ολυμπιακός δεν κυκλοφορούσε με συνέπεια την μπάλα για να απειλήσει ουσιαστικά την αντίπαλη εστία.

Ο Άρης έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς. Σε αντεπίθεση στο 19′, ο Μαντσίνι σέντραρε από δεξιά, ο Ιτούρμπε έπιασε την κεφαλιά-«ψαράκι» και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Τζολάκη. Οι Ερυθρόλευκοι απείλησαν στο 22′ με τον Βρουσάι να δοκιμάζει το δεξί του και τον Κουέστα να διώχνει με τα ακροδάχτυλα σε κόρνερ χωρίς να πέσει στο χορτάρι.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Ο Άρης ήταν αυτός που κυκλοφορούσε περισσότερο την μπάλα και οι Πειραιώτες στόχευαν κυρίως σε επανάκτηση της μπάλας και απειλή μέσω αντεπιθέσεων. Κάπως έτσι, στο 30′, σημειώθηκε το 1-0! Οι γηπεδούχοι πίεσαν ψηλά και κέρδισαν την μπάλα στη μεσαία γραμμή (με το δυναμικό μαρκάρισμα και κλέψιμο του Ρέτσου στον Νταρίντα), με τον Ανδρούτσο να κάνει εκπληκτική κούρσα από τον άξονα προς τη μεγάλη περιοχή. Ο Έλληνας μεσοαμυντικός σέντραρε με το αριστερό (με το κακό του πόδι), από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή, και ο επερχόμενος Γκάρι Ροντρίγκες με δεξί πλασέ στην κίνηση, στο δεύτερο δοκάρι (και από το ύψος της μικρής περιοχής), άνοιξε το σκορ. Οι παίκτες του Άρη διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στο χώρο του κέντρου (πάνω στο κλέψιμο της μπάλας), αλλά δεν είχαν δίκιο.

 

Στο 35′, ο Γκρέι πήρε τη θέση του Καμαρά, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις και αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού από τον αγωνιστικό χώρο. Στο 45′, ο Μαζικού ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και πάσαρε στον Μαντσίνι, αλλά το αριστερό σουτ του τελευταίου δεν ανησύχησε τον Τζολάκη και η μπάλα κατέληξε άουτ. Δύο ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο. Στο 45’+2′, ο Γκάρι σέντραρε από δεξιά σε αντεπίθεση, αλλά ο Κουέστα πρόλαβε τον Ελ Αραμπί και μπλόκαρε την μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής. Χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του και παίζοντας ουσιαστικά με την αναπληρωματική ομάδα, ο Ολυμπιακός ήταν αποτελεσματικός στο πρώτο ημίχρονο, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ υπέρ του στο 1-0.

Με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο, ο Άλαν Πάρντιου προχώρησε σε διπλή αλλαγή. Ο Εμπακοτό πήρε τη θέση του Οντουμπάτζο δεξιά στην άμυνα και ο εξτρέμ Καμάτσο αντικατέστησε τον Ματέο Γκαρσία. Ο Άρης ήταν η ομάδα που είχε την μπάλα στα πόδια των παικτών της. Ο Ολυμπιακός δεν έδειχνε διατεθειμένος να κάνει παιχνίδι, καθώς ήταν φανερό πως έψαχνε καταστάσεις τρανζίσιον, έχοντας και το προβάδισμα.

Στο 56′, ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά σε δεύτερο γκολ. Ο Σαμασέκου πίεσε ψηλά και κέρδισε την μπάλα. Ο Ίνμπομ Χουάνγκ δοκίμασε το αριστερό του πόδι από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε σε δύο παίκτες του Άρη και στρώθηκε στον Ελ Αραμπί. Ωστόσο, ο Μαροκινός επιθετικός νικηθηκε στο τετ α τετ από τον Κουέστα, ο οποίος απέκρουσε ενστικωδώς το αριστερό σουτ του αντιπάλου από το ύψος του πέναλτι.

Στο 57′, ο Ίνμπομ Χουάνγκ έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Μασούρα με εκπληκτική «25άρα» μπαλιά, αλλά ο Κουέστα έδιωξε σε κόρνερ. Μπορεί ο πρώτος βοηθός να υπέδειξε οφσάιντ, όμως σε περίπτωση που ο Μασούρας ήταν εύστοχος το γκολ θα μετρούσε μέσω VAR, καθώς ο Έλληνας περιφερειακός επιθετικός δεν βρισκόταν σε θέση οφσάιντ και καλυπτόταν από την άμυνα του Άρη.

Δοκάρι με Καμάτσο ο Άρης

Στο 65′, ο Μίτσελ έκανε τις πρώτες κινήσεις από τον πάγκο. Ο Χάμες Ροντρίγκες πήρε τη θέση του Κασάμι και ο Ρέαμπτσιουκ αντικατέστησε τον πολύ καλό Ανδρούτσο. Θετικότατος ως αριστερός μπακ ήταν ο Βρουσάι, ο οποίος εξαιρετικές αμυντικές τοποθετήσεις και μετατοπίστηκε στο δεξί άκρο της άμυνας, για να αγωνιστεί ο Ρέαμπτσιουκ στη φυσική του θέση, αριστερά στην άμυνα. Αλλαγή έκανε και ο Άρης, με τον Ιτούρμπε να δίνει τη θέση του στον Πάλμα. Ο Ολυμπιακός είχε ισορροπήσει στο ποσοστό κατοχής μπάλας και έψαχνε δεύτερο γκολ. Οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν απειλητικοί, αλλά το σκορ παρέμενε ρευστό.

Στο 69′, ο Ντουκουρέ αντικατέστησε τον Μαντσίνι. Στο 70′, ο Μπακαμπού πήρε τη θέση του Ελ Αραμπί και ο Ροντινέι του Γκάρι Ροντρίγκες. Έτσι, ο Βρουσάι πέρασε στη φυσική του θέση ως εξτρέμ, παίζοντας μπροστά από τον Ροντινέι στη δεξιά πλευρά. Στο 71′, ο Χάμες εκτέλεσε φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή και η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Κουέστα. Ο Ισπανός τερματοφύλακας μπλόκαρε σταθερά στο 75′ το αριστερό σουτ του Χάμες από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αν και η μπάλα είχε κοντράρει σε συμπαίκτη του.

Στο 78′, ο Βρουσάι αισθάνθηκε μυϊκές ενοχλήσεις και έπεσε στο έδαφος. Δεν μπορούσε να συνεχίσει και ο Μπουχαλάκης πήρε τη θέση του στο 80′. Νωρίτερα, όμως, στο 79′, ο Άρης είχε χάσει τεράστια ευκαιρία για την ισοφάριση, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται με 10 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Σε αντεπίθεση, ο Γκρέι μπήκε στην περιοχή από αριστερά, κάνοντας το γύρισμα προ του Ντόη, με τον Καμάτσο να επιχειρεί την προβολή με το αριστερό υπό την πίεση του Ρέτσου και την μπάλα να προσκρούει στη ρίζα του αριστερού δοκαριού της εστίας του Τζολάκη. Ο Άρης απείλησε και στο 80′. Ο Πάλμα εκτέλεσε φάουλ από σχετικά μακρινή απόσταση, η μπάλα αναπήδησε στο έδαφος και ο Μπράμπετς πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, με τον Τζολάκη να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν χάσει τη συγκέντρωσή τους στο τελευταίο διάστημα του πρώτου προημιτελικού.

 

Στο 85′, ο Ολυμπιακός «ξεδιπλώθηκε» ωραία, με τον Χάμες να «ανοίγει» στον Ροντινέι, ο οποίος σέντραρε από δεξιά, αλλά ο Μπακαμπού δεν βρήκε «γεμάτα» την μπάλα με το αριστερό και ο Κουέστα μπλόκαρε χωρίς προβλήματα. Στο 89′, ο Χάμες σέντραρε από δεξιά με το αριστερό και ο Μπουχαλάκης έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, όμως η μπάλα δεν τού έκανε το χατίρι και πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Τεράστια χαμένη ευκαιρία για το 2-0. Πέντε ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Στο 90’+1′, ο Μπουχαλάκης έπαιξε το ένα-δύο με τον Μασούρα και πλάσαρε με το αριστερό απέναντι από τον Κουέστα, αλλά ο Ισπανός τερματοφύλακας μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Νέα μεγάλη ευκαιρία για τους Ερυθρόλευκους. Στο 90’+6′, ο Ετέμπο σούταρε με το δεξί εκτός περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του αγώνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ 1-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 30′ Γκάρι Ροντρίγκες

Διαιτητής: Τιάγκο Μαρτίνς (Πορτογαλία)
Βοηθοί: Αντρέ Κάμπος (Πορτογαλία), Ούγκο Ριμπέιρο (Πορτογαλία)
Τέταρτος: Ευάγγελος Μανούχος (ΕΠΣ Αργολίδας)
Διαιτητής VAR: Ούγκο Μιγκέλ (Πορτογαλία)
Διαιτητής AVAR: Ανδρέας Μεϊντανάς (ΕΠΣ Αχαΐας)

Κίτρινες κάρτες: 23′ Βρουσάι

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Τζολάκης, Ανδρούτσος (65′ Ρέαμπτσιουκ), Ντόη, Ρέτσος, Βρουσάι (80′ Μπουχαλάκης), Σαμασέκου, Ίνμπομ Χουάνγκ, Κασάμι (65′ Χάμες Ροντρίγκες), Γκάρι Ροντρίγκες (70′ Ροντινέι), Ελ Αραμπί (70′ Μπακαμπού), Μασούρας.

Άρης (Πάρντιου): Κουέστα, Οντουμπάτζο (46′ Εμπακοτό), Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μαζικού, Ετέμπο, Νταρίντα, Ματέο Γκαρσία (46′ Καμάτσο), Μαντσίνι (69′ Ντουκουρέ), Αμπουμπακάρ Καμαρά (35′ Γκρέι), Ιτούρμπε (65′ Πάλμα).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς